Kaip gyventi tvariau ir sutaupyti: darbo kambarys

Jei pandemija pakeitė mūsų darbo įpročius ir dažniau dirbame iš namų, reikšmingą dalį laiko praleidžiame namų darbo kambaryje ar tam skirtoje erdvėje. Čia nuolat veikia kompiuteris, atskiras monitorius, stalo apšvietimas, todėl energijos vartojimas šioje namų erdvėje darbo metu gali reikšmingai išaugti. Kaip pastebi „Ignitis grupės“ energetinio efektyvumo programos vadovė Asta Vaitulevičė, darbo kambario prietaisai energiją naudoja ir budėjimo režime.

„Erdvėse, kuriuose yra daugiausiai elektros prietaisų, žinoma, ir išnaudojame daugiausia energijos. Tačiau ne mažiau svarbus aspektas yra naudojimo dažnis. Net ir išjungti įrenginiai, kurių kištukai nėra ištraukti iš elektros lizdo, yra budėjimo režime, t. y. nuolat pasirengę efektyviai ir greitai įsijungti, o tai lemia papildomas energijos sąnaudas“, – kalba A. Vaitulevičė.

Aktualu žinoti:

  • Išjunkite kompiuterį, jei jo neplanuojate naudoti bent kelias valandas
  • Darbui rinkitės nešiojamąjį, o ne stacionarų kompiuterį
  • Nepiktnaudžiaukite vaizdo skambučiais, nes jie generuoja santykinai didesnes CO2 emisijas, palyginti su kitomis veiklomis kompiuteriu
  • Dirbant prie darbo stalo rinkitės taškinį, o ne viso kambario apšvietimą

Kada „užmigdyti“, o kada – išjungti?

Kompiuterių perjungimas į miego režimą taupo energiją, tačiau daugelis žmonių nežino, kada tai daryti. Tam, kad taupytumėte energiją, verta prisiminti šiuos patarimus. Jei kompiuteriu nesinaudosite ilgiau nei 20 minučių, išjunkite jo monitorių. Jei neplanuojate naudotis juo ilgiau nei vieną valandą, įjunkite kompiuterio miego režimą. Jei nuo darbų atsitraukiate visai dienai (nakčiai), visiškai išjunkite kompiuterį.

Taupyti energiją, taigi ir pinigus bei mažinti CO2 emisijas padės ir tinkamo įrenginio pasirinkimas. Nešiojamieji kompiuteriai naudoja iki 80 proc. mažiau energijos nei stacionarūs, todėl naudodami nešiojamąjį kompiuterį sutaupysite elektros.

Taip pat stenkitės pasinaudoti įrangos energijos taupymo funkcijomis, pavyzdžiui, automatinį miego būsenos nustatymą ar monitoriaus ryškumo reguliavimą atsižvelgiant į patalpos apšvietimą. Tai padės sumažinti jūsų įrangos energijos suvartojimą iki 10 proc.

Galiausiai, taupykite energiją išjungdami prietaisus iš lizdų, kad šie pasyviai nenaudotų energijos. Kad tai padaryti būtų paprasčiau ir patogiau, darbo kambario prietaisus, kurie yra ant jūsų darbo stalo, galite įjungti į prailgintuvą su išjungimo mygtuku. Kuomet baigsite darbus ir išjungsite įrenginius, išjunkite ir prailgintuvą – taip kambaryje neliks arba reikšmingai sumažės parengties režimu veikiančių bei energiją vartojančių prietaisų.

Sąnaudos, apie kurias nepagalvojame

„Viešojoje erdvėje vis daugiau kalbama apie duomenų sunaudojamą energiją ir išskiriamą CO2. Tokie įrenginiai kaip interneto maršrutizatoriai pasyviai naudoja santykinai didelį kiekį

energijos. Tai reikalinga tam, kad savo telefone ar kompiuteryje galėtume be trikdžių naudotis interneto paslaugomis“, – sako A. Vaitulevičė.

Skaičiuojama, kad skaitmeninės technologijos ir jų naudojimas kasmet sukuria 1,6 mlrd. tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Šis skaičius sudaro 4 proc. pasaulio CO2 išmetimo ir yra prilyginamas aviacijos industrijos sugeneruojamų emisijų kiekiui per metus.

Organizacijos „Green Matters“ duomenimis, vienas išsiųstas laiškas be priedo sugeneruoja maždaug 4 g CO2, su priedu – net iki 50 g CO2. Norėdami sumažinti el. pašto CO2 pėdsaką, siųskite juos tik tiems, kam laiškas yra aktualus, venkite didelių laiško priedų ar juos prieš siųsdami pasistenkite sumažinti.

Dirbant namuose aktualūs ir nuotoliniai susitikimai. Pavyzdžiui, 1 val. trukmės transliacija ar vaizdo konferencija gali išmesti nuo 150 iki 1000 g CO2. Skaičius priklauso nuo transliacijos platformos bei dalyvių skaičiaus. Didžiausią įtaką CO2 pėdsakui daro vaizdo kamera – ją naudojant susitikimo metu sugeneruojamas CO2 padidėja net 96 proc.

Norėdami sumažinti virtualių susitikimų CO2 pėdsaką, įvertinkite susitikimų poreikį – galbūt užtenka skambučio mobiliuoju telefonu? Jei yra galimybė, susitikimo metu išjunkite kamerą, o jei jos nėra – sumažinkite vaizdo kokybę. Iš anksto nustatykite virtualių susitikimų trukmę bei dalyvių skaičių.

Taupesnis darbo kambario apšvietimas

Apgalvotas darbo kambario apšvietimas taip pat padės išnaudoti natūralaus apšvietimo sąlygas ir taupyti energiją. Darbo vietą geriausia įrengti šalia natūralaus apšvietimo šaltinio, pavyzdžiui, lango, stoglangio ar terasos durų. Šviesiuoju paros metu turėsime užtektinai šviesos ir nereikės naudoti elektros.

Darbo stalui ar kompiuterio klaviatūrai apšviesti rekomenduojama pasitelkti taškinį apšvietimą. „Darbo kambaryje, kaip ir kitose namų vietose tausoti energiją padės taškinis apšvietimas. Jei dirbame prie darbo stalo, nėra jokios būtinybės, kad būtų apšviesta visa kambario erdvė. Taupančiu sprendimu gali tapti paprasčiausia stalinė lempa“, – pažymi A. Vaitulevičė.

Daugiau aktualių sprendimų ieškant būsto, atnaujinant namus ar tiesiog kasdieniam gyvenimui juose rasite Tvarių namų gide!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.