Labai brangūs ir nesaugūs – dažniausi mitai apie išmanius namus

2024-08-05

Pagalvokite apie namus, kurie kasdien jaučia jūsų poreikius: šviesos įsijungia vos įžengus į kambarį, jame jus pasitinka mėgstamiausia muzika ir subalansuota temperatūra. Jums nebereikia patiems atverti užuolaidų, o kad įeitumėte į namus nebūtina naudoti rakto. Šiandien visa tai nėra tik ateities vizijos – tai tikrovė, kurią galite turėti savo namuose. 

Vieni jau dabar renkasi išmanius namų sprendimus, kiti jais abejoja. Išmaniųjų namų sistemų įmonės „Liberti išmaniam gyvenimui“ įkūrėjas ir vadovas Raimondas Rakauskas padėjo mums paneigti keletą pagrindinių mitų, kurie vis dar gaubia išmanius namus.

Mitas Nr. 1: Išmanūs namai yra labai brangūs

Dažnas išgirdęs apie išmanius sprendimus namams pagalvoja, kad jų įrengimas gali nemenkai paploninti piniginę. Kartais taip ir nutinka: pasimetę informacijos kiekyje žmonės skuba susipirkti parduotuvės lentynoje randamus prietaisus ar su profesionalų pagalba įsidiegti visas įmanomas šiuolaikines technologijas. 

Anot R. Rakausko, labai svarbu neskubėti ir atsižvelgti į konkrečius savo poreikius. Taip jūs būsite tikri, kad maksimaliai išnaudosite įdiegtus sprendimus, o kartu galėsite ir sutaupyti. Galbūt namuose jūs norite turėti tik modernią šildymo sistemą, o kambariuose grojanti muzika nėra aktuali? 

„Išmanūs namai turi spręsti konkrečias jūsų problemas. Profesionalūs išmanių namų sprendimai yra lyg lego dėlionė – jūs patys galite nuspręsti, kokių sistemų jums iš tiesų reikia, ne viską privaloma turėti. Išmanius namus galima įsirengti ir už kelis tūkstančius eurų, o tam tikri sprendimai, pavyzdžiui, apšvietimas, išsijungiantis jums vos palikus kambarį, su laiku atsiperka ir per energijos kaštus“, – teigia „Liberti“ įkūrėjas.

Mitas Nr. 2: Išmanių namų nesusikursite senos statybos namuose 

Išmanių namų neaplenkia ir kitas klaidingas įsitikinimas – išmanūs sprendimai yra skirti tik naujos statybos namams. Iš tiesų sukurti išmanų būstą senos statybos namuose yra visiškai įmanoma, o tam nebūtinas kapitalinis remontas. 

„Jei turite seną būstą, bet nenorite griauti sienų, tiesti naujų laidų ir daryti didesnio remonto, jūs galite instaliuoti belaidžius sprendimus. Jie gali būti mėgėjiški, užsisakomi internetu, ir profesionalūs, kuriuos jums įdiegs ekspertai. Didžiąją dalį profesionalių sprendimų, pavyzdžiui, išmanų apšvietimą, namų šildymo ar vėdinimo sistemas, galima įgyvendinti be naujų laidų įvedimo“, – sako R. Rakauskas.

Mitas Nr. 3: Išmanūs namai valdomi tik telefonu ir internetu

Turite kavos aparatą, valdomą programėle, ar belaidę kolonėlę, kuriai įjungti reikalingas telefonas? Neapsigaukite – tai dar nereiškia, kad jau turite išmanius namus. 

Iš tiesų išmanūs namai yra tada, kai juose esantys įrenginiai dirba automatiškai, be telefono ir interneto. Jums sugrįžus namo įsijungia apšvietimas, šildymo ir vėdinimo sistemos pereina į aktyvų režimą, o fiziniais mygtukais galite valdyti šviesą, užuolaidas. 

Telefonu jūs galite patogiau pakeisti temperatūrą kambaryje, pasižiūrėti elektros suvartojimo statistiką, oro kokybę, susiprogramuoti naują apšvietimo sprendimą, tačiau tai nebūtinos ir su kasdieniu išmanių namų valdymu nesusijusios galimybės. Tiesa, R. Rakauskas pabrėžia, kad telefono ir interneto tikrai prireiks, jei norėsite įsijungti muziką iš populiariausių pasiklausymo platformų.

Mitas Nr. 4: Išmanūs namai nėra saugūs

Įvairūs technologiniai sprendimai namuose neretai kelia saugumo klausimų – ar asmeniniai duomenys apie namus nepateks į programišių rankas? O gal per įdiegtas išmanias kameras mus stebės svetimos akys?  
R. Rakauskas tikina, kad profesionalių gamintojų kuriama išmaniųjų namų įranga pasižymi aukštais saugumo standartais, o štai internete perkamų prietaisų saugumas gali kelti abejonių. 

Todėl norint susikurti išties išmanius namus, rekomenduojama kreiptis į ekspertus – profesionalūs gamintojai investuoja į įrangos saugumą ir nuolatinius atnaujinimus. „Mūsų diegiama įranga turi VPN tunelį – atsidarius programėlę su namais yra užmezgamas saugus ir šifruotas ryšys. Programėlės pagalba jūs bendraujate su savo namais, o išoriniai kenkėjai negali jūsų nei pasiekti, nei matyti“, – kalba R. Rakauskas.

Mitas Nr. 5: Išmanūs namai nėra tvarus sprendimas

Atvirkščiai, išmanūs namai gali ženkliai prisidėti prie tvarumo ir tinkamo turimų išteklių vartojimo. Pavyzdžiui, automatizuoti algoritmai užtikrina, kad apšvietimas įsijungtų tik tada, kai jo reikia. Jei nieko nėra namuose, inžinerinės sistemos pačios pereina į ekonominį režimą ir funkcijos, kurioms veikti nebūtina, išsijungia. 

„Liberti“ įkūrėjas pabrėžia, kad ne mažiau svarbus yra ilgaamžiškumo aspektas. „Tai, kaip išmanus namas veikia dabar, bus aktualu ir po dešimties ar dvidešimties metų. Galbūt pasikeis prietaisų, pavyzdžiui, šviestuvų dizainai, tačiau visi namuose įdiegti techniniai sprendimai jums liks aktualūs“, – sako R. Rakauskas.  

Jei galvojate įsigyti ar pasistatyti energiškai naudingus namus ir papildyti juos išmaniais sprendimais, kviečiame pasidomėti „Swedbank“ Žaliąja būsto paskola. 

Taikome specialias sąlygas kintamai palūkanų normai ir turime partnerių pasiūlymų išmanių ir tvarių namų įrengimui. 

„Liberti išmaniam gyvenimui“ suteiks 50 proc. nuolaidą išmanių namų projektavimo darbams.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.