„Swedbank“ skatins verslą pereiti prie žaliosios energijos

2021-01-11

„Swedbank“ Lietuvoje pradeda siūlyti naują finansavimo sprendimą įmonėms, kurios siekia veikti tvariau ir mažinti neigiamą poveikį aplinkai. Tai – paskolos saulės elektrinių, nedidelių vėjo turbinų ir geoterminio šildymo įrangos įsigijimui bei įrengimui. Įmonės, kurios ketina pereiti prie atsinaujinančios energijos naudojimo, šiam tikslui galės gauti „Swedbank“ finansavimą palankesnėmis sąlygomis

„Lietuva išsikėlė ambicingą tikslą – pasiekti, kad iki 2030 metų 50 proc. visos šalyje suvartojamos elektros energijos būtų sugeneruota iš atsinaujinančių energijos išteklių. Europos Sąjungos mastu tai yra viena didžiausių ambicijų, tad pokyčių rinkoje tikrai matysime. Prisidėti prie progreso neabejotinai turės ir verslas, o vienas iš efektyviausių būdų įmonėms mažinti savo veiklos emisijas ir neigiamą poveikį aplinkai – perėjimas prie atsinaujinančios energijos“, – sako Monika Cemnolonskienė, „Swedbank“ Finansavimo pardavimų palaikymo departamento vadovė. 

Investicijos atsipirkimas – nuo 5 iki 7 metų 

Banko ekspertų vertinimu, šis finansavimo pasiūlymas gali būti patrauklus smulkioms ir vidutinėms įmonėms bei ūkininkams. Didžiausias aktyvumas prognozuojamas įsigyjant saulės energijos elektrines, nes ši rinka yra sparčiai auganti, investicijoms nereikalingas papildomas žemės sklypas – įranga gali būti montuojama tiesiog ant stogo. 

„Lietuvoje jau įprasta matyti saulės elektrines, įrengtas ant privačių namų stogų ar tiesiog gyventojų kiemuose. Šiuo metu pastebime ir augantį įmonių susidomėjimą – verslas tai mato kaip investiciją, kurios atsipirkimas skaičiuojamas per 5-7 metus“, – sako M. Cemnolonskienė.

Pasak „Swedbank“ atstovės, tikimasi, kad šią rinką dar labiau padės išjudinti Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) projektai. 

Lūžio metai

Kad auga verslo susidomėjimas žaliąja energija, pastebi ir Aplinkos projektų valdymo agentūros specialistai. Jų teigimu, iki šiol Klimato kaitos programos lėšos buvo orientuotos į gyventojus bei viešąjį sektorių, tačiau situacija keičiasi ir susidomėjimas auga.

„Praėję metai buvo ypatingi, nes verslo sektoriui buvo skirta tikrai daug priemonių. Tačiau dar ne visoms lėšoms, kurios buvo suplanuotos verslo sektoriui, yra gautos paraiškos. Tikėtina, kad tai įvyko dėl COVID-19 situacijos, bendro neužtikrintumo ir dėl to, kad dalis įmonių nespėjo pasiruošti investicijoms. Tačiau susidomėjimas yra, o kai kurios priemonės sulaukė dvigubai didesnės prašymų sumos, nei buvo skirta lėšų“, – pastebi APVA Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius.

APVA atstovo teigimu, nemažai įmonių investicijas planuoja artimoje ateityje, domisi, ar kitais metais taip pat bus skirta lėšų žaliosioms investicijoms, tad 2020 metus galima laikyti „lūžio metais“.

Žaliojo finansavimo pasiūla auga

Šis sprendimas finansuoti saulės elektrinių, nedidelių vėjo turbinų ir geoterminio šildymo įrangos įsigijimą ir įrengimą yra dar vienas „Swedbank“ žingsnis skatinti tvarias iniciatyvas. 

Bankas 2020 metų vasarą gyventojams pristatė saulės elektrinėms įsigyti skirtas paskolas. Siekdamas padėti padidinti privačiuose namuose suvartojamos energijos efektyvumą, pernai metų rudenį bankas gyventojams pristatė ir finansavimo sprendimą namų energiniam naudingumui pagerinti.

„Swedbank“ taip pat siūlo įsigyti aplinkai draugiškas transporto priemones. Pasinaudoti šia žaliąja lizingo iniciatyva gali visi privatūs ir verslo klientai, kurie nuspręs įsigyti naują ar naudotą mažai taršų automobilį, pavyzdžiui, elektromobilį arba iš tinklo pakraunamą hibridinį automobilį, kurio anglies dvideginio emisija siekia 0–95 g/km. 

Kita žaliojo lizingo automobilių kategorija – tai nauji bei naudoti mažiau taršūs automobiliai, dažniausiai įprasti hibridiniai automobiliai, kurių emisija neviršija 130 g/km. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.