„Swedbank“ Lietuvoje 2020 m. trijų ketvirčių finansiniai rezultatai

2020-10-20
  • Dėl aktyvaus namų ūkių finansavimo augo paskolų portfelis 
  • Pristatyti nauji tvarumą skatinantys įrankiai ir paslaugos 
  • Dėmesys klientų atsparumo prieš sukčiavimą skatinimui
  • Sumažinti prekybos pagrindinėse Vakarų šalių biržose įkainiai

Bendrosios „Swedbank“ Lietuvoje pajamos per tris 2020 metų ketvirčius siekė 185 mln. eurų ir, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sumažėjo 2 proc. arba 3 mln. eurų, kai jos siekė 188 mln. eurų. 

„Swedbank“ Lietuvoje grynosios palūkanų pajamos ir grynosios komisinių pajamos sumažėjo. Jos siekė, atitinkamai, 102 mln. eurų ir 68 mln. eurų.

Per devynis šių metų mėnesius „Swedbank“ Lietuvoje skolinimo apimtys augo 2 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m. Gyventojų finansavimo apimtys augo 10 proc., o verslo klientų finansavimas mažėjo 11 proc. Bendras „Swedbank“ paskolų portfelis 2020 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje siekė 6,0 mlrd. eurų (5,9 mlrd. eurų tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.).

2020 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje atidėjiniai sudarė 5 mln. eurų, tuo pačiu laikotarpiu 2019 m. buvo fiksuoti 0,4 mln. eurų vertės sumažėjimo atstatymai. Bendra „Swedbank“ paskolų portfelio kokybė išlieka gera.

„Swedbank“ indėlių apimtys padidėjo 26 proc., lyginant su 2019 m. trečiuoju ketvirčiu. Indėlių augimas fiksuotas ir privačių klientų, ir verslo įmonių srityse. 2020 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje bendras „Swedbank“ Lietuvoje indėlių portfelis sudarė 10,2 mlrd. eurų (8,1 mlrd. eurų tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.). 

Paskolų ir indėlių santykis 2020 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje siekė 59 proc. (72 proc. tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.). 

Per tris 2020 m. ketvirčius „Swedbank“ Lietuvoje išlaidos išaugo 14 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m., ir sudarė 87 mln. eurų. Išlaidų ir pajamų santykis siekė 47 proc. (41 proc. tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.).

Nuostolio požymių turinčių paskolų portfelis 2020 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje sudarė 73 mln. eurų.

Už 2020 m. tris ketvirčius „Swedbank“ Lietuvoje sumokėjo 46 mln. eurų mokesčių. 

„Swedbank“ Lietuvoje per 2020 m. devynis mėnesius uždirbo 75 mln. eurų grynojo pelno. Tai yra 21 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį prieš metus, kai grynasis pelnas siekė 95 mln. eurų. Pelno mažėjimui didžiausios įtakos turėjo padidėjusios išlaidos ir atidėjiniai. 

„Trečiąjį šių metų ketvirtį tęsėsi Lietuvos ekonomikos atsigavimas po patirtų neigiamų pandemijos padarinių. Atlyginimams ir namų ūkių vartojimui toliau augant, fiksavome didelę namų ūkių finansavimo paklausą, ir mūsų banko privačių klientų paskolų portfelis išaugo 10 procentų. Kita vertus, verslo finansavimo paklausa buvo menka, nes dėl pandemijos kilęs neapibrėžtumas pristabdė įmonių investicinius ir plėtros projektus. Mes palaikėme savo klientus Covid-19 akivaizdoje, suteikdami jiems paskolų ir lizingo įmokų atostogas. Šiuo metu didžioji dalis verslo klientų, kuriems buvo pritaikytas įmokų atidėjimas, paskolų įsipareigojimus vėl vykdo įprasta tvarka. Mes ir toliau aktyviai dirbame su savo klientais, kad prireikus galėtume padėti jiems spręsti iškilusius finansinius iššūkius“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė.

Verslo plėtra 

Bankas pristatė naujas tvarias paslaugas, skatinančias taupymą ir ekologiškus sprendimus. Buvo įdiegtas kasdienis taupymą palengvinantis įrankis „E. taupyklė“, leidžiantis klientams nustatyti asmeninius taupymo tikslus ir kiekvieną kartą atsiskaitant kortele automatiškai suapvalinti grąžą. „Swedbank“ klientams taip pat pristatė naują su tvarumu susijusį finansinį produktą − paskolas saulės energijos elektrinių pirkimui ir montavimui.

Bankas siekia atkreipti dėmesį į sukčiavimo problemą ir stengiasi didinti klientų atsparumą jam, nes tiek privatūs, tiek verslo klientai periodiškai patiria sukčių atakas, taikant skirtingus sukčiavimo būdus. 

„Swedbank“ skatina investavimą ir didina privačių klientų supratimą apie investavimo galimybes. Privatūs investuotojai dabar gali prekiauti palankesnėmis sąlygomis JAV, JK, Švedijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitose Vakarų šalių biržose, naudodamiesi „Swedbank“ interneto banku. „Swedbank“ taip pat buvo vienas iš „Ignitis grupės“ pirminio viešo akcijų siūlymo (IPO) platinimo organizatorių.


„Swedbank“ Lietuvoje 2020 m. trečiojo ketvirčio rezultatai skelbiami: www.swedbank.lt 
„Swedbank“ grupės 2020 m. trečiojo ketvirčio rezultatai skelbiami: www.swedbank.com
„Swedbank" Lietuvoje 2020 m. ketvirtojo ketvirčio ir metų rezultatai bus skelbiami 2021 m. sausio 27 d.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.