Trys priežastys, kodėl saulės elektrinę verta įsirengti šiuo metu

2023-11-14

Jei roges žiemai reikia ruošti vasarą, tai saulės elektrinę saulėtojo sezono pradžiai derėtų pradėti ruošti dar rudenį. Nuosava saulės elektrinė ne tik sumažina asmeninį neigiamą poveikį aplinkai, tai yra ir puiki investicija, kuri leidžia sutaupyti namų elektros energijos išlaidas. Norintiems pradėti taupyti, laukti nėra ko – dabar yra geriausias laikas įsirengti saulės elektrinę ir tapti gaminančiais vartotojais. Atsakome, kodėl dabar geriausias laikas įsirengti saulės elektrinę:

1.    Nereikia laukti kvietimo paramai

Gyventojai norintys įsirengti saulės elektrinę, tai padaryti gali jau dabar, nelaukdami kvietimo finansavimui gauti. O susigražinti išlaidas galės jau įsirengus elektrinę. Anksčiau norint gauti valstybės paramą saulės elektrinei įsirengti gyventojams pirmiausia reikėjo sulaukti kvietimo ir pildyti paraiškas. Tačiau nuo šių metų rugpjūčio 23 d. įsigaliojo naujas projektų finansavimo sąlygų aprašas, pagal kurį bus teikiamos dotacijos fiziniams asmenims, įsirengiantiems saulės elektrines namų ūkiuose. 

Rugpjūčio mėnesį aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) sustabdė paraiškų kompensacijoms už nuosavas saulės elektrines priėmimą. Per tris mėnesius APVA sulaukė daugiau 15 tūkst. paraiškų už 40 mln. eurų. Žadėta, jog tai nepaskutinis kvietimas šiais metais. Tačiau laukti naujo kvietimo fiziniams asmenims norintiems įsirengti saulės elektrines nėra būtina. Gyventojai gali jau dabar pradėti įsirenginėti saules elektrines, o kuomet bus paskelbtas kvietimas – pateikti sąskaitas faktūras ir gauti dotaciją. Vis dėl to svarbu nepamiršti, jog projektui finansuoti gali atsirasti ir kitų sąlygų. Po 2023 m. rugpjūčio 23 d. įgyvendintas projektas gali būti finansuotas, tačiau tik tuomet, jei objektas atitiks visus kvietimo paramai reikalavimus.

2.    Rinkoje itin žemos saulės modulių kainos

Europoje šiuo metu yra itin žemos saulės modulių kainos, nes yra didelis saulės modulių perteklius. Kadangi saugojimo ir sandėliavimo kaštai taip pat yra dideli, kai kurie gamintojai modulius parduoda net už savikainą arba mažesnę nei gamybos kaštai kainą. Pavasarį paklausa saulės moduliams visad yra didesnė, tad tikėtina, kad su išaugusiu paklausa didės ir modulių kainos. 

Rugsėjį Europos energijos pramonininku atstovaujanti organizacija „SolarPower Europe“ pranešė, kad saulės elektrinių komponenčių kainos per pastaruosius mėnesius sumažėjo net 25 proc. Tačiau pasistengus, saulės modulius šiuo metu galima surasti su beveik per pus mažesne kaina.

Be to energiją gaminti norintys vartotojai pasinaudoti mažesnėmis rinkos kainomis gali pasitelkę „Swedbank“ paskolą saulės elektrinėms. Šiai paskolai yra taikomos išskirtinės sąlygos, t.y. mažesnės fiksuotos metinės palūkanos. 

3.    Greičiau pradėsite taupyti už elektrą

Ruduo gali atrodyti ne pats geriausias metas įsirengti saulės elektrinę, kadangi žiemą saulės Lietuvoje ne per daugiausiai. Tačiau pradėjus projektą dabar, garantuotai būsite pasiruošę gaminti elektrą dar prieš prasidedant saulėtam sezonui. Šiuo metu yra lengviau rasti rangovą, kuris įgyvendins saulės elektrinės projektą. Pavasarį saulės elektrines montuojančios įmonės turi daug užsakymų, tad įrengimas gali nusikelti net kelis mėnesius. 

Greičiau įsirengę saulės elektrinę – greičiau pradėsite taupyti elektros energijos išlaidas. Žiemos laikotarpiu saulės elektrinė pagamina nedidelę elektros energijos dalį, tačiau ji vis tiek sumažina elektros sąskaitas. Per metus, nuosava saulės elektrinė energijos išlaidas gali sumažinti net 80 proc., o elektrinės įrengimas įprastai atsiperka per maždaug 3-4 metus.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.