Kaip gyventi tvariau ir sutaupyti: vaikų kambarys

Sukurti bei palaikyti patogų vaiko kambarį gali būti iššūkis. Nuo „noriu būti astronaute“ iki „noriu būti mokytoja“ yra tik vienas žingsnis, o jis neretai reiškia ir norą aplink save susikurti tematinę aplinką ar bent turėti tematinių žaislų ir kitų daiktų. Tokios aktyvios savęs paieškos yra mūsų atžalų augimo pagrindas, tai gali virsti nemažomis išlaidomis ir aplinkai ne itin draugiškais sprendimais.  

Aktualu žinoti: 

  • Venkite perteklinio vartojimo edukuodami vaikus apie finansus bei tvarumą 
  • Apgalvokite galimybę rinktis transformuojamus baldus – jie „augs“ kartu su vaiku 
  • Atlikdami kambario apdailą bei rinkdamiesi baldus ir tekstilę pirmenybę teikite natūralioms medžiagoms 

Kambario dekorui panaudokite drauge su atžalomis sukurtus rankdarbius, padėvėtų daiktų parduotuvėse ar mainų platformose randamus daiktus  

Erdvė edukacijai apie tvarumą 

„Swedbank“ Finansų instituto ekspertė Justina Bagdanavičiūtė sako, kad didesnio tvarumo kasdienybėje pirmiausia galima pasiekti per pamatuotą ir sąmoningą vartojimą.  

„Išvengti perteklinių pirkinių visų pirma padės finansinė edukacija. Su vaikais reikėtų nuo mažens kalbėtis apie tai, kaip uždirbami pinigai, kad tai yra ribotas išteklius, o jį pirmiausia turime skirti ne savo norų, o savo būtinųjų poreikių tenkinimui. Nors su mažiausiais prireiks daugiau kantrybės, ūgtelėjusiems tokie pokalbiai duos naudos tiek trumpuoju laikotarpiu, tiek ir ilgalaikėje perspektyvoje, kai jiems teks priimti vis daugiau savarankiškų finansinių sprendimų“, – sako J. Bagdanavičiūtė. 

Pasak ekspertės, vaikus verta įtraukti bei su jais diskutuoti ir apie kambario atnaujinimą, kalbėtis apie tvarumą. Jei vaikai ims suvokti apie perteklinio vartojimo, kuris apima ir kosmetinio remonto metu susidarančias išlaidas bei atliekas, reikšmę bei svarbą, geriau supras tėvų pasiūlymus su kambario pokyčiais neskubėti. 

„Kai kurie vaikai yra labiau linkę rūšiuoti atliekas bei pagalvoti apie tvarumą nei jų tėvai. Nors tai, kad jaunosios kartos vis daugiau laiko leidžia prie ekranų ir naršydamos internete, turi neigiamą savo pusę, tai taip pat reiškia, kad juos pasiekia daugiau informacijos, įskaitant aplinkosaugos temą. Galime paraginti savo vaikus tapti namų tvarumo ambasadoriais“, – pažymi J. Bagdanavičiūtė. 

Finansų instituto ekspertė pataria mažuosius su tvarumu supažindinti pasitelkiant žaidybinę edukacijos formą, pavyzdžiui, įrengus namuose skirtingas dėžes rūšiavimui skatinti vaikus į jas mesti atitinkamų tipų šiukšles, sukurti taškų ir apdovanojimo sistemą. Taip per laiką žaidimas virs tvariu įpročiu. 

Sumanūs sprendimai įrengimo stadijoje 

Pasak interjero dizainerės Eglės Rinkevičienės, vaiko kambarys yra „kompleksiškas organizmas“, kuris turi atliepti jų poreikius kiekviename gyvenimo tarpsnyje, tuo pačiu talpindamas zonas skirtas žaidimui, poilsiui, bendravimui ir mokymuisi. 

„Vaikai auga ir keičiasi greitai, taip pat greitai kinta ir jų poreikiai. Todėl lygiai tokiu pačiu tempu turi keistis ir juos supanti jų asmeninė erdvė. Vis dėlto, tai nebūtinai turi reikšti reguliarias ir dideles išlaidas kambario atnaujinimui. Transformuojami baldai, tokie kaip „augantys“ stalai ar prailginamos lovelės, padės sutaupyti ir laikytis tvarumo idėjos“, – pažymi E. Rinkevičienė.  

Dar daugiau sutaupyti renkantis vaikų kambario baldus gali padėti perėjimas nuo kūdikio lopšio prie standartinio dydžio lovos. Tokiu atveju, jei lova kokybiška ir tvirta, per 18 metų gali tekti pakeisti tik čiužinį. 

Tiesa, pasak interjero dizainerės, nuo pat kambario įrengimo vertėtų vengti teminių kambario apdailos sprendimų parenkant subtilesnį, ramesnį sienų ir baldų koloritą. Apdailai pasirenkant konkrečią tematiką po metų ar net greičiau vaikui ji gali būti nebeaktuali, o kambario apdailos pokyčiai reikš ir išlaidas, ir perteklines statybų atliekas.  

Natūralios medžiagos – būtinybė 

Kitas svarbus aspektas, kurį pabrėžia E. Rinkevičienė, tai kambario apdailai ir baldams naudojamos medžiagos. Jos turi būti kokybiškos, natūralios vengiant plastiko.  

Baldus interjero dizainerė rekomenduoja rinktis iš tvarių medžiagų, pavyzdžiui, medžio, bambuko, regeneruotos medienos. Pasak interjero dizainerės, baldai iš medžio tarnaus ilgiau, palyginti su laminuotų plokščių baldais. Be to, baldai iš medienos, metalo, stiklo yra lengviau perdirbami arba pergaminami antrinio dizaino objektams nei baldai iš kompozitinių, sintetinių medžiagų. 

„Apdailai rinkitės netoksiškus dažus, grindų dangą ir kitas medžiagas, kad sumažintumėte patalpų oro taršą. Taip pat ir kambario tekstilę – patalynę iš ekologiškos medvilnės arba bambuko, užuolaidas iš natūralaus pluošto, pavyzdžiui, lino ar medvilnės. Tai bus ir vaikų sveikatai, ir gamtai palankesnis pasirinkimas“, – kalba E. Rinkevičienė. 

Kambario pokyčiams – rankdarbiai 

Kaip ir kituose namų kambariuose, vaikų kambario charakterį drauge su vaikais galite kurti per dekoro detales. Tiesa, čia reikėtų išlaikyti saiką bei ieškoti gamtai draugiškiausių taupių sprendimų, kurių keletą pasiūlo E. Rinkevičienė. 

„Kambario dekoro elementus gaminkite kartu su vaikais iš buityje išrūšiuotų kartono, popieriaus, plastiko taros atliekų, dekoruokite sienas pačių vaikų sukurtais piešiniais. Be to, dėvėtų daiktų parduotuvėse ir mainų platformose galima rasti didelį žaislų, baldų bei kambario dekoro elementų pasirinkimą. Vien dėl tos priežasties, jog vaikų poreikiai greitai kinta, verta mainyti, parduoti, pirkti ne tik knygas ar žaislus, bet ir baldus, kambario tekstilę“, – sako E. Rinkevičienė. 

Daugiau aktualių sprendimų ieškant būsto, atnaujinant namus ar tiesiog kasdieniam gyvenimui juose rasite Tvarių namų gide!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.