Naujųjų metų pažadai: pradėsiu taupyti

Pradėsiu taupyti - vienas dažniausių finansinių pažadų, duodamų sau Naujųjų metų išvakarėse. Tik problema su šio pažado laikymusi tokia pati kaip ir su kitais: norime rezultato, tačiau procesas, toli gražu, neįkvepia pradėti. „Swedbank" Finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė dalijasi patarimais, kaip pasistūmėti į priekį kaupiant santaupas. Vieni jų labiau tiks disciplinuotiems, kiti - mėgstantiems improvizuoti ir mesti sau iššūkius.

Pradėkite mažais žingsneliais. Tikriausiai daugelis žino, jogsantaupoms kas mėnesį rekomenduojama skirti bent dešimtadalį pajamų. Žinoma, ne visi tai gali sau leisti, tačiau dauguma tiesiog teisinasi, jog „taupyti nėra iš ko". Visgi nebūtina pradėti nuo drastiškų ar jūsų finansinei situacijai bei įgūdžiams neadekvačių sprendimų. Net ir mažos sumos ilgainiui kaupiasi ir auga, santaupas įdarbinus. Pavyzdžiui, pasiryžę kasdien į taupyklę sumesti visas ar tam tikro nominalo monetas iš piniginės, netrukus galbūt net pajusite azartą stebėdami, kaip gražiai storėja jūsų taupyklė.

Susimokėkite sau. Labai dažnai santaupoms skiriama „tai, kas liks". Ir paprastai - nelieka nieko. Tad siekdami sukaupti pinigų, pirmiausia atidėkite numatytą sumą santaupoms, o likusias lėšas paskirstykite kitiems poreikiams. Įsitikinsite, jog sugebate kuo puikiausiai išsiversti su tiek, kiek liko atidėjus kaupimui.

Vizualizacija. Kai darote kažką dėl neaiškaus tikslo arba vien todėl, kad „reikia", esate pasmerkti kančioms. Todėl padėkite sau. Jei monetas metate į stiklainį, užsiklijuokite ant jo automobilio, kuriam kaupiate, nuotrauką. Jei taupote vasaros atostogoms, pasikabinkite savo rojaus kampelio atvaizdų. Vizualinės priemonės ne tik paskatins atkaklumą bei ištikimybę tikslui, bet ir patį kaupimo procesą pavers malonesniu.

Žaiskite. Tiems, kurie mėgsta iššūkius, padėti gali ir savotiški žaidimai su savimi. Išsikelkite sau finansinį iššūkį, kuris be finansinio turės ir kito pobūdžio teigiamą efektą. Pavyzdžiui, kasdien išgerti vienu kavos puodeliu mažiau arba atsisakyti deserto, per savaitę išgyventi su fiksuota pinigų suma ir t.t. Sutaupytą sumą kasdien perveskite į atskirą sąskaitą ar meskite į taupyklę.

Adekvatūs lūkesčiai. Naivu tikėtis, kad vakare padarius dvidešimt atsispaudimų, ryte atsikelsite raumeningas kaip veiksmo filmų herojus. O jei padarysite du šimtus - kitą kartą mankštintis ryšitės tik po ilgo laiko. Panašūs principai galioja ir taupymui. Pasiryžę kaupti, nesitikėkite per mėnesį sutaupyti vasaros atostogoms. Sumą, kurią kas mėnesį galite skirti santaupų atsidėjimui, įvertinkite pagal savo finansines galimybes ir poreikius. Tik realūs lūkesčiai ir adekvačios priemonės padės „nemesti" pažado proceso viduryje tariamai nusivylus rezultatais.

Pagalba iš šalies. Sakoma, kad žmonės, teigiantys, jog jiems nieko nereikia, turi ribotą fantaziją. Tačiau tokių žmonių nedaug, nes mums nuolat ko nors reikia. Tad kas mėnesį sumažinti vartojimą ir „atimti" iš savęs tam tikrą sumą, kad atidėtumėte į kojinę, kad ir laikomą banke, gali atrodyti sunku. Tokiu atveju gali praversti pagalba iš šalies. Pavyzdžiui, periodinis pervedimas. Sudarydami tokios paslaugos sutartį (ji dažniausiai yra nemokama), galite pasirinkti datą ir pinigų sumą, kurią sistema iš einamosios sąskaitos automatiškai perves į kitą - kaupiamojo indėlio ar einamąją sąskaitą, nesusietą su banko kortele. Nustebsite, bet jei suma adekvati finansinei situacijai, jos nė nepasigesite.

Parengta pagal informacinį portalą www.pinigukarta.lt

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.