Smulkaus verslo finansavimo šaltiniai

Aivaras Janušauskas, „Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros departamento vadovas, pristato smulkiojo verslo finansų ypatumus. Banko atstovas pasidalina patarimais apie finansų planavimą smulkiajam verslui, tinkamiausią laiką įmonei kreiptis dėl finansavimo ir atskirus finansavimo sprendimus pagal verslo veiklos pobūdį.

Asta Slapšienė, bendrovės „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) marketingo skyriaus vadovė, kalba apie finansavimo gavimą lengvinančias finansines priemones smulkiajam ir vidutiniam verslui.

 

Iš kur gauti finansavimą?

Pasak A. Janušausko, pradedant kurti smulkųjį verslą, jį finansuoti galima asmeninėmis bei šeimos narių lėšomis, taip pat privataus investuotojo – partnerio ar akcininko – lėšomis. „Šiuo atveju, labai svarbu rasti tinkamą, patikimą partnerį, su kuriuo sutarsite. Pristatydami savo idėją susitarkite dėl informacijos konfidencialumo. To reikia, kad neliktumėte prie suskilusios geldos“, – sako A. Janušauskas.

Pradėjus verslą, finansavimo galima tikėtis iš partnerių, taip pat komercinių bankų ir kitų kredito įstaigų. Dar viena alternatyva – rizikos kapitalo fondai. Be to, pasak A. Janušausko, yra galimybė gauti ir valstybinių institucijų paramą bei dotacijas.

Kaip pasirinkti finansavimo šaltinį?

Specialistas patarė, kaip tinkamai pasirinkti verslo finansavimo šaltinį. Pasak jo, finansavimo ieškantys verslininkai turi išgryninti savo poreikius, apsibrėžti ekonominę naudą, apskaičiuoti, kaip bus generuojamos lėšos paskolai grąžinti bei įvardinti reikiamo finansavimo trukmę.

Pasak A. Janušausko, dažniausiai smulkieji verslininkai finansavimo ieško bankuose. Tačiau tam, kad finansavimą gautų, turi atitikti banko keliamus kriterijus. Taigi pokalbiui dėl finansavimo reikia ruoštis. Pirmiausia, specialistas pataria išmokti apibūdinti savo verslą 3-4 žodžiais, taip pat pasiruošti argumentus, kuriais pagrįsite savo verslo idėją ir tikslą, verslo ekonominę naudą. „Išmanykite pagrindines finansinio balanso sudedamąsias dalis: turtą, įsipareigojimus, pelno ar nuostolio ataskaitą“, – sako A. Janušauskas.

Individualios garantijos

A. Slapšienė interneto seminaro metu papasakojo, ką smulkiajam verslui siūlo bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“. Pirmiausia, bendrovė siūlo individualias garantijas. „Garantijos yra išduodamos kredito įstaigoms, kai į jas kreipiasi smulkus ar vidutinis verslas. Iš esmės, suteikiama garantija atstoja dalį prašomo užstato. Suteikiama garantija gali svyruoti nuo 30 iki 80 proc. paskolos dydžio, o dėl likusios dalies verslininkai turėtų susitarti kredito įstaigoje“, – aiškina A. Slapšienė.

Pasak jos, tokios individualios garantijos turi daug privalumų: skolinama naujoms įmonėms ir įmonėms be reikšmingo užstato, yra geresnis finansavimo pasiekiamumas, bankas patiria nedidelę riziką, nėra sektorinių apribojimų.

Portfelinės garantijos

Taip pat bendrovė siūlo portfelines garantijas. „Jas teikiame tik per tuos bankus, su kuriais esame pasirašę sutartis. Tokių garantijų teikimo principas – greitesnis paskolos gavimo procesas, nes yra sudaromas tam tikras garantijų portfelis, „INVEGA“ įsipareigojimų ribos“, – paaiškina specialistė.

A. Slapšienė akcentavo, kad pagrindiniai portfelinių garantijų privalumai – patrauklumas bankams, nedidelis valstybės lėšų poreikis, nedidelės administravimo išlaidos.

Garantijos kainuoja

Ir individualias, ir portfelines garantijas bendrovė teikia norint pradėti ar plėtoti verslą, taip pat apyvartiniam kapitalui papildyti. „Teikiant garantijas vienas iš reikalavimų yra, kad verslininkas prisidėtų nuosavomis lėšomis. Tai reiškia, kad ir verslininkas, ir kredito įstaiga, ir valstybė pasidalintų riziką. Investicinės paskolos atveju, verslininko prisidėjimas turėtų būti nemažesnis nei 20 proc., o apyvartinės paskolos atveju, verslininko nuosavo kapitalo ir turto santykis turėtų būti nemažesnis nei 20 proc. Jei įmonė jauna, tai yra, veikianti iki vienerių metų, gana, kad verslininko indėlis siektų iki 10 proc.“, – sako A. Slapšienė.

Svarbu pažymėti, kad garantija kainuoja. A. Slapšienė skaičiuoja, kad garantijos mokestis siekia 1-1,5 proc. nuo garantijos sumos ir priklauso nuo laiko, kurį veikia įmonė, bei bendrovės dydžio.

Be to, „Investicijų ir verslo garantijos“ teikia ir paskolų galimybę. Paskolas galima rinktis iš Verslumo skatinimo fondo arba Atviro kreditų fondo, taip pat teikiama Pasidalintos rizikos paskolos galimybė. O kaip alternatyvą paskoloms A. Slapšienė siūlo Rizikos ir privataus kapitalo investicijas, kurias siūlo „Baltijos inovacijų fondas“.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.