Ką daryti, kad pamestas telefonas netaptų pasaulio pabaiga?

Ką daryti, kad pamestas telefonas netaptų pasaulio pabaiga?
Tomas Beinaravičius, „Swedbank” saugumo incidentų tyrimų tarnybos vadovas

„Širdis nusirito į kulnus“ – taip būtų galima nusakyti išgąstį, kurį patiriame supratę, kad turbūt praradome savo išmanųjį telefoną. Jungtinėje Karalystėje organizacijos „Physiological Society“ atliktas tyrimas atskleidė, kad stresas, kurį žmonėms sukelia išmaniojo telefono praradimas, beveik prilygsta teroro atakos baimei. Telefono iš akių stengiamės nepaleisti ne tik dėl įrenginio vertės ar jame sukauptų kontaktų. Kur kas didesnę žalą gali padaryti į netinkamas rankas patekę mūsų asmeniniai duomenys.

Duomenų saugumo klausimas tampa vis aktualesnis – prie interneto prijungiamų ir tarpusavyje susietų įrenginių skaičius didėja eksponentiškai. Be jau įprastų kompiuterių, atsiranda ir automobiliai, vaizdo stebėjimo kameros. Tačiau bene daugiausiai asmeninės informacijos patikime savo išmaniesiems telefonams. Jie mums vis dažniau atstoja piniginę, užrašinę, fotoaparatą. Elementarių saugumo rekomendacijų laikymasis padės ne tik sumažinti stresą praradus telefoną, bet ir užkirs kelią gerokai didesniems nuostoliams.

Visų išmaniųjų įrenginių kokybe ir jų patikimumu, priklausomai nuo savo atsakomybės lygio, pirmiausiai rūpinasi gamintojai. Išmaniųjų telefonų gamintojai pasistengė, kad šie įrenginiai taptų vienais saugiausių tvarkyti ne tik asmeninius bei darbo, bet ir kasdieninius finansinius reikalus. Tačiau pagrindinė atsakomybė už savo duomenų apsaugą bet kuriuo atveju tenka patiems vartotojams, todėl kiekvienas išmaniojo telefono savininkas turėtų atsižvelgti į penkias pagrindines rekomendacijas tam, kad nenukentėtų nuo sukčių.

Telefono užraktas. Pirmiausiai, savo duomenis telefone reikėtų apsaugoti užraktu – susikurti slaptažodį ar naudoti piršto atspaudų skanerį. Jei telefonas pakliūtų į netinkamas rankas, galite būti tikri, kad kitas žmogus praktiškai neturės galimybių prieiti prie jame esančių duomenų.

Programėlės. Išmaniąsias programėles įsidiegti reikėtų tik iš oficialių ir patikrintų šaltinių. Pavyzdžiui, iš „App Store“ ir „Google Play“ parsisiųstos programėlės yra patikimos. Net jeigu paaiškėtų, kad programėlė yra žalinga, oficialūs gamintojai galėtų ištrinti ją iš jūsų telefono ir taip apsaugoti jūsų duomenis.

E. pašto paskyros. Rekomenduojama turėti bent dvi elektroninio pašto paskyras asmeniniams tikslams. Vieną jų galima naudoti susirašinėjimui su artimaisiais ar bičiuliais, kitą ­– daiktų internetui ar įvairioms interneto svetainėms, kuriose reikia vienkartinės registracijos.

Telefono lokacija. Praktiškai visi šiandieniniai išmanieji telefonai turi funkciją „Surasti mano telefoną“, kuri leidžia internetu prisijungti prie asmeninės paskyros ir matyti tikslią telefono buvimo vietą. Ši funkcija gali būti itin pravarti tiems, kas dažnai linkę užmiršti, kur pasideda svarbius savo daiktus.

Atsarginė kopija. Paskutinė, bet ne mažiau svarbi taisyklė – reguliariai išsaugokite savo išmaniojo telefono duomenų atsarginę kopiją. Tai padės jums atkurti kontaktus, nuotraukas ir kitus svarbius duomenis, pavyzdžiui, telefonui sugędus nepataisomai ar jį pametus.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad pavojus asmeniniams duomenims kyla ne tik praradus telefoną. Kaip suprasti, kad kažkas nelegaliai jungiasi prie jūsų išmaniojo telefono, ir ką daryti, jei kyla įtarimų? Kilus įtarimams, kad, pavyzdžiui, netikėtai išaugo telefono sąskaita, nederėtų to ignoruoti ir rekomenduojama kuo skubiau kreiptis į specialistus.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.