Kaip paruošti šventines dekoracijas taupiai ir tvariai

2023-11-21

Gruodis dažnai asocijuojasi su išpuoštomis parduotuvėmis, miestų gatvėmis bei namais. Tiesa, kartais kalėdiniai pasiūlymai ir akcijos paskatina pirkti daug dažniau ir daugiau, tad neretai dekoracijos būna perteklinės, o po švenčių šiukšlynai tampa perkrauti nebereikalingomis dekoracijų detalėmis. Pateikiame keletą idėjų, kaip sutaupyti ir prisidėti prie tvaresnių Kalėdų.

Atsakingas Kalėdų eglutės pasirinkimas 

Sunku įsivaizduoti Kalėdas be pagrindinio jos akcento – Kalėdų eglutės. Nusprendus namuose turėti gyvą eglutę, patartina rinktis vietoje užaugintus, ekologiškus medelius. Įsigijus eglutę vazone, reikėtų gerai pasirūpinti jos priežiūra – po švenčių ją bus galima pasodinti ir džiaugtis ilgiau. 

Jeigu eglutės išsaugoti nepavyktų, reikėtų pasirūpinti jos perdirbimu. Daugelis savivaldybių po švenčių paskelbia vietas, kur galima palikti medelius. Surinktos eglutės naudojamos biokurui arba išvežamos į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles.

Nusprendus įsigyti dirbtinę eglutę, itin svarbu įvertinti jos poveikį aplinkai. 2 metrų dirbtinės eglės sukuria 40 kg CO2 dujų, gyvos – 16 kg, jei nepasodinama ar nesunaudojama biokurui. Taip yra dėl to, kad dirbtinės Kalėdų eglutės gaminamos iš plastiko, o šis – iš naftos. Dirbtinę eglutę reikėtų naudoti bent dešimt Kalėdų, kad jos poveikis aplinkai taptų mažesnis nei tikros eglutės. 

Taip pat pravartu apsvarstyti ir Kalėdų eglutės alternatyvas – papuošti eglės šaką arba iš lempučių pasidaryti šviečiančią eglę.

Antras atsibodusių žaisliukų gyvenimas

Jeigu jau turimi eglutės žaisliukai pabodo, visuomet galima juos atnaujinti neperkant naujų –perdažyti naudojant akrilinius dažus, aptraukiant audiniais, kuriuos jau turime namuose. Žaisliukus galima dekoruoti ir kitomis medžiagomis – aprišti kaspinais, apklijuoti karoliukais, aptraukti siūlais, panaudoti dekupažo techniką. Jeigu visgi žaisliukai tikrai pabodę, verta paaukoti juos organizacijoms, kurioms jie reikalingi, arba pamėginti išmainyti į kitus įvairiose judėjimo be atliekų (angl. zero waste) bendruomenėse.

Net ir suradus, kam perleisti senuosius žaisliukus, neverta pulti ieškoti naujausių Kalėdų žaisliukų madų. Jaukias dekoracijas galime pamėginti pasigaminti patys. Taip ne tik prisidėsime prie tvarumo ir vartotojiškumo mažinimo, tačiau atrasime ir savo kūrybiškąją pusę. Internete yra gausybė pavyzdžių, kaip pačiam pasigaminti eglutės dekoracijas, advento kalendorių, Kalėdų vainiką ar kitų puošmenų. Pavyzdžiui, nemažai žmonių kabinti ant eglutės renkasi sausainius, džiovintus apelsinus, kankorėžius arba cinamono lazdeles.

Tvaresnės šventinės švieselės

Anglies dioksido emisijų kiekis per Kalėdų laikotarpį visame pasaulyje gerokai išauga – keliaujame į savo gimtuosius miestus pas tėvus, senelius, aplankome draugus, kurjerių tarnybos pristatinėja internetu pirktas dovanas. Prie išaugusio CO2 kiekio prisideda ir apšvietimas. Ne veltui keletas Europos valstybių praėjusiais metais ėmėsi sprendimų siekiant sumažinti energijos eikvojimą – buvo apšviečiamos tik centrinės miestų eglės, dažnai tik kelioms valandoms, kai kurios valstybės pasirinko miestų gatves apšviesti taupesnėmis LED lemputėmis. 

Savo tvaresnių Kalėdų švieselių žingsnį galime žengti kiekvienas. Jei senos kalėdinės lempučių girliandos nebešviečia ir jų neįmanoma pataisyti, verta rinktis LED lemputes, kadangi jos sunaudoja mažiau energijos ir tarnauja ilgiau. 

Namų apšvietimui apskritai verta skirti daugiau dėmesio. Europos Komisijos skaičiavimais, visiems gyventojams pasirinkus naudoti efektyvesnius apšvietimo gaminius, galima sumažinti 7 mln. tonų CO2 dujų per metus.

Aplinkai draugiškos stalo dekoracijos

Jei puošiame ne tik eglę, namus bet ir Kalėdų stalą, čia taip pat galima rasti aplinkai draugiškesnių sprendimų. Plastikines dekoracijas gali pakeisti natūralūs elementai – eglės šakos, džiovinti apelsinai, kankorėžiai. Taip pat vertėtų vengti vienkartinių servetėlių naudojimo, vietoje jų geriau rinktis medžiagines servetėles, kurios pasitarnaus ilgiau.

Didžioji dalis žvakių yra gaminamos iš parafino vaško, išgaunamo iš perdirbtų naftos produktų, o šie teršią atmosferą bei vandenį. Be to, žvakės iš šio vaško gali kaupti toksiškas medžiagas, kurios išsiskiria degimo metu, o tai yra kenksminga žmonėms, sergantiems kvėpavimo takų ligomis. Todėl verčiau rinktis iš natūralių produktų pagamintas žvakes, pavyzdžiui, iš bičių ar sojos vaško. Šios medžiagos yra ekologiškos ir nekelia žalingo poveikio gamtai.

Galiausiai, svarbu įvertinti tai, kad šventinę nuotaiką kuria ne nuo kalėdinių lempučių gausa ir ryškumas, eglutės žaisliukų mados, o nuo mūsų nusiteikimas ir jaukus santykis su pačiais brangiausiais žmonėmis.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.