Kaip gyventi tvariau ir sutaupyti: interjeras

Atsakingas vartojimas atnaujinant namus ir kuriant interjerus tampa vis aktualesnis – tai padeda ir sutaupyti, ir tausoti aplinką. Pasak interjero dizainerės Eglės Rinkevičienės, svarbu, kad kurdami savo namus apgalvotume ne tik spalvas ar baldų stilių, bet ir interjerui naudojamų medžiagų tvarumą ir kaip pasirūpinti sveikesne ir natūralesne aplinka. 

Aktualu žinoti: 

  • Patariama rinktis ilgaamžes arba lengvai atnaujinamas apdailos ir baldų medžiagas, pavyzdžiui, natūralų medį 
  • Atnaujindami namus įvertinkite, kuriuos baldus ir kitus aksesuarus galėtumėte prikelti „naujam gyvenimui“ juos atnaujindami ir pritaikydami naujai funkcijai 
  • Siekiant ilgai aktualaus interjero rekomenduojama rinktis neutralesnes spalvas, vengti nestandartinių apdailos sprendimų, ekstravagantiškų aksesuarų 

Dėmesys apdailos ir baldų medžiagoms 

Atnaujinantiems savo namus interjero dizainerė pataria gerai apgalvoti apdailos ir baldų medžiagų pasirinkimą. Pasak E. Rinkevičienės, jos turėtų būti ilgaamžės arba nesunkiai atnaujinamos, lengvai perdirbamos, be toksinų ar cheminių priedų. 

„Pirmiausia tai yra paviršiai, su kuriais turėsime nuolatinį kontaktą, kuriuos mes nuolat liesime, kvėpuosime nuo paviršių į orą patenkančiomis mikrodalelėmis. Štai, pavyzdžiui, natūralios grindų dangos turi nuostabių savybių jas eksploatuojant: medžio grindų viršutinį sluoksnį prireikus galima atnaujinti peršlifuojant, pakeisti sugadintą lentą, panorėjus pakeisti grindų toną. Po tokių kosmetinių procedūrų vėl galima džiaugtis naujumu be didelių investicijų. Tokių ypatybių neturi daugelis sintetinių grindų dangų“, – kalba E. Rinkevičienė.  

Nors tvaresnės natūralios medžiagos bei kokybiškesni gaminiai kainuos daugiau, jie gali gerokai ilgiau tarnauti. Pavyzdžiui, skaičiuojama, kad sintetinės grindų dangos tarnauja apie 10–20 metų, o medinės – apie 100. Kainos skirtumas tarp laminato ir medinio parketo siekia apie 2-3 kartus, tuo metu tarnavimo trukmės laikas yra ilgesnis 5-10 kartų. 

Naujam gyvenimui prikelti daiktai 

Atnaujinant namus interjero dizainerė siūlo pagalvoti ir apie antrinio dizaino objektų panaudojimą. Paprastai tariant, tai yra pernaudojami daiktai, kartais visiškai pakeičiant jų pradinę funkciją. 

„Tokio daiktų pernaudojimo ar funkcijos pakeitimo pavyzdžiu galėtų būti demontuojamos senos aplūžusios sekcijos ar komodos.  Iš atskirų jų dalių gali būti gaminamos lentynos, kavos staliukai. Praktikoje teko matyti ne vieną puikų pavyzdį, kuomet nebenaudojami pagal paskirtį siuvimo mašinos staliukai tampa stilingais vintažiniais rašomaisiais stalais, konsolėmis“, – pasakoja E. Rinkevičienė. 

Turimi baldai, anot E. Rinkevičienės, taip pat gali būti pritaikyti naujam interjerui juos restauruojant. Antrą gyvenimą savo namuose galima suteikti ir vintažinių baldų parduotuvių perliukams – jose galima rasti padėvėtų, nestandartinės išvaizdos baldų. 

„Įvairiose internetinėse platformose kiti namų ūkiai prekiauja pabodusiais baldais, šviestuvais, kurie gali puikiai tikti ir toliau tarnauti jūsų naujuose namuose“, – dar vieną tvaresnio namų atnaujinimo idėją siūlo interjero dizainerė. 

Didesniam tvarumui – vietinė pasiūla 

Renkantis naujus baldus, pasak E. Rinkevičienės, verta atsižvelgti į vietinę pasiūlą – lietuvių sukurtus ir Lietuvoje pagamintus produktus. Šie, interjero dizainerės teigimu, neretai yra puikios kokybės, pagaminti iš natūralių, lengvai perdirbamų medžiagų.  

„Natūralių medžiagų baldai gražiau sensta, juos, ar tai būtų natūralus akmuo ar medis, lengva atšviežinti, jie ilgiau tarnauja. Be to, vietoje pagamintas produktas neapkeliauja pusės pasaulio tam, kad pasiektų mūsų namus, o tokiu būdu sumažindamas į aplinką išmetamo anglies dvideginio kiekis transportavimo metu“, – kalba E. Rinkevičienė. 

Sumanus interjero dekoras 

Galiausiai, siekiant tvarumo ir taupumo, interjero dizainerė siūlo neperkrauti vidaus erdvių dekoratyviais, morališkai greitai senstančiais sprendimais.  

„Architektūriniams interjero elementams  – sienoms, grindims, luboms  – reikėtų suteikti spalviškai ir faktūriškai neutralesnę raišką. Pavyzdžiui, ryškūs spalvingi ar išraiškingų faktūrų tapetai ar kiti sprendiniai gali ne tik greitai tapti nebemadingi, bet ir itin greitai atsibosti. Nepraėjus nė keletui metų vėl atliekamas nors ir kosmetinis namų remontas reikš papildomas išlaidas bei tikrai nebus tvarus sprendimas“, – komentuoja interjero dizainerė. 

Pasak E. Rinkevičienės, norint charakteringesnių namų, ryškesnius akcentus interjere verčiau kurti pasirenkant lengviau ir paprasčiau keičiamus smulkesnius namų atributus. Pavyzdžiui, kilimus, paveikslus, indus, žvakides ir kitus namų dekoro elementus. 

Daugiau aktualių sprendimų ieškant būsto, atnaujinant namus ar tiesiog kasdieniam gyvenimui juose rasite Tvarių namų gide!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.