Startuoja „Kiekvienas gali“ smulkaus verslo akademija

2021-09-14

„Swedbank“ pristato smulkaus verslo akademiją „Kiekvienas gali“, į kurią kviečiami registruotis smulkių įmonių atstovai iš visos Lietuvos. Šioje akademijoje jie turės galimybę išgryninti savo verslo augimo potencialą ir imtis realių žingsnių jam išnaudoti. Projekto dalyviai savo įgūdžius tobulins remdamiesi sėkmingų verslo praktikų įžvalgomis, individualiomis mentorių konsultacijomis ir Kanadoje sukurta mentorystės programa. 

„Daugelis verslumo iniciatyvų šalyje yra nukreiptos į pradedančiuosius verslus, o didesnės įmonės turi daugiau finansinių resursų nusamdyti reikiamą pastiprinimą iš išorės. Tuo metu smulkių įmonių atstovams atsakymų dažnai tenka ieškoti savo jėgomis, todėl jiems siūlome unikalią galimybę pasisemti žinių ir taip padėti įgyvendinti savo augimo planus“, – sako Rasa Verkauskaitė-Kazanskienė, „Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros skyriaus vadovė

Remiantis „Swedbank“ atliktomis apklausomis, smulkiajam verslui dažniausiai reikia pagalbos perkeliant veiklą į interneto erdvę, didinant savo žinomumą ir skatinant pardavimus ar ieškant reikalingų verslo kontaktų. Planų augti pasibaigus pandemijai turi bent 2 iš 3 smulkių šalies įmonių, rodo banko duomenys.

Patyrusių mentorių komanda

Pasak R. Verkauskaitės-Kazanskienės, smulkaus verslo akademijos programa pasiūlys vertingų metodologinių žinių ir patyrusių verslininkų įžvalgų. Jas projekto dalyviai galės išgirsti ne tik bendrų pranešimų metu, tačiau ir individualiuose susitikimuose su savo mentoriumi analizuojant kiekvienos įmonės situaciją.

Tarp būsimų akademijos mentorių – tokie žinomi verslininkai ir ekspertai, kaip „Baldai1“ vadovas Pijus Makarevičius, „Manilla“ prekės ženklo įkūrėja verslininkė Rūta Merkytė, „Tegra state“ vadovas Povilas Staigis, restoranų „Jurgis ir drakonas“ bei „Brooklyn Brothers“ vadovė Odeta Bložienė, bendruomenės „She is Glowing“ įkūrėja Dovilė Urbanaitė, „Swedbank“ ekspertas Giedrius Dzenkauskas ir kiti.

„Smulkieji verslininkai turi gerai išlavintą intuiciją, kuria dažnai grindžia savo sprendimus. Tačiau neretai smulkiajam verslui pritrūksta sisteminio požiūrio, drąsos ir pasitikėjimo savo komanda, ir šie dalykai neleidžia išnaudoti visų augimo galimybių. Šio projekto metu kartu su kolegomis mentoriais sieksime išspręsti įvairius smulkioms įmonėms kylančius tvaraus augimo iššūkius“, – sako vienas iš programos mentorių Povilas Staigis, jau 7 metus vadovaujantis įmonei „Tegra State“, veiklą vykdančiai Europos ir Azijos rinkose.

Paremta kanadietišku modeliu

Į „Kiekvienas gali“ smulkaus verslo akademiją planuojama atrinkti 10 įmonių iš visos Lietuvos, kurios veikia daugiau kaip 2 metus ir kurių metinės pardavimų pajamos siekia iki 2 mln. eurų. Smulkaus verslo stiprinimo ir tvaraus augimo programa prasidės š.m. spalio pabaigoje ir tęsis 6 savaites.

Per šį laikotarpį programos dalyvius konsultuos mentoriai, jie turės galimybę semtis įžvalgų iš kviestinių svečių pranešimų, gauti konkrečių su jų verslo iššūkiais susijusių patarimų. Projekto dalyviai savo žinias galės pagilinti lyderystės, procesų organizavimo, komandos formavimo, finansų valdymo, rinkodaros ir pardavimų srityse. Projekto mentorystės programa parengta pagal sėkmingai Kanadoje taikomą „Systems Business Coach“ modelį.

„Džiugu, kad mentorystės idėja vis labiau skinasi kelią Lietuvoje ir šio projekto metu ji bus pasitelkta augimui įkvėpti smulkiuosius verslininkus. Projekte dalyvaujantys verslininkai galės remtis pasitvirtinusia ir daugybę metų vertę kuriančia programa. Kartu ieškosime jų verslo stipriųjų pusių ir nepastebėtų augimo galimybių, kurioms išnaudoti reikia šiek tiek žinių ir paskatinimo iš šalies“, – teigia Povilas Petrauskas, profesionalus koučingo specialistas (PCC).

Paraiškas dalyvauti programoje šalies smulkieji verslininkai gali pateikti projekto svetainėje www.kiekvienasgali.lt

Įvairiapusė projekto nauda

„Vienas iš Smulkaus verslo akademijos tikslų yra padėti augti kuo didesniam smulkių verslų ratui. Todėl pranešimus, kuriuos skaitys didžiausių bei daug patirties sukaupusių verslų atstovai, galės stebėti visi. Taip pat dalinsimės atrinktų dešimties įmonių kelione bei programos metu pasiektais tikslais, tad galimybių pasisemti idėjų savo verslo stiprinimui galės rasti ir šį projektą sekantys kitų verslų atstovai“, − sako R. Verkauskaitė-Kazanskienė.

Pasak jos, pasibaigus intensyviajam programos etapui dalyviai turės galimybę išsigryninti ir įsivardinti būtent jų verslo stiprinimui bei augimui būtinus pokyčius, tolesnius žingsnius ir juos žengti. 

„Suprantame, kad plano įgyvendinimo etapas dažnai būna vienas sudėtingiausių, todėl per jį dalyvius dar tris mėnesius palaikys programos mentoriai. Reali ir apčiuopiama vertė programos dalyvių verslui – tai kitas svarbus šios programos tikslas, kurio kviečiame siekti kartu“, – pabrėžia „Swedbank“ atstovė. 

Kokios smulkaus verslo augimo galimybės dažniausiai lieka neišnaudotos, kokie sprendimai dažniausiai stabdė verslo augimą, kokie pirmi žingsniai pokyčio link, kokie didžiausi sunkumai kelyje ir kaip juos įveikti – tai tik dalis praktinių įžvalgų, kuriomis pasibaigus projektui ketinama pasidalinti su „Kiekvienas gali“ bendruomenės nariais bei smulkiaisiais verslais.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.