„Swedbank“ kartu su „Invega“ finansuos smulkųjį ir vidutinį verslą – skirs iki 104 mln. eurų

2022-09-22

Valstybės valdoma bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) ir „Swedbank“ pasirašė sutartį dėl smulkių ir vidutinių įmonių finansavimo pagal naują finansinę priemonę „Portfelinės garantijos 3“. Paskolos su garantija šalies įmonėms galės būti teikiamos ateinančius 4 metus, o bendra garantuoto finansavimo vertė sieks iki 104 mln. eurų. Suteiktas paskolas įmonės galės panaudoti apyvartinio kapitalo poreikiams, taip pat investicijoms į plėtrą.
 
„Pasirašydami naują sutartį su „Invega“, tęsiame sėkmingą bendradarbiavimą palankiomis sąlygomis finansuoti šalies smulkias ir vidutines įmones. Palyginti su ankstesne programa, bendra įmonėms numatyto garantuoto finansavimo suma didėja apie 18 proc., todėl dar daugiau šalies verslų turės galimybę finansuoti savo kasdienę veiklą ar augimą. Tai prisidės prie tolesnės šalies smulkiojo verslo ekosistemos plėtros“, – sako Monika Cemnolonskienė, „Swedbank“ Finansavimo pardavimų palaikymo departamento direktorė.
 
Pasak „Swedbank“ atstovės, kartu su „Invegos“ garantijomis teikiamos paskolos gali palengvinti priėjimą prie finansavimo toms įmonėms, kurios neatitinka kriterijų kito tipo finansavimui gauti, pavyzdžiui, neturi pakankamos vertės užstato.
 
Pagal sutartyje numatytas sąlygas dėl šio tipo finansavimo į „Swedbank“ galės kreiptis smulkios ir vidutinės šalies įmonės, kuriose dirba iki 250 darbuotojų ir kurių metinės pajamos neviršija 50 mln. eurų per metus, arba turto balansinė vertė nėra didesnė kaip 43 mln. eurų.
 
„Suteikiamų paskolų terminas priklausys nuo jos tipo, o maksimali suma – nuo įmonės veiklos pobūdžio. Numatomas investicinių paskolų terminas iki 10 metų, apyvartinio kapitalo paskolų – iki 5 metų“, − nurodo M. Cemnolonskienė.
 
Pagal „Portfelinės garantijos 3“ sąlygas, smulkaus ir vidutinio verslo subjektams maksimali paskolos suma galės siekti nuo 234 tūkst. iki 1,87 mln. eurų ir priklausys nuo įmonės veiklos sektoriaus. „Invegos“ garantijos dydis paskolai sudarys 80 proc.
 
Pagal ankstesnę „Portfelinių garantijų“ programą smulkiam ir vidutiniam šalies verslui „Swedbank“ iki šiol buvo suteikęs paskolų už maždaug 88 mln. eurų.
 
Pasak „Swedbank“ atstovės, šiuo metu paskolos teikiamos ir pagal kitą „Invega“ priemonę „Pasidalytos rizikos programa“ – joje suteiktų paskolų suma siekia apie 58 mln. eurų.
 
„Swedbank“ nuo 2016 m. aktyviai bendradarbiauja su Europos Investicijų fondu (EIF), kuris taip pat teikia garantijas smulkiam ir vidutiniam verslui. Pagal šią programą šalies įmonėms suteikto finansavimo suma siekia apie 185 mln. eurų.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.