„Swedbank“ grupė investavo 4 mln. eurų į klimato technologijų startuolį

2024-07-05

„Swedbank“ grupė investavo 4 mln. eurų į estišką klimato technologijų startuolį „eAgronom“, padedantį ūkininkams pereiti prie tvaresnio ūkininkavimo. Ši investicija į startuolį, su kuriuo bankas bendradarbiauja nuo 2022-ųjų, paverčia „Swedbank“ didžiausiu šio finansavimo etapo investuotoju.

„Tvarumo pokyčiams versle yra būtinos inovacijos, o jos dažniausiai gimsta startuolių pasaulyje. Aukščiausią potencialą turi tos inovacijos, kurios sprendžia konkrečią problemą. Žemės ūkio sektoriaus veikla pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, lemia apie 20 proc. visų šilumos efektą sukeliančių dujų emisijų bei daro didžiulį poveikį gamtos ekosistemoms ir bioįvairovei. Todėl šiam sektoriui tvarumo inovacijos yra kritiškai svarbios. „Swedbank“ grupei tapus vienu iš „eAgronom“ investuotojų, tikimės, kad inovatyvūs skaitmeniniai sprendimai taps neatsiejama žemės ūkio sektoriaus veiklos dalimi“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje Finansų tarnybos vadovas Remy Salters.

Pasak R. Salters, bankas su tvarias inovacijas kuriančiais startuoliais aktyviai dirba ir Lietuvoje. Čia pagrindinė bendradarbiavimo platforma yra tvarių inovacijų centras ROCKIT, kuriame organizuojamos bendradarbystės programos, buriasi žaliųjų finansų ekosistema.

Tvariems ūkiams siūlo palankesnį finansavimą

„Swedbank“ su „eAgronom“ bendradarbiauja ir palankesnį finansavimą tvarumo kelią pasirinkusiems ūkininkams siūlo nuo 2022 m. Finansavimo sąlygos yra susietos su „eAgronom“ išduodamu tvaraus ūkio sertifikatu ir progresu siekiant iš anksto nustatytų rodiklių.

Tvaraus ūkio sertifikatą „eAgronom“ išduoda įvertinęs ūkių pažangą, kuriai stebėti pasitelkiamos palydovinės nuotraukos, telematikos sprendimų integracija į žemės ūkio techniką ir ūkio valdymo sistemų programinė įranga.

Su tvarumu susietas finansavimo pasiūlymas ūkininkams yra dalis „Swedbank“ veiksmų, nukreiptų į tvarios ekonomikos skatinimą. Bankas ne tik mažina savo tiesiogines emisijas, bet ir siekia nukreipti kuo daugiau finansavimo bei investavimo lėšų į tvarius sprendimus.

Startuolis jau veikia aštuoniose šalyse

2016 m. Estijoje įkurtas „eAgronom“ šiuo metu veikia aštuoniose Europos šalyse, tarp jų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, bei planuoja plėtrą į Švediją.

„Bendradarbiavimas su „Swedbank“ parodė, kad judame teisinga kryptimi ir kartu su finansų įstaigomis skatiname spartesnį emisijų mažinimą žemės ūkio sektoriuje. Džiaugiamės dar glaudesne partneryste ir tikime, kad ši investicija reikšmingai prisidės sprendžiant su klimato kaita susijusius iššūkius“, – sako „eAgronom“ generalinis direktorius Robinas Saluoksas. 

„eAgronom“ priklauso maždaug 50-čiai Estijos ūkininkų bei kitiems investuotojams iš Baltijos šalių. Šiame investicijų etape be „Swedbank“ ir kai kurių esamų savininkų investicijas į startuolį padidino ir investicinės bendrovės „Icos Capital“, „Soulmates Ventures“ bei „SmartCap Green Fund“.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.