Kaip gyventi tvariau ir sutaupyti: namų prietaisai ir apšvietimas

Namuose suvartojamos elektros energijos kiekį lemia 3 dalykai: mūsų įpročiai, elektros prietaisų energinis efektyvumas ir jų naudojimo dažnis. Kad ir kokie taupūs būtų mūsų prietaisai ar elektros lemputės, jei nuolat pamirštame juos išjungti, kuomet nenaudojame, švaistome energiją. Tinkami įpročiai ilgainiui gali duoti didžiausią efektą, o planuojant namų atnaujinimą apie juos reikėtų pagalvoti pirmiausia. 

Aktualu žinoti: 

  • Atsižvelgdami į savo įpročius parinkite elektros jungiklių, lizdų vietas ir skaičių 
  • Naudokite taškinį apšvietimą funkcinėse būsto zonose 
  • Kritiškai įvertinkite planuojamų įsigyti prietaisų poreikį bei jų naudą 
  • Rinkitės C ar aukštesnio energinio efektyvumo klasės buitinę techniką 

Jungiklių ir elektros lizdų vietų planavimas 

Pasak „Ignitis grupės“ energetinio efektyvumo programos vadovės Astos Vaitulevičės, atnaujinant namus svarbu tinkamai suplanuoti elektros jungiklių ir lizdų vietas. Patogus, mūsų judėjimo namuose įpročius atitinkantis jų išdėstymas gali reikšmingai prisidėti prie efektyvaus energijos vartojimo.  

„Jei man patogu einant iš vienos namų erdvės į kitą išjungti šviesą, dažniau paspausiu jungiklį. Jei mėgstu skirtingą šviesos intensyvumą, verta įsidiegti reguliuojamą apšvietimą. Jei dažnai pamirštu išjungti šviesą arba išvykęs nuolat nesu tikras, ar ją išjungiau, verta įsidiegti išmanųjį apšvietimą, kad jį galėčiau valdyti nuotoliniu būdu per išmaniąją programėlę“, – komentuoja A. Vaitulevičė.  

Atskirų mygtukų ir funkcijų įdiegimas, A. Vaitulevičės teigimu, taip pat gali padėti taupyti. Pavyzdžiui, vonioje, kur skirtingais mygtukais būtų galima įjungti ir išjungi šviesą bei ventiliatorių. 

Ekspertė atkreipia dėmesį, kad daugelyje namų elektros lizdai yra įrengti nepatogiose vietose pažemėje, jų yra mažai, todėl elektra namuose skirstoma prailgintuvais. Tai ne tik gadina namų estetiką, bet ir lemia elektros nuostolius. Jei atnaujindami namus įsirengiame poreikius atitinkantį elektros lizdų skaičių, o jų vietas pritaikome prie savo įpročių bei judėjimo namuose trajektorijų, gerokai padidiname tikimybę, kad ištrauksime iš lizdų prietaisus, kai jais nesinaudojame.  

Funkcinių zonų apšvietimas 

Efektyviau naudoti energiją namų apšvietimui padės ir sumanus šviestuvų išsidėstymo bei erdvių su natūraliu apšvietimu planavimas. Štai, pavyzdžiui, skaitymo ar darbo erdvę, pasak A. Vaitulevičės, verta įsirengti prie lango – tuomet reikės mažiau elektros jai apšviesti.  

Įprastai daugelyje būstų naudojamas lubinis šviestuvas kambario centre. Tačiau tai – ne visada efektyviausias apšvietimo sprendimas. Net ir didelis galingų lempučių kiekis kambario centre nebūtinai užtikrins optimalų apšviestumo lygį kambario kraštuose. Todėl, pasak A. Vaitulevičės, verta suplanuoti taškinį atskirų zonų apšvietimą, atsižvelgiant į jų funkcijas. 

„Darbo kambaryje suvartoti mažiau energijos gali padėti stalinė lempa, valgomajame – stalo apšvietimas. Virtuvėje, kur ruošiame maistą, apšvietimas turėtų kristi į maistą, ne už nugaros“, – komentuoja A. Vaitulevičė. 

Beje, anot „Ignitis grupės“ atstovės, siekiant efektyvaus elektros energijos vartojimo yra svarbi ir sienų spalva, mat tamsios sienos sugeria šviesą, todėl tokiose patalpose reikės stipresnio apšvietimo. 

Prietaisų naudojimo įpročiai ir efektyvumas 

Galiausiai, ypač jei savo namų atnaujinimui ir naujų prietaisų įsigijimui skolinamės, aktualu nukreipti pinigus į efektyviausius sprendimus tiek mūsų įpročių, tiek prietaisų energinio efektyvumo prasme. 

Nors energiją taupantys įrenginiai dažniausiai yra brangesni, jie tarnauja ilgiau ir yra 9–25 proc. efektyvesni. Anksčiau aukščiausia energetinio efektyvumo klasė buvo A+++, tačiau nuo 2021 m. kovo tam tikros prietaisų grupės buvo pradėtos ženklinti nauja etikete, kurioje klasės yra nurodomos skalėje nuo A iki G.  

Pasak A. Vaitulevičės, siekiant mažiausio energijos švaistymo, reikėtų rinktis A klasės prietaisus. Tačiau šie po ženklinimo ir reikalavimų pokyčių ne visuomet prieinami tiek dėl savo kainos, tiek ir dėl pasiūlos trūkumo, todėl reikėtų orientuotis bent į B ar C klasės prietaisus (pagal iki 2021 m. galiojusią vertinimo sistemą jie atitiko A+++ klasę). 

Tačiau net ir perkant aukščiausios energinės klasės prietaisus reikėtų kritiškai įvertinti savo įpročius bei tikruosius poreikius. Pavyzdžiui, ar nusipirkę skalbyklę su itin talpiu būgnu tikrai visuomet jį užpildysime? Galbūt skalbiame dažnai ir po nedaug, todėl verta turėti mažesnės talpos skalbyklę arba tokią, kuri sunaudojamos energijos bei vandens kiekį išmaniai pamatuoja pagal būgno apkrovą. 

Kritiškai vertinti savo poreikius 

Reikėtų atsakyti sau į klausimą, kiek ir kokių prietaisų mums tikrai reikia namuose, ar išnaudosime visas daugiafunkcių prietaisų galimybes. 

„Pavyzdžiui, nusprendžiame, kad nuo šiol gaminsime įmantrius patiekalus ir tam mums reikia virtuvės kombaino, nors vėliau paaiškėja, kad mums būtų užtekę peilio. Daugiafunkciai įrenginiai reikalauja daugiau galios, jų gamybai reikia daugiau medžiagų, o jei naudojame tik vieną jų funkciją, elgiamės netvariai visais atžvilgiais“, – atkreipia dėmesį A. Vaitulevičė. 

Beje, efektyviau naudoti energiją padės ir tinkamai parinktos prietaisų vietos. Pavyzdžiui, šaldytuvas neturėtų stovėti šalia orkaitės, radiatorių ar tiesiogiai saulės spindulių apšviečiamose vietose, taip pat – arčiau nei 10 cm nuo sienos, mat tokiu atveju jo energijos sąnaudos gali padidėti iki 10 proc. Oro kondicionavimo prietaisų elektros sąnaudos bus didesnės, jei jų jutikliai bus įrengti tiesiogiai saulės apšviestose vietose.  

Daugiau aktualių sprendimų ieškant būsto, atnaujinant namus ar tiesiog kasdieniam gyvenimui juose rasite Tvarių namų gide!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.