Pokyčiai keliuose: daugiau nei pusė lietuvių žada įsigyti elektromobilį

2021-08-10

Didėjanti elektromobilių pasiūla ir finansų institucijų taikomos palankesnės sąlygos jiems įsigyti skatina gyventojus taršų automobilį keisti aplinkai draugiškesnėmis transporto priemonėmis. Pastebima, kad lietuvių susidomėjimas elektromobiliais nuolat auga, todėl tikimasi, jog netolimoje ateityje keliuose padaugės elektra varomų automobilių.

  • Ateityje įsigyti elektromobilį planuoja 58 proc. šalies gyventojų, o beveik kas penktas lietuvis tai ketina padaryti per artimiausius 5 metus. 
  • 68 proc. lietuvių turimą automobilį numatę pakeisti per artimiausius 5 metus, o trečdalis jų naują automobilio modelį rinksis atsižvelgdami į jo anglies dvideginio emisijas. 
  • Dažniausiai apie elektra varomo automobilio įsigijimą galvoja jauniausio ir vyriausio amžiaus, aukštesnes pajamas uždirbantys, didžiuosiuose miestuose įsikūrę gyventojai. 
  • 2021 metų sausio-kovo mėnesiais, palyginti su atitinkamu laikotarpiu praėjusiais metais, elektromobilių registracijų skaičius ES šalyse pašoko 59 proc. ir pasiekė daugiau nei 146 tūkst. automobilių arba 5,7 proc. visos rinkos. 
  • Pirmąjį šių metų pirmąjį ketvirtį ES šalyse iš tinklo įkraunamų hibridinių modelių pardavimai padidėjo net 175 proc. ir pasiekė virš 208 tūkst. arba 8,2 proc. bendro automobilių skaičiaus.
  • Per 5 šių metų mėnesius Lietuvoje buvo įregistruoti 459 iš tinklo įkraunami hibridiniai automobiliai ir 527 elektromobiliai. Bendras šalyje įregistruotų įkraunamų hibridinių automobilių ir elektromobilių skaičius siekia, atitinkamai, 2,4 tūkst. ir 3 tūkst. vienetų.

Elektromobiliai
 

Parengta remiantis „Swedbank“ užsakymu atliktu šalies gyventojų tyrimu, kurio metu Lietuvoje  apklausta 1003, Latvijoje – 1005, Estijoje –  1000 gyventojų nuo 18 iki 75 m. amžiaus, bei „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktoriaus Tomo Puliko įžvalgomis.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.