Kaip gyventi tvariau ir sutaupyti: virtuvė

Erdvėse, kuriose yra daugiausia elektros prietaisų, natūraliai išnaudojame daugiausia energijos. Pasak „Ignitis grupės“ energetinio efektyvumo programos vadovės Astos Vaitulevičės, atmetus kondicionavimo, vandens ruošos įrenginius bei šilumos siurblius, dėmesys turėtų krypti į virtuvę. Siekiant tvaresnės kasdienybės, pirmiausia reikėtų susitelkti į tai, kaip ir kokius elektros prietaisus naudojame. 

Aktualu žinoti: 

  • Nuo 2021 m. pradžios įsigaliojo naujos prietaisų energinio efektyvumo klasės. Norėdami sutaupyti, rinkitės ne žemesnės nei C energinio efektyvumo klasės prietaisus 
  • Vieta, kurioje pastato šaldytuvą, gali sumažinti arba padidinti jo energijos sąnaudas 
  • Indukcinė kaitlentė naudoja iki 50 proc. mažiau elektros, greičiau įkaitina puodus ir yra saugesnė 

Energijos vartojimo efektyvumo ženklinimas 

Rinkdamiesi buitinę techniką atminkite, kad pigiau ne visada reiškia geriau. Atsižvelkite ne tik į kainą ir išvaizdą, bet ir į prietaisų energinio efektyvumo klasę. Nors energiją taupantys gaminiai dažniausiai yra brangesni, vėliau jų eksploatacija reikalauja mažesnių išlaidų, jie tarnauja ilgiau ir yra 9–25 proc. taupesni.  

Iki šiol aukščiausia energetinio efektyvumo klasė buvo A+++, tačiau nuo 2021 m. kovo 1 d. tam tikros prietaisų grupės (šaldytuvai ir šaldikliai, indaplovės, skalbyklės, televizoriai, elektros lemputės ir šviestuvai) buvo pradėtos ženklinti nauja etikete, kurioje klasės yra nurodomos skalėje nuo A iki G. Etiketėse taip pat atsirado QR kodas, kurį nuskenavęs vartotojas apie produktą gali gauti papildomą informaciją. 

Pasak A. Vaitulevičės, siekiant mažiausio energijos švaistymo, reikėtų rinktis A klasės prietaisus, tačiau šie dėl pasikeitusių reikalavimų ne visuomet prieinami tiek dėl savo kainos, tiek ir dėl pasiūlos trūkumo (pavyzdžiui, A klasės šaldytuvų rinkoje praktiškai nėra). Todėl turint galimybes, reikėtų orientuotis bent į B ar C klasės prietaisus. 

Šaldytuvo amžius ir vieta 

Daugiausia energijos virtuvėje sunaudoja čia be perstojo veikiantis šaldytuvas, taigi, jo energinė klasė ir amžius gali turėti pakankamai reikšmingos įtakos metiniam elektros suvartojimui namuose. Jei šaldytuvas jūsų namuose yra 10 metų ar senesnis, jo elektros sąnaudos gali būti iki 2 kartų didesnės nei modernių, energiją taupančių šaldytuvų. 

Įsigiję naują šaldytuvą apsvarstykite, kur jį statysite arba, norėdami gyventi tvariau ir taupiau, pergalvokite jau turimo šaldytuvo vietą. Tiesa ta, kad jei šaldytuvas stovi arti šilumą skleidžiančio įrenginio (viryklės, indaplovės ar radiatorių) arba arčiau nei 10 cm nuo sienos, jo energijos sąnaudos bus didesnės nei pastačius atokiau. 

Taip pat svarbu reguliariai tikrinti, ar šaldytuve nesikaupia ledas, nes kiekvienas ledo centimetras elektros energijos suvartojimą padidina apie 10 proc. Verta turėti mintyje ir tai, kad įmontuojami šaldytuvai sunaudoja apie 20 proc. daugiau elektros energijos nei laisvai pastatomi prietaisai. 

Elektros taupymui – indukcinė kaitlentė 

Indukcinės elektrinės kaitlentės su stiklo keramikos paviršiumi ekspertų pripažįstamos kaip vienos ekonomiškiausių. Jos sunaudoja iki 50 proc. mažiau elektros energijos nei kaitlentės su metaliniu kaitinimo paviršiumi. Be to, jos puodus įkaitina per trumpesnį laiką ir yra saugesnės, nes pačios indukcinės kaitlentės paviršius įkaista mažiau nei kitų tipų kaitlenčių. 

Indukcinės viryklės įprastai turi nuo 2 iki 4 kaitinimo zonų maisto gaminimui. Zonų skaičių rekomenduojama rinktis pagal tai, kiek žmonių yra jūsų šeimoje ir kiek skirtingų patiekalų vienu metu dažniausiai reikia gaminti.  

Gartraukio pasirinkimas priklauso nuo viryklės tipo  

Prieš rinkdamiesi gartraukį atsižvelkite į tai, kokią viryklę planuojate naudoti maisto gaminimui. Jei naudosite elektrinę, didelės traukos gartraukis nebūtinas – pakanka ir 200 m3/val. galingumo. Dujinės viryklės atveju bus reikalingas dvigubai galingesnis gartraukis – bent 400 m3/val. Kuo mažesnė gartraukio trauka, tuo mažesnės bus ir elektros energijos sąnaudos.  

Elektros energijos sąnaudoms įtakos turi ir prietaiso padėtis. Optimalus gartraukio montavimo aukštis yra 60 cm nuo elektrinės ir iki 75 cm nuo dujinės kaitlentės paviršiaus. Kad nesumažėtų gartraukio efektyvumas, gartraukį ir viryklės gaubtą reikia statyti kuo arčiau ventiliacijos šachtos, t. y. ne didesniu nei 3 m atstumu. 

Namuose su rekuperacine sistema rekomenduojama rinktis recirkuliacinį gartraukį, kuris valo orą perleisdamas jį per filtrus, bet nešalindamas į lauką. Sumontavus ištraukiamąjį gartraukį, bus sutrikdomas rekuperacinės sistemos darbas ir išaugs šilumos nuostoliai. 

Indaplovė gali taupyti ir elektrą, ir vandenį 

Kuomet namuose gyvena daugiau žmonių, yra mažų vaikų ir nuolat daug gaminama, indaplovė gali padėti suvartoti kelis kartus mažiau vandens nei plaunant indus kriauklėje. Rekomenduojama rinktis A energinio efektyvumo klasės indaplovę. Tokie modeliai per vieną indų plovimo ciklą sunaudoja tik 6 l vandens. 

Indaplovė, kurioje yra 12–14 indų komplektų, būtų optimali 4 asmenų šeimai. Jei turite mažą virtuvę arba retai naudojate indaplovę, rinkitės mažesnį modelį, kuriame galima plauti 4, 6 arba 8 indų komplektus. 

Kasdienė prietaisų priežiūra 

Pasak A. Vaitulevičės, norėdami užtikrinti, kad elektronikos prietaisai tarnaus ilgai ir bus tokie pat efektyvūs kaip ir tą dieną, kai buvo įsigyti, reikėtų nepamiršti jų reguliariai prižiūrėti ir valyti. 

„Virtuvėje labai svarbi buitinės technikos priežiūra. Kuo švaresnis kaitlentės paviršius, švarūs keptuvių ir puodų dugnai, tuo didesnis pasiekiamas kaitimo intensyvumas. Tai reiškia, kad norimą rezultatą pasiekiame per trumpesnį laiką, o tuo pačiu – sumažiname energijos sąnaudas. Tas pats galioja ir orkaitei“, – sako „Ignitis“ energetinio efektyvumo programos vadovė. 

Nereikėtų pamiršti ir smulkių prietaisų priežiūros. Pavyzdžiui, reguliariai nukalkinti elektrinį virdulį, prižiūrėti kavos aparatą. 

Pasak A. Vaituleičės, Velykos ir Kalėdos, kada imamės generalinio namų valymo, gali būti geras laikas metuose energinio efektyvumo prasme, o elektros energijos padės sutaupyti ne tik tinkamai prižiūrimi prietaisai, bet ir nuvalyti šviestuvų gaubtai ar lempos. 

Daugiau aktualių sprendimų ieškant būsto, atnaujinant namus ar tiesiog kasdieniam gyvenimui juose rasite Tvarių namų gide!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.