Pasiruošimas savarankiškam gyvenimui: 7 taupymo triukai, kurių galite išmokti jau dabar

2021-05-18

Vasara daugeliui jaunuolių atneša minčių apie netrukus prasidėsiantį gyvenimą be tėvų. Baigdami mokyklą ir tapdami savarankiškais, daugelis esame susijaudinę dėl naujo etapo, kuris atneša ir šiek tiek nežinomybės.

Natūralu, kad pirmosios mintys greičiausiai sukasi apie naują būstą, draugus, su kuriais gyvensite ir ką veiksite nuo ryto iki vakaro. Tačiau nereikia pamiršti finansų, nes nuo šiol tai – didžia dalimi jūsų atsakomybė. Jeigu tam pradėsite rengtis gerokai anksčiau nei susiruošite išeiti iš tėvų namų, jausitės ramesnis ir užtikrintesnis. Štai keli paprasti taupymo triukai, kurie gelbės ne tik pirmaisiais savarankiškumo metais, bet ir padės išsiugdyti tinkamus įgūdžius dar tik svajojant apie suaugusiųjų gyvenimą.

1 triukas: Panaudokite technologijas

Pradėti taupyti niekada nėra vėlu, tam nereikia ypatingų progų, gabumų, pastangų ar didelių pajamų. Pradžiai, pamėginkite sudaryti savo pajamų ir išlaidų balansą su įrankiu „Mano biudžetas“. Taip galėsite stebėti, kam išleidžiate daugiausiai pinigų. Pagelbėtų, jei išsikeltumėte realius taupymo tikslus, tuomet taupyti bus smagiau. Ugdant šį naują įprotį, puikiai tinka ir kiti įvairūs išmanūs įrankiai, pavyzdžiui, E.taupyklė. Startuokite su kortele apmokamos sumos suapvalinimu, ką siūlo šis metodas, o vėliau pabandykite taupymui skirti ir tam tikrą sumą kas mėnesį. Kai apsiprasite, netrukus galėsite džiaugtis ir pasiekimais!

2 triukas: Taupymą priskirkite būtinosioms išlaidoms 

Kartais atrodo, kad visos gaunamos pajamos išplaukia tarsi savaime: reikia sumokėti už nuomą, komunalinius mokesčius, interneto, mobiliojo ryšio, televizijos paslaugas, o dar prisipilti kuro į automobilį... Paprastai šios sumos yra panašios ir kartojasi kiekvieną mėnesį, todėl yra lengviau planuojamos. Gavę pajamų, dalį jų atidėkite į šoną – jos ir bus skirtos būtinosioms išlaidoms. Tačiau palaipsniui prie būtinųjų išlaidų įpraskite įtraukti ir konkrečią sumą, kuri bus neliečiama ir skiriama taupymui. Ekspertai pataria, kad pradžioje taupymui būtų galima skirti apie 10 proc. gaunamų pajamų, jas pervedant į atskirą sąskaitą. 

3 triukas. Išbandykite taupymo iššūkius

Žmonija yra tikrai išradinga ir šiuo metu galite susirasti daugybę taupymo iššūkių pagal savo vertybes. Gal kuris iš pateiktų bus prie širdies?
- Mėnuo be automobilio. Pastatykite automobilį ir mėnesį keliaukite visais kitais būdais – pėsčiomis, paspirtuku, dviračiu, o į tolimesnes keliones išsiruoškite autobusu arba traukiniu.
- Keturios dienos per savaitę be pirkinių. Maistą ar buities prekes pirkite dvi dienas – savaitės viduryje ir savaitgalį. Tą vieną dieną pasilikite tam, jeigu staiga virtuvėje kažko labai pritrūks, tačiau išvenkite nuolatinio ėjimo į parduotuves ir išlaidavimo.
- Dvi vegetariškos (arba veganiškos) dienos per savaitę. Šiomis dienomis nevartokite mėsos ar gyvulinės kilmės produktų. Atsivers ir nauji gastronominiai horizontai!
- Savaičių taupymo iššūkis. Šis būdas ne tik padeda skaičiuoti metų savaites, bet ir sukaupti 1378 eurus per metus. Tai nesunkiai padarysite, jei pirmąją metų savaitę taupymui skirsite 1 eurą, antrąją – 2, trečiąją – 3 ir t.t. Įveikus iššūkį, metų pabaigoje suma, skiriama taupymui, pasieks 52 eurus.

4 triukas. Vietoj skolinimosi ieškokite alternatyvų

Skolos turi vieną nemalonią savybę – nesutramdytos gali pradėti sparčiai daugintis ir griauti jūsų kantriai kurtą bei puoselėtą biudžetą. Be abejo, pradedant savarankišką gyvenimą, gali prireikti daug buities daiktų, tačiau labai gerai įvertinkite, kiek lėšų per mėnesį galite skirti buities gerinimui. Gal kažkurį daiktą galite nusipirkti vėliau? O gal tavo draugai, giminaičiai ar tėvai turi nenaudojamą virdulį ar skrudintuvą? Gal kėdę kas nors dovanoja socialiniuose tinkluose arba nebrangiai parduoda? Atminkite, kad pinigų skolinimasis iš artimųjų ar draugų taip pat yra jūsų kreditavimas, kurį neabejotinai turėsite grąžinti.

5 triukas. Prisijaukinkite minimalizmo idėją

Prabangus gyvenimo stilius tampa vis mažiau patrauklus ir tai yra pasaulinė tendencija. Madoje – minimalizmu paremtas, santūrus (ir tvarus) gyvenimo būdas, kai demonstruoti turimą turtą yra prasto skonio ženklas. Nereikia galvoti, kad dėl taupymui nusistatyto tikslo laikinai turime tapti dėdulėmis skrudžais. Minimalistinis gyvenimo būdas reiškia prabangos prekių ar paslaugų pakeitimą kitomis. Pavyzdžiui, jei ilgai taupai automobiliui, kuris ir toliau reikalaus brangios priežiūros, gal verta paieškoti ekonomiškesnio varianto? Ilgainiui tai teigiamai atsiliepia biudžetui bei leidžia daugiau atidėti taupymui ar investavimui.

6 triukas. Parduokite prieš pirkdami

Reikia naujų drabužių, batų ar kitų daiktų? Pirmiausia įvertinkite galimybę papildomai užsidirbti iš tų daiktų, kuriuos turite, bet nenaudojate. Pritaikę šią taisyklę, vienu šūviu nušausite kelis zuikius iškart. Pirma, nereikės sukti galvos, kaip sutalpinti visus įsigytus daiktus ar netgi tam pirkti naują spintą ir turėsite papildomų pajamų. Antra, taip palaikysite tvarumo idėjas, kai daiktai įgyja antrą gyvenimą, o ne guli nenaudojami ir pamiršti. O gal per tą laiką netgi suprasite, kad ne taip baisiai ir reikia dar vieno daikto ir jam planuotą išleisti sumą skirsite taupymui.

7 triukas. Nelaukite, kol „turėsite“ pinigų investavimui

Išmokę valdyti savo finansus, neatidėliokite investavimo. Pradėti galite ir nuo vieno euro, svarbiausiai tai daryti reguliariai, o vėliau galėsite sumas po truputį didinti. Taupyti ir investuoti galite vienu metu, tačiau būtų gerai susikurti vadinamąją „finansinę pagalvę“ – pavyzdžiui, tiek, kiek užtektų pragyventi tris mėnesius savarankiškai. Investuoti galima periodiškai, kai tam tikra suma investicijoms skiriama per mėnesį, arba jei esate sukaupę didesnę sumą, galite atlikti ir vienkartinę investiciją. Ir jeigu dar šiek tiek nedrąsu, apsisprendžiant, nuo ko pradėti, visada galite registruotis konsultacijai su mūsų ekspertais. Ir galbūt, kai kitą kartą džiaugdamiesi skaičiuosime jaunuolius, kurie investuoja, įtrauksime ir tave?

Sužinok, ką tavo taupymo įgudžiai ir žinios sako apie tavo asmenybę:

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.