Tvarumo ataskaitų rengimas

Šis skyrius parengtas bendradarbiaujant su KPMG


Vis daugiau įmonių rengia ir viešai skelbia ne tik finansines, bet ir tvarumo ataskaitas. Tai – geroji praktika, kurią tikrai verta pradėti taikyti kiekvienos įmonės veikloje. Daliai įmonių tvarumo ataskaitos jau yra privalomos arba greitai tokiomis taps dėl ES ir vietinių reikalavimų, tačiau tvarumo ataskaitą turėti yra naudinga ne tik dėl privalomųjų reikalavimų.

Pastaraisiais metais įmonių, teikiančių ataskaitas apie tvarumą, skaičius pradėjo sparčiai augti. Šį pokytį stebime ne tik dėl teisės aktų reikalavimų, bet ir dėl didėjančio suvokimo, kad aplinkosaugos, socialiniai ir valdymo klausimai gali turėti įtakos finansiniams rezultatams ir įmonės vertei.

Įmonės, pradedančios teikti tvarumo ataskaitas, šiame procese atras daugiau naudos verslui nei galėtų pasirodyti.
 

Tvarumo ataskaitų nauda verslui

 

  1. Strateginė nauda. Ruošiant tvarumo ataskaitą galima identifikuoti problemines įmonės veiklos sritis, pagrindines rizikas ir verslo plėtros galimybes. 
  2. Geresnis ryšys su suinteresuotomis šalimis. Tvarumo ataskaitose įmonės pristato savo poveikį aplinkai bei vertę, kurią sukuria visuomenei. Ši informacija yra svarbi įvairioms suinteresuotoms šalims, įskaitant bankus, investuotojus, nevyriausybines organizacijas, valstybinio sektoriaus įstaigas ir pan.
  3. Prekės ženklo stiprinimas. Tvarumo ataskaita padeda papasakoti, kaip prisidedate prie visuomenei ir valstybei svarbių sričių. Tai parodo, kad įmonė ne tik laikosi privalomųjų reikalavimų, bet ir deda papildomų pastangų kuriant teigiamus pokyčius.
     

Skaitykite daugiau:

 

 


Apie tvarumo ataskaitų teikimą turi galvoti ne tik didžiosios įmonės. Poreikis teikti tvarumo informaciją jau dabar juntamas per tiekimo grandines. Net jei esate nedidelė įmonė, jūsų verslo partneriai greitai gali paprašyti jūsų pateikti informaciją apie jūsų poveikį aplinkai ir visuomenei. 

Be to, nefinansinės atskaitomybės reikalavimai nuolat keičiasi, ES lygiu yra teikiami vis nauji pasiūlymai. Tad gali būti, kad ateityje daug didesnis skaičius įmonių turės privalomai teikti tvarumo ataskaitas. 

Geriausias patarimas verslui, jeigu dar neturite tvarumo ataskaitos – pradėkite rengti ją jau dabar. Tai bus labai naudinga jūsų verslui jau artimoje ateityje. Iš pradžių galite susidurti su tam tikrais iššūkiais, bet tai visiškai normalu.

Pagal geriausią tvarumo ataskaitų praktiką, įmonės turėtų atskleisti ne paskutinių metų, bet paskutinių trijų metų tvarumo rodiklius. Tai parodo tikrąjį įmonės progresą tam tikroje srityje. Tad jei pradėsite rinkti tvarumo duomenis dabar, būsite pasiruošę geriau nei jūsų konkurentai.
 


Reikšmingiausių tvarumo sričių įvertinimas (angl. materiality assessment) 

Tvarumas apima didelį spektrą sričių. Skirtingoms įmonėms, priklausomai nuo veiklos specifikos, yra aktualiausios skirtingos tvarumo sritys. Didžiausią dėmesį rekomenduojama skirtis toms sritims, kuriose jūsų įmonė daro didžiausią poveikį. 

Pvz.: Restoranų sektoriaus svarbiausios tvarumo sritys būtų šios:

  • Energijos išteklių valdymas (E)
  • Vandens ir nuotekų valdymas (E)
  • Atliekų ir pavojingų medžiagų valdymas (E)
  • Produktų kokybė ir sauga (S)
  • Klientų gerovė (S)
  • Darbo tvarka (S)
  • Tiekimo grandinės valdymas (S)

Taip pat būtų aktualu atlikti suinteresuotųjų šalių apklausą, kuri papildytų jūsų reikšmingiausių sričių vertinimą.

Apklausa padeda išsiaiškinti, kiek svarbūs jūsų suinteresuotosioms šalims yra konkretūs aplinkosaugos, socialiniai ir valdymo (ESG) klausimai. Gautomis įžvalgomis galima pasinaudoti rengiant tvarumo strategiją ir ataskaitas.

Reikšmingiausių tvarumo sričių įvertinimas naudingas ne tik tvarumo ataskaitoms. Jis taip pat gali būti naudojamas kuriant įmonės nefinansinę strategiją, komunikacijos srityje ar net nustatant naujas verslo galimybes. 

Pavyzdys: „Ignitis“ grupės reikšmingumo vertinimas

Tvarumo ataskaitų standartai ir rodikliai

Apibrėžus svarbiausias tvarumo sritis, reikia nustatyti rodiklius, kurie leis atskleisti rezultatus konkrečiose srityse. Pavyzdžiui, jei nustatėte, kad jūsų įmonės veikloje yra reikšmingas žiedinės ekonomikos principų diegimas – kokie duomenys ir kokia informacija padėtų parodyti, kad tai darote?

Šiame etape jums gali padėti jau egzistuojantys tvarumo atskaitomybės standartai. Jie apima įvairių sričių rodiklius – nuo aplinkosaugos iki darbuotojų gerovės ir skaidrumo.  

Deja, šiuo metu rinkoje vis dar nėra vieno universalaus tvarumo ataskaitų standarto. ES yra pateikusi pasiūlymą, kad toks standartas atsirastų. 

Šiuo metu tvarumo ataskaitoms įmonės naudoja skirtingus standartus, pvz., GRI Standarts (The Global Reporting Initiative), JT darnaus vystymosi tikslai, SASB (Sustainability Accounting Standards Board), TCFD (Task Force on Climate-Related Disclosures). Tvarumo ekspertai teigia, kad universaliausiais ir plačiausiai naudojamas šiuo metu yra GRI standartas.
 

Tvarumo ataskaitoms naudojami standartai

 


Taip pat galite vadovautis LR Įmonių finansinės atskaitomybės įstatyme nustatytais reikalavimais: Socialinės atsakomybės ataskaita | Lietuvos Respublikos finansų ministerija (lrv.lt) 

Jūsų įmonės tvarumo istorija

Kai rodikliai, kuriuos seksite, jau yra aiškūs, reikia atlikti duomenų inventorizaciją: kiek reikiamų duomenų jau dabar turite, kokios yra spragos ir kaip jas užpildyti. 

Tvarumo ataskaitoje svarbūs ne tik duomenys, bet ir jūsų įmonės tvarumo istorija. Tai galimybė pristatyti įmonės vertybes, poveikio sritis, viziją. Kartu reikia parodyti, kaip konkrečios tvarumo sritys įmonėje yra valdomos.Tvarumo ataskaita yra glaudžiai susijus su įmonės tvarumo strategija ir turi atspindėti strategijoje numatytus tikslus, sritis ir taktinius veiksmus. 

Vienas iš svarbiausių patarimų – venkite „žaliojo smegenų plovimo“ (angl. greenwashing). Visi jūsų įmonės pažadai tvarumo srityje turi būti pagrįsti duomenimis, tikslai – išmatuojami, o tobulėjimo istorija – skaidri ir sąžininga.

 
 
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.