Verslo poveikis aplinkai

Bet kurios įmonės veikla daro vienokį ar kitokį poveikį aplinkai. Jo mastą apibrėžia vadinamasis ekologinis arba aplinkosauginis pėdsakas.
 

Ekologinio pėdsako aspektai


Kuo didesnis yra konkrečios veiklos aplinkosauginis pėdsakas, tuo didesnė tikimybė, kad ji tiesiogiai prisideda prie klimato kaitos ir biologinės įvairovės nykimo.

Klimato kaitos padariniai jau dabar yra juntami aiškiai – jie turi materialinę išraišką, finansinę ir žmogiškąją kainą. Kai kuriuose pasaulio regionuose ekspertai prognozuoja didžiulę klimato migracijos bangą dėl nebetinkamų gyvenimui sąlygų. Taip pat pastebimas kritinės infrastruktūros, žemės ūkio, nekilnojamo turto sektorių pažeidžiamumas gamtos stichijoms, pradedama justi pasaulinė maisto trūkumo problema, augančios rizikos žmonių sveikatai, turto vertei, ekonominių veiklų tęstinumui. 

Tam, kad nugalėtume šiuos globalius iššūkius, turime imtis lyderystės ir transformuoti savo verslo modelius, kad jų poveikis aplinkai būtų minimalus.
 

Skaityti daugiau:
 


Tam, kad galėtumėte visapusiškai įvertinti savo poveikį aplinkai, reikia atsižvelgti į visus veiklos etapus. Toks metodas dar vadinamas produkto gyvavimo ciklo įvertinimu. Reikėtų įvertinti, koks poveikis aplinkai daromas visuose etapuose.
 

Veiklos etapai


Kiekviename veiklos etape aplinkosauginis pėdsakas gali būti kitoks. Ieškant tvaresnių verslo modelių riekia ieškoti būdų, kaip šį pėdsaką sumažinti per visą veiklos ciklą.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ieškodami tvaresnių sprendimų daugeliu atvejų ieškome „mažesnės blogybės“. Mažindami neigiamą poveikį vienoje srityje turime įvertinti, ar nepadidinsime neigiamo poveikio kitose srityse. Vienas iš tokių pavyzdžių – biokuro gamyba, sumažinanti anglies ir energijos pėdsaką, tačiau didinanti neigiamą poveikį vandeniui, miškams, natūralioms gyvūnų buveinėms ir pan.
 


Mokslininkai vieningai tvirtina, kad turime keisti savo požiūrį į gamtos išteklius. Šio dešimtmečio iššūkis – sukurti žaliąją ekonomiką, kurioje gamtos ištekliai būtų naudojami taupiai ir atsakingai, o ekonominių veiklų tarša ir emisijos būtų minimalios. Ką gali padaryti verslas?

Žalioji energija ir energinis efektyvumas

Pasaulinė energijos paklausa didėja beveik kasdien. Iškastinio kuro naudojimas energetikoje generuoja milžiniškas CO2 emisijas ir tiesiogiai prisideda prie klimato kaitos biologinės įvairovės nykimo pasaulyje. 

Ką galite padaryti jūs:

  • Pereiti prie energijos iš 100 proc. atsinaujinančiųjų šaltinių 
  • Rinktis atsinaujinančius išteklius tik iš patikimų ir sertifikuotų tiekėjų
  • Pradėti gaminti atsinaujinančią energiją savo verslo reikmėms, pvz. įsirengiant ar išsinuomojant saulės elektrinę 
  • Sekti energijos suvartojimą ir didinti energijos naudojimo efektyvumą
  • Modernizuoti įrangą, kad būtų taupoma energija
  • Naudoti tvaresnes transporto priemones ir trumpinti tiekimo grandines
  • Pagalvoti apie gamybos technologijas ar alternatyvias žaliavas, kurioms reikėtų mažiau energijos


Atsakingas išteklių naudojimas

Dėl nuolat augančio gyventojų skaičiaus pasaulyje ir aktyvių ekonominių veiklų natūralių išteklių naudojimo tempai nuolat didėja.  Šiandien daugiau kaip 75 proc. pasaulio ploto jau yra naudojama žmonių veikloms. Tai reiškia miškų kirtimą, natūralių ekosistemų suardymą,  biologinės įvairovės nykimą, dirvožemio ir vandens taršą. Be to, kai kurių produktų gamyboje naudojami neatsinaujinantys ištekliai, pvz. metalai ar mineralai, kurių gamtoje yra ribotas kiekis. 

Ką galite padaryti jūs:

  • Įsivertinti, kokių išteklių naudojimą galite sumažinti skirtinguose veiklos procesuose  
  • Pradėti naudoti antrines žaliavas, taip sumažinant atliekų kiekius ir poreikį naujoms žaliavoms  
  • Jeigu medžiagų negalima pakartotinai panaudoti, jas galima perdirbti ir vėliau panaudoti kitų produktų gamyboje
  • Pakeisti retas, neatsinaujinančias ir sunkiai išgaunamas medžiagas labiau prieinamomis
  • Užtikrinti, kad visos medžiagos būtų naudojamos maksimaliai efektyviai, nebūtų švaistomos gamybos procesuose, nesusidarytų nepanaudotų likučių 


Tvarių produktų ir paslaugų kūrimas

Ekspertai skaičiuoja, kad 80 proc. produkto poveikio aplinkai galima sukontroliuoti dar  produkto kūrimo metu. Norėdami pereiti prie žaliosios ekonomikos, turime apie tvarumą galvoti dar prieš sukurdami produktą – ieškoti technologijų, kurios būtų paremtos žiedinės ekonomikos principais ir sukurtų minimalų pėdsaką.  

Ką galite padaryti jūs:

  • Kuriant produkto viziją iš karto įvertinti aplinkosauginį pėdsaką per visą jo gyvavimo ciklą 
  • Kurti pakartotinio naudojimo produktus, kurie būtų patvarūs, pataisomi, perdirbami ar moduliniai
  • Naudoti kuo daugiau antrinių žaliavų, perdirbtų medžiagų
  • Negaminti vienkartinio naudojimo produktų – vietoje to siūlyti pakartotinio naudojimo produktus arba nuomos paslaugas 
  • Ieškoti naujų verslo modelių, kurie mažintų pėdsaką vartojimo metu. Pvz., siūlyti paslaugą / produkto nuomą vietoje paties produkto.
  • Nenaudoti produktų sudėtyje galimai pavojingų cheminių medžiagų arba retų gaminių resursų 
  • Užtikrinti, kad produktai po naudojimo pabaigos galėtų būti pilnai perdirbti arba užtikrinti produktų surinkimą, kai perdirbimu pasirūpina pats gamintojas
  • Skaidriai teikti informaciją vartotojams apie produktų sudėtį, perdirbimą. 
  • Įsidiegti tvarumą užtikrinančius ISO sertifikuotus, ekologinius produktų sertifikatus 


Mažiau taršos ir atliekų

Kasmet milijardai tonų chemiškai aktyvių medžiagų patenka į aplinką kasybos, mineralų perdirbimo, žemės ūkio, statybos ir energijos gamybos metu.  Į aplinką patekusios cheminės medžiagos teršia dirvožemį, keičia vandens cheminę sudėtį, kelia riziką augalų ir gyvūnų buveinėms, kenkia žmonių sveikatai.

Ką galite padaryti jūs:

  • Atkreipti dėmesį į galimas pavojingas chemines medžiagas jūsų produktų sudėtyje
  • Maksimaliai sumažinti toksinių medžiagų išmetimą gamybos ar perdirbimo procesuose
  • Peržiūrėti produktų sudėtį ir atsisakyti komponentų, kurie palieka toksišką pėdsaką 
  • Sertifikuoti savo gaminius oficialiais ekologiniais ženklais
  • Laikytis savo gerųjų praktikų ir naujausių aplinkosaugos standartų, taikyti tvarias inovacijas
     
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.