„Swedbank“ Lietuvoje 2019 metų finansiniai rezultatai

2020-01-28
  • Tolygus skolinimo ir indėlių apimčių augimas
  • Pradėjo veikti „Apple Pay“ mokėjimai
  • Aktyvus bendradarbiavimas su startuolių bendruomene
  • Tęsiamos iniciatyvos finansinio švietimo ir tvarumo srityse

 

„Swedbank“ Lietuvoje per 2019 m. uždirbo 119 mln. eurų grynojo pelno. Tai yra 2 proc. daugiau nei 2018 m., kai grynasis pelnas siekė 117 mln. eurų. Pelno augimui didžiausios įtakos turėjo išaugusios banko pajamos.

Bendrosios „Swedbank“ Lietuvoje pajamos 2019 m. siekė 257 mln. eurų ir, lyginant su 2018 m., išaugo 11 proc. arba 26 mln. eurų. Pajamų augimui įtakos turėjo išaugusios skolinimo apimtys.

„Swedbank“ Lietuvoje grynosios palūkanų pajamos ir grynosios komisinių pajamos per metus augo. Jos siekė, atitinkamai, 139 mln. eurų ir 95 mln. eurų.

2019 m. „Swedbank“ Lietuvoje skolinimo apimtys augo 13 proc., lyginant su 2018 m. Didėjo ir gyventojų, ir verslo klientų finansavimo apimtys, kurios augo, atitinkamai, 14 proc. ir 10 proc. Bendras „Swedbank“ paskolų portfelis 2019 m. ketvirtojo ketvirčio pabaigoje siekė 6,0 mlrd. eurų (5,4 mlrd. eurų tuo pačiu laikotarpiu 2018 m.).

„Swedbank“ indėlių apimtys padidėjo 14 proc., lyginant su 2018 m. Indėlių augimas fiksuotas ir privačių klientų, ir verslo įmonių srityse. 2019 m. ketvirtojo ketvirčio pabaigoje bendras „Swedbank“ Lietuvoje indėlių portfelis sudarė 9,2 mlrd. eurų (8,1 mlrd. eurų tuo pačiu laikotarpiu 2018 m.).

Paskolų ir indėlių santykis 2019 m. ketvirtojo ketvirčio pabaigoje siekė 65 proc. (66 proc. tuo pačiu laikotarpiu 2018 m.).

2019 m. „Swedbank“ Lietuvoje išlaidos sudarė 119 mln. eurų. Išlaidų ir pajamų santykis siekė 46 proc. (42 proc. 2018 m.).

Nuostolio požymių turinčių paskolų portfelis 2019 m. ketvirtojo ketvirčio pabaigoje sudarė 74 mln. eurų.

Už 2019 m. „Swedbank“ Lietuvoje sumokėjo 56 mln. eurų mokesčių.

„Praėjusiais metais fiksavome tolygų skolinimo apimčių gyventojams augimą dėl stipraus vidaus vartojimo, kurį palaikė sparčiai kylantys atlyginimai ir žemas nedarbo lygis. Aukšti verslo lūkesčiai atspindėjo verslo kreditavimo paklausą – paskolų apimtys verslo klientams taip pat augo. Be to, tolygiai augo ir banko indėlių portfelis, sudarydamas sąlygas ir privatiems, ir verslo klientams jausti tvirtą finansinį pagrindą, vyraujant pasaulinės ekonomikos neapibrėžtumui“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė.

Verslo plėtra

„Swedbank“ toliau tobulino klientų patirtis naudojantis skaitmeniniais bankininkystės kanalais. Praėjusių metų lapkričio mėnesį buvo baigtas klientų perėjimas prie naujos išmaniosios programėlės. Gruodį buvo pristatyti „Apple Pay“ mokėjimai, leidžiantys „Swedbank“ klientams atsiskaityti kortelėmis naudojant „Apple“ įrenginius.

„Swedbank“ paskelbė, kad 2020 m. vasario mėn. privatiems ir verslo klientams pasiūlys galimybę nemokamai prekiauti Baltijos šalių akcijomis ir fondais. Bankas taip pat taikys nulinį saugojimo mokestį privačių klientų investiciniams portfeliams, neviršijantiems 30 tūkst. eurų ribos. Tai sudarys sąlygas klientams lengviau taupyti ir investuoti į akcijas bei kitus vertybinius popierius.

Praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį „Swedbank“ ir banko startuolių erdvė „Rockit“ parėmė verslo paramos programą „Wise Guys Fintech 3“, kuri suteikia galimybę bendradarbiauti su vietos ir tarptautiniais startuolių mentoriais.

„Swedbank“ Lietuvoje buvo pripažintas už iniciatyvas lyčių lygybės srityje − bankas už šį darbą gavo aukščiausią įvertinimą ir buvo nominuotas Europos meistriškumo apdovanojimams.

Bankas toliau plėtojo veiklas tvarumo srityje. Banko Lietuvoje „žalios“ investicijos buvo įtrauktos į pasaulinį „Swedbank“ tvarių investicijų tinklą, taip prisidedant prie tvaresnio paskolų portfelio.

Praėjusiais metais „Swedbank“ Finansų institutas atšventė 10 metų jubiliejų ir išplėtė savo veiklą, atidarydamas „Finansų laboratorijos“ filialus Kaune ir Klaipėdoje.


„Swedbank“ Lietuvoje 2019 m. finansiniai rezultatai skelbiami: www.swedbank.lt
„Swedbank“ grupės 2019 m. finansiniai rezultatai skelbiami: www.swedbank.com
„Swedbank" Lietuvoje 2020 m. pirmojo ketvirčio finansiniai rezultatai bus paskelbti 2020 m. balandžio 23 d.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.