Darbas su tiekėjais

Tiekėjai ne tik užtikrina sklandžią įmonės veiklą, bet ir daro įtaką jūsų veiklos, produktų ir paslaugų tvarumui. Įmonės tvarumas vertinamas atsižvelgiant ir į visą jos tiekimo grandinę, todėl labai svarbu pasirinkti atsakingus ir tvarius tiekėjus. Vertinkite tiekėjus kaip savo įmonės tęsinį. 

Tinkamai neįvertinus tiekėjų, gali kilti rizikų ne tik gamybos procesams ir galutinių produktų bei paslaugų kokybei, bet ir įmonės reputacijai bei finansinei situacijai.  

Renkantis tiekėją svarbūs visi ESG aspektai:

E: jūsų įsigyjamų žaliavų, produktų ar paslaugų ekologinis pėdsakas tampa jūsų ekologinio pėdsako dalimi. Užtikrinkite, kad paslaugos ar produktai, kuriuos naudojate, nebūtų būtų susiję su tarša, miškų kirtimu, biologinės įvairovės nykimu ar kitokiu neigiamu poveikiu aplinkai.

S: turėtumėte vengti tiekėjų, kurie kelia įtarimų dėl nepagarbos žmogaus teisėms, nesąžiningo darbo užmokesčio, nelegaliai samdomų darbuotojų, darbo saugos problemų, lyčių lygybės ir įvairovės neužtikrinimo. Jūsų tiekėjai turi laikytis įstatymų ir žmogaus teisių principų.

G: įmonei kiltų didelė rizika, jei tiekėjai pažeistų verslo etiką, BDAR nuostatas, būtų susiję su korupcija, sukčiavimu, pinigų plovimu, kita šešėline ir neteisėta veikla. Todėl šios srities rizikas reikia kruopščiai įsivertinti.

Kodėl būtina gerai žinoti savo tiekėjus? 

  • Kad apsaugotumėte savo prekės ženklą ir reputaciją 
  • Kad užtikrintumėte sklandžią įmonės veiklą be tiekimo grandinės sutrikimų
  • Kad užtikrintumėte savo produktų ir (arba) paslaugų kokybę
  • Kad išvengtumėte galimų teisinių problemų
  • Kad išvengtumėte sukčiavimo ir finansinių nuostolių
  • Kad sumažintumėte aplinkosauginį pėdsaką visoje vertės grandinėje
  • Užtikrinimui, kad jūsų produktai ir paslaugos gaminami atsakingai per visą produkto gyvavimo ciklą

 

Darbas su tiekėjais

 

Svarbu ne tik įvertinti tiekėją prieš pasirašant sutartį, bet ir reguliariai stebėti, ar tiekėjas vis dar atitinka jūsų reikalavimus. Kad tuo įsitikintumėte, galite rengti susitikimus, vertinimus ir apsilankymus pas tiekėją ar suderinti kitą reguliaraus bendradarbiavimo būdą.


Skaityti daugiau:
 


Kuo daugiau žinosite apie savo tiekėjus, tuo lengviau įvertinsite galimas rizikas ir apsisaugosite nuo tiekėjų, kurie susiję su sukčiavimu, korupcija, pinigų plovimo, kita neteisėta ar sankcionuota veikla. Be to, tiekėjo įvertinimas tai padės išvengti partnerystės su netvariai veikiančiomis įmonėmis. Vertindami potencialų tiekėją atsižvelkite į toliau išvadintus aspektus.
 

Ką reikėtų pasitikrinti renkantis tiekėjus?


Įmonės savininkai ir naudos gavėjai

Kiekviena bendrovė turi faktinius naudos gavėjus ar savininkus, kurie kontroliuoja įmonės veiklą ir gauna iš jos veiklos ekonominės naudos (pvz., dividendus). Labai svarbu patikrinti šį aspektą, nes įmonė gali būti geros reputacijos, bet priklausyti asmeniui, su kuriuo nenorėtumėte bendradarbiauti. Norėdami nustatyti tikruosius savininkus, galite naudotis specialiais registrais arba paprašyti tokios informacijos savo tiekėjo.

Veiklos vykdymo licencija

Vykdant ekonominę veiklą yra reikalingos atitinkamos licencijos. Paprašykite potencialaus tiekėjo pateikti oficialius dokumentus, atskleidžiančius, kuriose srityse ir valstybėse įmonė vykdo veiklą. Tai gali būti įmonės registracijos pažymėjimas, įvairūs leidimai teikti tam tikras paslaugas ir kita informacija iš oficialių verslo registrų ar valstybinių institucijų. 

Sankcijos 

Įmonės privalo laikytis šalyje galiojančių sankcijų režimų. Pavyzdžiui, Lietuvoje turite laikytis ES, Jungtinių tautų ir JAV sankcijų režimų. Reikalavimai dėl sankcijų nuolat keičiasi, todėl juos turėtumėte reguliariai sekti. Atsižvelgiant į besikeičiančią sankcijų aplinką, rekomenduojama į standartines sutartis su partneriais įtraukti papildomas sąlygas dėl sankcijų, kurios leistų jums apsisaugoti nuo susijusių rizikų.
 

Darbas su tiekėjais


Kur pasitikrinti?

ES

JAV

Visą informaciją apie Lietuvai aktualias ES ir JAV sankcijas galite rasti čia: https://www.urm.lt/sankcijos. Be to, apsilankykite „Swedbank“ sankcijoms skirtoje interneto svetainėje čia: „Swedbank“ kliento klausimynas – „Swedbank“ (pasirinkite skirtuką „Sankcijos“).

Didesnės rizikos šalys

Į šią kategoriją daugiausiai patenka besivystančios valstybės, kurios pasižymi aukštais korupcijos ir terorizmo indeksais, žemu demokratijos indeksu, neturi kovos su pinigų plovimu sistemų. Tokios valstybės dar žinomos kaip „mokesčių rojus“. Pasitikrinti tokių valstybių sąrašus galite čia:

Jei jūsų tiekėjas palaiko ryšius su šiomis šalimis, rekomenduojama atlikti išsamų patikrinimą.

Teisiniai ginčai

Patikrinkite, ar įmonė nedalyvauja teisiniuose ginčuose, ar jai nebuvo skirtos baudos, ar dėl klientų skundų nebuvo iškelta bylų teismuose, ji nėra ar nebuvo anksčiau tiriama dėl antimonopolinių ar konkurencijos įstatymų pažeidimo.

Taip pat patikrinkite, ar įmonė per pastaruosius kelerius metus nekeitė įmonės pavadinimo ar veiklos srities. Įmonės pavadinimas gali būti keičiamas siekiant atsiriboti nuo blogą reputaciją turinčio prekės ženklo.

Teisinių ginčų paieškai galima pasinaudoti teismų sprendimų duomenų baze: https://eteismai.lt/paieska.

Informacijos apie įvairius pažeidimus ir įtarimus galite rasti ir pasinaudoję paprasta interneto šaltinių paieška. 

Finansiniai duomenys

Peržiūrėkite įmonės finansines ataskaitas ir informaciją apie kredito reitingą, kad įvertintumėte įmonės finansinę padėtį. Finansiškai stabili įmonė bus patikimesnis tiekėjas, keliantis mažiau rizikų dėl vėlavimų ar visos teikimo grandinės sutrikdymo. 

Reputacija

Išanalizavę viešojoje erdvėje prieinamą informaciją, galite susidaryti pirminį vaizdą apie įmonės reputaciją. Norėdami išvengti rizikų ypatingą dėmesį skirkite tokiems aspektams kaip areštai, bankrotai, sukčiavimas, klientų skundai, bylai ir kita negatyvi informacija apie įmonę. Patikrinkite, ar per pastaruosius kelerius metus žiniasklaidoje nebuvo paskelbta pagrėstos neigiamos informacijos apie įmonę.

Tiekėjo tvarumo profilis

Tiekėjų pasirinkimas daro įtaką jūsų įmonės tvarumo profiliui. Jei dirbate su netvariomis įmonėmis, tai neigiamai paveiks įmonės ESG rodiklius. Siekiant tvarumo, reikėtų reikalauti, kad jūsų tiekėjai atitiktų geriausią praktiką. Kaip pavyzdį galite naudoti „Swedbank“ Tiekėjų elgesio kodeksą, kuriame nurodyta, kokius reikalavimus „Swedbank“ kelia savo tiekėjams.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.