Skolinimasis verslui – ne skylių kamšymas, bet galimybė augti, tik svarbu tinkamai pasiruošti

2023-05-05


Pasitikrinti įmonės finansinę sveikatą, išsiaiškinti esamas ar gresiančias problemas, suprasti tikrąją įmonės situaciją, išmokti, kaip įdarbinti įmonės pinigus, pritraukti kapitalo arba uždirbti daugiau – nemaža dalis pradedančiųjų ar šiek tiek patirties sukaupusių verslininkų šių žingsnių imasi tik susidūrę su sunkumais arba nusprendę papildomai pasiskolinti. Specialistai įspėja – tai yra klaida, galinti turėti įtakos įmonės augimui ar plėtrai, arba reikšti griežtą „ne“, į finansų įstaigą kreipiantis finansavimo.


Verslui finansuoti – skirtingi būdai

Verslui suteikiama įvairių galimybių pasiskolinti, tačiau koks finansinis instrumentas tinkamiausia konkrečiai įmonei, priklauso nuo jos situacijos.

Mažosios bendrijos „Pelningi sprendimai“ vadovas Audrius Rubinas sako, kad dėl finansavimo besikreipiančios įmonės privalo atsakingai pasiruošti, o darbas prasideda ne jau susidūrus su iššūkiais ar problemomis, bet tik pradėjus verslą. Itin svarbu nuolat sekti įmonės finansinius rodiklius (pelningumą, pinigų srautus, kapitalą), o ataskaitas peržiūrėti ne tik tuomet, kai prireikia papildomo finansavimo. „Finansavimo variantų tikrai nemažai, tačiau įmonei būtina nuspręsti, kuris jų tinkamiausias konkrečiu atveju. Jei įsigyjamas turtas: automobilis, sunkvežimis, kita įranga, patraukliausias finansavimo būdas – lizingas.

Jei verslas sprendžia tam tikras pinigų valdymo problemas, gali būti aktuali faktoringo paslauga. Klientui išrašius sąskaitą, finansavimo įstaiga iškart sumoka 90 proc. sąskaitoje nurodytos sumos, o atlaisvintos apyvartinės lėšos gali būti panaudotos verslo poreikiams. Verslams suteikiamos ir paskolos įkeičiant turtą ar paskolos apyvartinėms lėšoms. Svarbiausia išsiaiškinti ir suprasti, kuris mechanizmas konkrečios įmonės atveju būtų efektyviausias. Prieš priimant sprendimą, patariama konsultuotis su specialistais: taip sutaupoma ne tik laiko, bet ir užtikrinama kokybė“, – komentavo A. Rubinas.

Būtina atsakingai pasiruošti

Žinoma, prieš kreipiantis finansavimo, teks atlikti namų darbus. Finansuotojas šiame procese – tarsi investuotojas, kuriam svarbus ne tik pelnas, bet ir pinigų srautų rodikliai. „Į finansų instituciją, kuri skolina verslui, galite žiūrėti kaip į investuotoją, investuojančią tam tikrą pinigų sumą ir norinčią, kad jums sektųsi. Jei kredito įstaiga paskolina įmonei reikalingą pinigų sumą, nori būti užtikrinta, kad juos susigrąžins, o verslas augs ir stiprės“, – kalbėjo MB „Pelningų sprendimų“ vadovas.

Svarbūs ir kiti įmonės rodikliai: pelnas bei jo dinamika, pinigų srautai, skolos ir įsipareigojimai. Galbūt, įmonė auga, bet pelningumas išlieka toks pats arba krenta? Tai gali reikšti tam tikras problemas, kurias būtina laiku spręsti.

Dar vienas A. Rubino patarimas – atkreipti dėmesį į kapitalą. „Finansų institucija, kuri skolina, suteikia tam tikrą finansinę injekciją, o kiek jūs prisidedate patys? Jeigu gaunate pelno, jis neturėtų būti išsyk paskirstomas, verslą vertinkite kaip sistemą. Tam tikra pelno dalis gali būti paskirstyta, likusioji skirta verslui auginti – kaip tam tikras savininko indėlis“, – patarė ekspertas.

Dar vienas punktas namų darbų sąraše – planavimas, kuris viską sujungia. Svarbu ne tik tai, kaip veiklą vykdyti sekėsi praeityje, bet ir planuoti į ateitį – bent metams į priekį. Pavyzdžiui, kokie keliami finansiniai tiksliai: pajamų, pelningumo, dividendų, koks kapitalas reikalingas. Derantis su finansų institucija, tokio plano neabejotinai prireiks.

A. Rubinas primena, kad reikiamam finansavimui gauti labai svarbi įmonės istorija – įmonė veiklą turėtų vykdyti bent pusmetį. Žinoma, kuo istorija solidesnė, tuo finansų institucija prašymą vertina rimčiau.
 

Andrius Rubinas

Mažosios bendrijos „Pelningi sprendimai“ vadovas Audrius Rubinas


Kaip rodo eksperto patirtis, skolintis linkusios jaunos, veiklą pradedančios, įmonės. Jei jos turi augimo planų, projektų, planuoja įsigyti įrenginių, krovininių automobilių, galbūt, reikalingos rinkodaros kompanijos paslaugos, pinigų injekcija gali padėti greičiau pasiekti suplanuotus tikslus.

Finansavimas gali būti aktualus ir toms bendrovėms, kurios paaugo, uždirbo pelno, bet nepakanka lėšų atsiskaityti su tiekėjais – tokiu būdu išspręsti trumpalaikę problemą.

Sprendimų nepriimkite nepasitarę

Verslininkai turi susipažinti ir kylančiomis rizikomis, skolinantis pinigus, ypač jei iki tol atsakingai nepasidomėjo finansavimo teikiamomis naudomis.

„Skolinti pinigai suteikia finansinį svertą, o šis – galimybę pasiekti daug geresnių rezultatų nei tik investuojant nuosavus pinigus. Turint daugiau lėšų, galima sukurti daugiau vertės. Žinoma, finansinio sverto galia susijusi su rizika. Rizikuojama ne vien nuosavais, bet ir skolintais pinigais. Ar pasiskolinti pinigai padės išspręsti problemas, sugeneruoti daugiau pinigų, pirmiausia, būtina atsakyti į šį klausimą. Pagrindinė rizika – įmokas teks mokėti nuolat, augs įsipareigojimai, taigi, svarbu iš anksto pasirūpinti planu, kad laiku galėtumėte grąžinti sutartas sumas. Labai svarbu turėti ir atsarginį planą, kaip reikėtų elgtis, jei nutiktų nenumatyta situacija“, – atkreipė dėmesį ekspertas.

A. Rubinas atviras: neretai, net ir namų darbus atlikusios įmonės, norimo finansavimo negauna. Taip nutinka dėl kelių priežasčių: bendrovės neseka finansinių rodiklių, neanalizuoja duomenų, vėliau stebisi, kodėl finansų įstaigos jiems neskolina. Nors įmonių atstovų finansinis raštingumas Lietuvoje auga, situacija, palyginti, vis dar prasta.

„Finansiniai duomenys daugeliui svarbūs tampa tik tuomet, kai prireikia pasiskolinti. Visgi susidomėjimas yra, įmonės kreipiasi, mūsų mažojoje bendrijoje gali gauti nemokamą pusvalandžio konsultaciją, kur ekspertai dalijasi patirtimi, padeda suprasti problemas“, – kalbėjo MB „Pelningi sprendimai“ vadovas.

Tiesa, skolintis, norint išspręsti finansines problemas, specialistas griežtai nerekomenduoja. Jo žodžiais, finansavimas turi padėti ne semti vandenį iš skęstančios valties, o taisyti šios skyles.

„Norint „užlopyti skyles valtyje“, visų pirma, būtina išsiaiškinti, kodėl prireikė pasiskolinti. Galbūt, neplanuoju naujo projekto, bet noriu išspręsti pinigų valdymo problemas? Pasiskolinęs verslas trumpuoju periodu užkamšys skyles, bet ilguoju – teks grąžinti paskolą, o problema niekur nedings. Reikėtų nuodugniai išanalizuoti bendrovės sunkumus ir patiriamus iššūkius. Tą padaryti gali padėti finansų specialistas“, – paaiškino ekspertas.

A. Rubinas primena: nors finansinis įmonių vadovų raštingumas išlieka opi problema, o dėl finansavimo besikreipiantieji daro daugybę klaidų, išvengti jų galima – kreiptis į savo darbą puikiai išmanančius finansavimo specialistus. Šiuo atveju gali padėti „Swedbank“, kur besikreipiantieji gali gauti konsultaciją apie finansų valdymą ir sudėti visus taškus ant „i“. 

Tapkite „Swedbank“ verslo klientais ir registruokitės į nemokamą individualią konsultaciją su verslo finansų ekspertu >> Kandidatuoti.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.