„Swedbank“ valdomam pensijų fondui – tarptautinis pripažinimas už investicijų strategiją

2023-10-24

Pasauliniuose pensijų fondų valdytojų apdovanojimuose „P&I WorldPensionSummit 2023“ Lietuvoje veikiantis II pakopos pensijų fondas „Swedbank Pensija 1975-1981“ pripažintas vienu geriausių investicijų valdymo kategorijoje. Antroji vieta „Swedbank“ valdomam pensijų fondui skirta už ilgalaikius investavimo rezultatus ir tvarių investicijų kryptį.

„Pelnytas tarptautinis apdovanojimas patvirtina „Swedbank“ pensijų fondų valdytojų kuriamą vertę kaupiantiems gyventojams ir kad mūsų taikomi pensijų fondų turto valdymo principai yra vieni geriausių pasaulyje. Džiugu, kad tai jau ne pirmas kartas, kai mūsų pensijų fondai yra pripažįstami tarptautiniu lygiu“, – sako Tadas Gudaitis, bendrovės „Swedbank Investicijų valdymas“ vadovas.

Pensijų fondas „Swedbank Pensija 1975-1981“ įvertintas už ilgalaikę investavimo strategiją, kuri užtikrina vieną iš didžiausių grąžų rinkoje bei tuo pačiu metu veiksmingai prisideda prie klimato kaitos problemų sprendimo. Šio fondo rezultatai nuo jo įsteigimo pastebimai pranoksta kitų rinkoje veikiančių analogiškų pensijų fondų rezultatus.

Tiesa, visi „Swedbank“ pensijų fondai yra valdomi pasitelkiant gyvenimo ciklo strategiją, o investuojamos lėšos nukreipiamos vadovaujantis aplinkosaugos, socialinės srities ir valdysenos kriterijais (ESG).

„Swedbank“ pensijų fondų valdytojai siekia pasirinkti tokias investicijas, kurių poveikis aplinkai per anglies dvideginio emisijas būtų pastebimai mažesnis už rinkos vidurkį, lėšos taip pat yra investuojamos į Lietuvos ir Baltijos šalių atsinaujinančios energetikos verslus bei miškų auginimo skatinimą.

Be to, prieš investuodami pensijai kaupiančių gyventojų lėšas, „Swedbank“ pensijų fondų valdytojai analizuoja JAV įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ duomenis, kad būtų išvengta investicijų tose šalyse, kurios išsiskiria aukštu korupcijos lygiu, žmogaus teisių ar demokratijos pažeidimais. 

„Swedbank“ yra didžiausias pensijų fondų valdytojas Lietuvoje. Beveik 40 proc. visų Lietuvos gyventojų, kaupiančių pensiją II pakopos pensijų fonduose, savo pensijos fondo valdymą yra patikėję „Swedbank“. Nuo 2022 m. pavasario „Swedbank“ gyventojams ir darbdaviams siūlo III pakopos pensijų fondus. Strateginis „Swedbank“ tikslas yra tapti klimatui neutraliu banku iki 2050 m., todėl ilgainiui tvarumo siekis atsispindės visose banko veiklos srityse, įskaitant ir pensijų fondų turto valdymą. 

Renginys „P&I WorldPensionSummit 2023“, kurį organizuoja profesionalius pensijų valdytojus visame pasaulyje vienijanti platforma „Pensions&Investments“, spalio pradžioje įvyko Olandijos mieste Hagoje. Renginys vyko jau 14-ą kartą, o šįmet išskirtinis dėmesys apdovanojimų metu skirtas tvarumo sričiai. Renginio metu pensijų fondai apdovanoti trijose kategorijose: komunikacija ir įtraukimas, investicijų valdymas ir pensijų fondų struktūra.

„Swedbank“ pensijų fondai tarptautiniu lygiu įvertinamo sulaukia jau ne pirmą kartą. Praėjusių metų pabaigoje organizacija „Investment&Pensions Europe“ (IPE) „Swedbank“ valdomam pensijų fondui „Swedbank Pensija 1982-1988“ skyrė geriausio Rytų ir Vidurio Europos pensijų fondo apdovanojimą. IPE žiuri vertinimu, fondo „Swedbank Pensija 1982-1988“ išskirtinumai – pademonstruotas spartus augimas, aplenkęs kitų rinkoje veikiančių fondų rodiklius, taip pat dinamiška gyvenimo ciklo investavimo strategija ir Jungtinių Tautų atsakingo investavimo principų integracija.

Daugiau informacijos apie P&I „Exellence and Innovation Awards“ apdovanojimus galima rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.