„Trys valetai“: Ko didmiesčių verslo naujokus galėtų pamokyti širvintiškiai?

  • Pradžia: 1996 m., 3 darbuotojai – įmonės įkūrėjai.
  • Dabar: 10 darbo vietų, sėkmingai išgyventa krizė ir atlaikyta didžiųjų tinklų konkurencija.
  • Veiklos sritis: Statybinių medžiagų parduotuvė Širvintose.
  • Sėkmės paslaptis: Verslą pradėti toje srityje, kurią pažįsti geriausiai, o klientus ne tik branginti, bet ir prie jų prisitaikyti.
  • Ateities planai: 3000 laimėtų eurų išleis prekybinėms patalpoms plėsti.

 

Lietuva išgyvena verslumo piką – atrodo, visi, kas turi nors kiek drąsos, imasi nuosavo verslo. Žiniasklaida mirga istorijomis apie pradedančius verslininkus: jaunas mamas, studentus, sugrįžusius emigrantus, karjeros atsisakiusius trisdešimtmečius... Tačiau, žiūrėk, po metų kitų jų vardų jau nebegirdėti, o jų vietą užima kiti. Verslo senbuviai sako, kad pradėti verslą nėra sudėtinga, kur kas daugiau pastangų, atkaklumo ir sumanumo reikia norint jį paversti ilgalaike pelninga veikla.

Tą patvirtinti gali ir Nijolė Paliukėnienė, viena iš Širvintų mieste veikiančios statybinių medžiagų parduotuvės „Trys valetai“ savininkių. Jos įmonė skaičiuoja jau dvidešimtus veiklos metus, yra sukūrusi 10 darbo vietų, o šią vasarą tapo projekto „Kiekvienas gali būti didelis“ prizininke. Atlaikiusi krizes ir didžiųjų prekybos tinklų konkurenciją, šiandien įmonė gali pasigirti stabilia veikla bei ištikimais klientais – to iš širvintiškių galėtų pasimokyti ir Lietuvos didmiesčių verslo naujokai.


Kodėl nuosavas verslas?

Įmonėje Nijolė yra nuo pat jos įsteigimo pradžios – 1996-ųjų. „Mane, kaip prekių žinovę, daug metų dirbusią statybinių medžiagų parduotuvėje, pakvietė prisijungti prie kuriamo verslo. Įmonę įkūrėme trise ir pačioje pradžioje visus darbus nudirbdavome trise, tik gerokai vėliau kiek išsiplėtėme, pasamdėme darbuotojų. Pati pradžia buvo sunki, teko mokytis ir galvoti, kaip išgyventi šiandieną. Apie ateitį tuo metu net negalvojome. Nuo nulio teko mokytis ir buhalterijos – man tai buvo visiškai naujas darbas. Tačiau džiaugiuosi, kad man pasiūlė pradėti šią veiklą ir kad aš sutikau“, – verslo pradžią prisimena pašnekovė, įmonėje einanti ir vyriausiosios buhalterės pareigas.

Paklausta, ką galėtų patarti mažai verslo kūrimo patirties turintiems jauniesiems verslininkams, Nijolė neskuba žarstyti patarimų, tačiau naujokams rekomenduotų pasirinkti pažįstamą veikos sritį: „Reikia pasirinkti sritį, kurią išmanai. Kurioje, pavyzdžiui, esi dirbęs kaip samdomas darbuotojas. Iki nuosavo verslo visą laiką dirbau prekyboje, todėl jau žinojau, ką ir nuo ko pradėti savoje parduotuvėje. Jei visiškai nenutuoki apie sritį, kurioje ketini pradėti verslą, bus tikrai sunku“.


Svarbiausia – ištikimi klientai

Nijolė taip pat priduria, kad atsilaikyti konkurencinėje kovoje, kuri statybų sektoriuje ypač didelė, smulkiesiems verslininkams labiausiai padeda klientų ištikimybė. „Ekonominės krizės metu daug statybos įmonių, taip pat ir statybos prekių parduotuvių, bankrutavo. Sunkmetį pajutome ir mes, tačiau išgyvenome. Kodėl? Greičiausiai todėl, kad žmonės mėgsta mūsų parduotuvę. Mūsų pagrindiniai pirkėjai – rajono gyventojai, nemaža jų dalis yra nuolatiniai klientai. Juk žmonės, nepriklausomai nuo laikmečio, vis tiek tvarkosi, dažo, tvarko, remontuoja, stato. Kai prireikia ko nors statyboms ar remontui – važiuoja pas mus. O mes prie jų labai taikomės. Savo klientus gerbiame, mylime ir labai dėl jų stengiamės“, – sako Nijolė.


Investuos į verslą

Klientų ištikimybė lėmė ir tai, kad Nijolės įmonė laimėjo 3 tūkst. eurų piniginį prizą projekte „Kiekvienas gali būti didelis“. Pirmajame jo etape, kuris vyko iki birželio pabaigos, dalyvavo daugiau nei 800 šalies įmonių, apie 10 iš jų – Širvintų apskrityje.

Smulkiojo verslo savaitgalio metu „Trys valetai“ savo klientams pasiūlė įvairių nuolaidų. Iki pirmojo projekto etapo pabaigos bendrovei pavyko tiek padidinti apyvartą mokėjimo kortelėmis, kad laimėjo vieną iš trijų piniginių prizų. Tokios pačios vertės prizai teko dar dviem įmonėms – viena jų, prekiaujanti turizmo ir sporto prekėmis, veikia Vilniaus mieste, kita, valdanti tris maisto parduotuves ir barą, Šilalės rajone.

„Akcijos metu tikrai buvo daugiau žmonių, dažniau ir kortele atsiskaitė. Į kortelių skaitytuvą investavome prieš kelerius metus, pamatę, kad yra toks poreikis. Dabar mūsų parduotuvėje nemažai pirkėjų moka mokėjimo kortele – ne tik jauni žmonės, bet ir pensinio amžiaus klientai. O naujiena apie laimėtą prizą labai nudžiugino, nes kaip tik planuojame plėsti savo patalpas ir padidinti prekybos plotą. Tam šiuos pinigus ir panaudosime“, – sako Nijolė.


Ne vienkartinė iniciatyva

Projektas „Kiekvienas gali būti didelis“ visoje Lietuvoje tęsis iki pat metų pabaigos. Iš viso per metus bus surengti trys smulkiojo verslo savaitgaliai. Antrasis vyks rugsėjo 11–13 dienomis.

Tokios simbolinės vietos smulkiojo verslo palaikymo akcijos yra populiarios JAV ir Vakarų Europoje. Jomis siekiama atkreipti dėmesį į tai, koks svarbus vaidmuo stiprinant šalies ūkį ir vietos bendruomenę tenka vietos smulkiesiems verslininkams – jie kuria darbo vietas, įdarbina vietos gyventojus, o jų prekėms ar paslaugoms įsigyti išleisti eurai tuoj pat įliejami atgal į bendruomenės ekonomiką.

Apie tokių akcijų reikalingumą Lietuvoje kalba ir „Trys valetai“ savininkė: „Neretai didžiųjų prekybininkų reklaminės akcijos nustelbia mus, mažuosius. Būna ir taip, kad užsuka klientas, besidžiaugiantis, kad tinklinėje parduotuvėje įsigijo prekę su nuolaida, o palyginę kainas pamato, kad pas mus, smulkiuosius, ta pati prekė ir be nuolaidos kainuoja mažiau. Magiškas žodis nuolaida ir masinė reklama labai veikia, todėl tokie bendri projektai kaip šis – labai reikalingi. Jie padeda atkreipti dėmesį į smulkiuosius verslininkus, parodo, kad ir mes galime pasiūlyti konkurencingą kainą, didelį pasirinkimą ir aukštą aptarnavimą“.

Akcijos metu gyventojai yra kviečiami įsigyti bent vieną prekę iš smulkaus vietos gamintojo ar preky-bininko ir taip palaikyti smulkiojo verslo iniciatyvą. Savo ruožtu įmonės už šį simbolinį palaikymą pirkėjams žada įvairių nuolaidų ar įdomių pasiūlymų. Akcijoje jau yra užsiregistravę šimtai Lietuvos įmonių..

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.