„Swedbank“ pensijų fondai į „Enefit Green“ investavo daugiau kaip 13 mln. eurų

2021-10-22

Estijos atsinaujinančios energetikos bendrovės „Enefit Green“ surengtame pirminiame viešame akcijų siūlyme dalyvavę „Swedbank“ valdomi Baltijos šalių pensijų fondai į bendrovę investavo 13,3 mln. eurų valdomų lėšų. Tai sudaro 7,6 proc. visų per pirminį viešą siūlymą išplatintų bendrovės akcijų vertės ir viršija tokių tarptautinių investuotojų, kaip Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, nukreiptas lėšas.

„Į Baltijos šalių vertybinių popierių biržose listinguojamas bendroves esame investavę daugiau kaip 45 mln. eurų. Per pastaruosius dvejus metus šią investicijų sumą padidinome daugiau kaip 3 kartus. Dalyvaudami pirminiuose akcijų platinimuose galime palankiomis sąlygomis įsigyti didesnius akcijų paketus mus dominančiose bendrovėse“, – sako „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Tadas Gudaitis.

Sprendimą investuoti į „Enefit Green“ „Swedbank“ investicijų valdytojai priėmė, atsižvelgdami į tikėtinus bendrovės veiklos grąžos rodiklius. Šie rodikliai susiję su bendrovės tikslu plėtoti žalios energijos gamybą regione, mažinti anglies dvideginio emisijas ir taip prisidėti prie klimato kaitos stabdymo.

Pasak T. Gudaičio, suteikdami kapitalą vietos įmonėms, kurių vienas iš veiklos tikslų yra nukreiptas į klimato kaitos ir poveikio aplinkai mažinimą, „Swedbank“ pensijų fondų valdytojai siekia kelių tikslų. Šalia aukštos investicijų grąžos pensijai kaupiantiems gyventojams taip pat yra svarbus indėlis į tvarų Baltijos šalių ekonomikų augimą, o šiuo atveju – didesnį jų energetinį saugumą.

Pensijų fondų valdytojų vertinimu, sparčią atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą artimiausioje ateityje skatins bendras ES siekis ženkliai apriboti anglies dvideginio emisijas ir su tuo susiję Lietuvos, kitų Baltijos šalių, Lenkijos ir Suomijos įsipareigojimai.

Tikėtina, kad tai reikšmingai padidins žalios elektros energijos paklausą minėtų šalių rinkose, dėl to šioje srityje veikiančioms bendrovėms atsiveria galimybės išnaudoti potencialą bei įgyvendinti ambicingus augimo planus. Praėjusiais metais „Swedbank“ valdomi pensijų fondai reikšmingą sumą investavo į energijos bendrovės „Ignitis grupė“ akcijas.

Bendrai Baltijos šalyse „Swedbank“ valdomos pensijų fondų lėšos sudaro daugiau kaip 6,5 mlrd. eurų. Nuo 2019 m. Lietuvoje veikiančių pensijų fondų tvarių investicijų dalis buvo tikslingai didinama ir šįmet pasiektas tikslas, jog visos pensijų fondų lėšos yra investuotos į aukštus tvarumo kriterijus atitinkančias finansų rinkos priemones.

Skaičiuojama, kad toks žingsnis per pastaruosius trejus metus padėjo apie 4 kartus sumažinti „Swedbank“ pensijų fondų investicijų dalies į įmonių akcijas santykines emisijas. Įmonių anglies dvideginio emisijos dydis, tenkantis 1 mln. JAV dolerių pajamų, minimu laikotarpiu buvo sumažintas nuo 205 iki 52 tonų.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.