Kaip gyventi tvariau ir sutaupyti: svetainė

Svetainė yra ir mūsų namų veidas, ir kambarys, kuriame praleidžiame bene daugiausiai dienos laiko. Todėl šį kambarį norisi nuolatos tobulinti ar transformuoti, būdami jame suvartojame nemažai elektros. Interjero dizainerė Eglė Rinkevičienė pataria, kaip taupant pinigus ir tausojant aplinką sukurti norimą kambario charakterį. 

Aktualu žinoti: 

  • Svetainės interjero charakterį verta kurti namų dekoro aksesuarais arba pasitelkus augalus 
  • Naudoti aplinkai draugišką ir atsparią svetainės tekstilę 
  • Vietoje vieno bendro stiprios šviesos šaltinio lubose naudoti zoninį apšvietimą 
  • Nepamiršti reguliariai išjungti nenaudojamų prietaisų 

„Ramios“ sienos ir ryškios detalės 

Pasak interjero dizainerės E. Rinkevičienės, pasirinkdami ryškias kambario sienų spalvas ir tekstūras labiausiai rizikuojame, kad šios mums greitai atsibos ar paprasčiausiai taps nebemadingos. Todėl kuriant ir palaikant svetainės veidą, E. Rinkevičienė siūlo rinktis subtilesnį ir ramesnį apdailos koloritą bei pagrindinį dėmesį skirti vadinamajai minkštajai poilsio zonai.  

„Šios zonos pagrindinis objektas yra sofa ir aplink ją sudėlioti kiti papildomi komfortą kuriantys objektai – kilimas, kavos staliukas, krėslas, užuolaidos, zoniniam apšvietimui naudojami šviestuvai. Šių elementų visuma kuria bendrą svetainės estetinį charakterį“, – kalba interjero dizainerė.  

Kaip pastebi E. Rinkevičienė, didelė dalis šių svarbių objektų yra tekstiliniai – sofa ir jos medžiaga, kilimas, įprastos ar ritininės užuolaidos ar romanetės. Tekstilę, pasak jos, dažnu atveju galima nesudėtingai atnaujinti.  

„Keičiant tekstilės spalvų, faktūrų ir tekstūrų derinį, galima iš esmės pakeisti svetainės stilistiką. Vis dėlto parinkti audiniai turi ne tik derėti tarpusavyje, renkantis juos reiktų atsižvelgti ir į audinio dėvėjimo specifikacijas – jie turi būti lengvai prižiūrimi, kokybiški, draugiški aplinkai“, – kalba E. Rinkevičienė. 

Pasak jos, ilgaamžiškumą, atsparumą ir lengvą priežiūrą gali užtikrinti sintetiniai, perdirbto plastiko audiniai. Šie, pasak E. Rinkevičienės, taip pat gali būti ir ekologiški. Norint rasti pusiausvyrą tarp atsparumo ir ekologijos vertėtų atkreipti dėmesį į audinio aprašymą: aplinkai draugiški audiniai sertifikuojami įvairiais tarptautiniais standartais, pavyzdžiui GOTS, OEKO TEX 100, apie kuriuos daugiau informacijos rasite čia (anglų k.). 

Siekiant išvengti perteklinio vartojimo, kuriant ar transformuojant svetainės erdvę reikėtų  išlaikyti saiką renkantis dekoratyvinius elementus – paveikslus, indus, vazas, žvakides ir kitas dekoracijas. Apskritai, brangius, funkciškai nenaudingus aksesuarus, pasak interjero dizainerės, gali pakeisti kambariniai augalai. Jie ne tik papuoš kambarį, bet ir gerins oro kokybę jame.  

Taupus energijos vartojimas 

E. Rinkevičienė pažymi, kad svetainėje, kur kartu su kitais šeimos nariais susiburiame po dienos darbų, svarbi atpalaiduojanti, jauki šviesa. Šiltą šviesos toną užtikrins LED lemputės, kurių temperatūra matuojama Kelvinais ir dažniausiai yra rėžyje nuo 2500K iki 3500K. 

Kai kurios išmanios lemputės ar išmanūs šviestuvai taip pat leidžia pasirinkti pageidaujamą šviesos temperatūros lygį. Tokia funkcija praverčia skirtingose veiklose, pavyzdžiui, skaitymui rekomenduojama šaltesnio tipo intensyvi šviesa (4000-4500K), nes ji geriau apšviečia popieriaus lapus. Naudojantis planšete ar kompiuteriu – šiltesnis, mažesnio intensyvumo šviesos spektras (2500-3000K), kuris mažina ekrano atspindžius. 

Apšvietimo jaukumą galima susikurti pasitelkiant zoninį apšvietimą ir atsisakant vieno bendro stiprios šviesos šaltinio lubose. Pastarasis, nors ir yra dažniausias apšvietimo sprendimas visose namų erdvėse, tinkamai neišpildo skirtingų apšvietimo poreikių.  

„Jaukiai išskaidyti šviesą svetainėje galima, pavyzdžiui, pasirenkant pastatomą šviestuvą šalia sofos ar krėslo skaitymui, apšviečiant sieninį dekorą, knygų bibliotekėlę ar rašomąjį stalą. Tokie sprendimai ne tik tikslingiau išpildys šviesos poreikį ir sukurs įdomių šešėlių piešinį kambaryje, bet ir naudojami tikslingai leis sumažinti elektros sąnaudas“, – pažymi E. Rinkevičienė. 

Tačiau elektros energija svetainėje naudojama ne tik apšvietimui. Čia paprastai esantys televizoriai, garso aparatūra, belaidžio interneto stotelės, kartais – ir kompiuteriai gali sunaudoti apie 50–100 kWh elektros energijos per mėnesį. Tai, priklausomai nuo elektros tiekimo kainos, gali virsti 30 eurų siekiančia suma. Todėl svarbu nepamiršti išjungti nebenaudojamų prietaisų. 

Idealiu atveju nenaudojamus svetainės prietaisus verta išjungti ir iš tinklo, mat veikdami budėjimo režimu jie taip pat naudoja energiją. Vis dėlto, jei šie prietaisai įjungti į sunkiai pasiekiamus lizdus ar tiesiog negebame išsiugdyti tokio įpročio, verta pagalvoti apie išmaniuosius kištukinius lizdus. Šie, nustačius laikmatį, gali numatytu laiku atjungti ir vėl įjungti prietaisų maitinimą.  

Daugiau aktualių sprendimų ieškant būsto, atnaujinant namus ar tiesiog kasdieniam gyvenimui juose rasite Tvarių namų gide!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.