Kas yra „Swedbank Robur“ fondai?

2024-04-26

Trumpas atsakymas būtų – „Swedbank Robur“ fondai yra paprastas ir modernus būdas taupyti ir investuoti. Šie fondai didelį dėmesį skiria tvariam investavimui, o dalies jų lėšos investuojamos remiantis Jungtinių Tautų Paryžiaus susitarimu dėl kovos su klimato kaita.

Šiuos fondus valdanti „Swedbank Robur“ yra didžiausia Švedijos ir viena didžiausių šiaurės Europos investicijų valdymo bendrovių. Jos paslaugomis naudojasi virš 4 mln. privačių, verslo ir institucinių klientų. Bendrovės valdomų fondų turto vertė viršija 172 mlrd. eurų.

Nuo kuklios pradžios iki lyderystės rinkoje

„Swedbank Robur“ veiklą pradėjo 1967 m. kaip nedidelė investicinių fondų bendrovė. Šiandien 280 „Swedbank Robur“ darbuotojų valdo 90 investicinių fondų, apimančių visus pasaulio regionus, svarbiausius verslo sektorius bei turto klases.

Įmonė dažniausiai vykdo ilgalaikes investicijas į atsakingai veikiančias ir augimo potencialą turinčias įmones. Tvarus augimas, patyrusi komanda ir skaidri investavimo filosofija leido „Swedbank Robur“ įsitvirtinti tarp penkių daugiausiai turto valdančių Stokholmo akcijų biržos „Nasdaq Stockholm“ žaidėjų.

Didelis dėmesys tvarumui ir atsakingam investavimui

Tvarumas jau ilgus metus – svarbi „Swedbank Robur“ investavimo filosofijos dalis. Tai reiškia, kad bendrovės fondai klientams gali suteikti galimybes tvariai siekti savo finansinių tikslų bei kartu prisidėti prie teigiamų pokyčių pasaulyje.

Kad šie pokyčiai vyktų sparčiau, dalies „Swedbank Robur“ fondų lėšos investuojamos remiantis Jungtinių Tautų Paryžiaus susitarimu dėl kovos su klimato kaita. Investicijos šiuose fonduose pilnai atitinka Jungtinių Tautų žaliąją viziją. Planuojama, kad 2025 m. visų „Swedbank Robur“ fondų investicijos remsis Paryžiaus susitarimo tikslu apriboti visuotinį atšilimą iki 1,5 laipsnio.

Visi „Swedbank Robur“ fondai laikosi bendrovės atsakingo investavimo politikos, kuri neleidžia fondams investuoti į iškastinio kuro pramonėje veikiančias įmones, nebent jos turi aiškų žaliosios transformacijos planą.

„Swedbank Robur“ taip pat neinvestuoja į įmones, kurios gamina ginklus, bei veikiančios pornografijos, tabako ar kanapių industrijose. Fondai taip pat stengiasi aktyviai įsitraukti į bendrovių, į kurias investuoja, veiklą bei nuolat bendrauti su jų atstovais. 

Robur


Globali perspektyva

Su beveik 90 fondų bei investicijomis visuose pasaulio žemynuose išskyrus Antarktidą, Investavimas į „Swedbank Robur“ fondus investuotojams suteikia plačias pasirinkimo galimybes įdarbinti savo pinigus. 

Aštuoni „Swedbank Robur“ fondai yra gavę aukščiausią, penkių žvaigždučių reitingą iš prestižinės rinkos tyrimų bendrovės „Morningstar”. Dvidešimt penki bendrovės fondai „Morningstar“ tvarumo reitinge yra įvertinti penkiais balais iš penkių.

Ką svarbu žinoti apie investicinius fondus?

Investiciniai fondai yra vienas iš paprasčiausių ir patogiausių būdų investuoti, be to suteikia galimybę plačiai diversifikuoti investicijas ir taip maksimaliai sumažinti riziką prarasti pinigus.

Fondo dalyviai moka įnašus ir įsigyja investicinius fondo vienetus. Tokiu būdu suformuojamas fondo turtas, kuris investuojamas į įmonių akcijas, obligacijas, pinigų rinkos priemones, kitus vertybinius popierius, nekilnojamąjį turtą ir kt. Investiciniai fondai lėšas investuoja skirtingose rinkose ir sektoriuose, pagal pasirinktą investavimo strategiją gali būti didesnės ar mažesnės rizikos, o sprendimus kur ir į kokias priemones investuoti lėšas priima profesionalūs investicijų valdytojai.

Tradiciniai investiciniai fondai gali būti atviro ir uždaro tipo. Pirmieji fondo dalyviui leidžia bet kada pateikti paraišką išpirkti įsigytus investicinius vienetus, antrieji išpirkimus dalyvio iniciatyva riboja.

Investuoti į „Swedbank Robur“ fondus galima pradėti nuo 1 euro, o perkant šių fondų vienetų netaikomi įsigijimo, saugojimo ir pardavimo mokesčiai. Investuoti galima vienkartiniais, pavieniais ar periodiniais įnašais. Šios sąlygos leidžia investuoti santykinai nedideles sumas, rinktis skirtingos rizikos ir sudėties fondus, ir taip įdarbinti santaupas bei išbandyti investavimą, to dar niekada nedariusiems žmonėms.

Ką svarbu žinoti renkantis investicinį fondą?

Jei nusprendėte investuoti į tradicinius investicinius fondus, pasidomėkite, kokie jie siūlomi ir kur jie investuoja lėšas. Galima rinktis fondus investuojančius į tam tikrų regionų vertybinius popierius, pavyzdžiui, Europos, Azijos, JAV , tam tikro sektoriaus įmones, pavyzdžiui, medicinos sektoriaus ar technologijų įmones.

Priklausomai nuo to į kokias rinkas ir kokį turtą investuoja fondai, skiriasi jų rizika, tad būtina įvertinti tai bei savo pasirengimą galimiems vertybinių popierių kainų svyravimams. Maža fondo rizika paprastai reiškia ir mažesnį tikėtiną uždarbį. Tokie fondai renkasi investuoti į palyginti saugias priemones, tokias kaip obligacijos ar valstybių vekseliai, arba tokio fondo krepšelyje saugesnės fiksuotos grąžos finansinės priemonės sudaro didesnę dalį nei rizikingesnėmis laikomos akcijos.

Renkantis konkretų fondą pravartu atsižvelgti ir į jo rezultatus. Kiekviena įmonė skelbia fondų trumpo, vidutinio ir ilgo laikotarpio rezultatus, tad palyginkite juos, prieš apsispręsdami, kur investuoti. Tiesa, svarbu atminti, kad istoriniai rezultatai savaime negarantuoja tokių pat ateityje, mat rinkos nuolat svyruoja, jas gali paveikti netikėti ekonomikos sukrėtimai ar kiti įvykiai. Vis dėlto, ilgą laiką demonstruojami geri rezultatai yra reikšminga profesionaliai ir sėkmingai valdomų fondų indikacija.

Renkantis kur investuoti, svarbu palyginti ir skirtingų įmonių taikomus mokesčius. Jie gali turėti didelės įtakos galutiniam jūsų uždarbiui.

Jei kyla klausimų, neaiškumų, reikia patarimo, visuomet galima pasikonsultuoti dėl jums tinkamiausių investavimo bei taupymo sprendimų. „Swedbank“ taip pat yra sukūręs klausimyną, kuris įvertina jūsų žinias, patirtį, finansinę padėtį, padeda išsigryninti investavimo tikslus ir rekomenduoja tinkamiausius investicinius produktus.

Kuo skiriasi investiciniai ir biržoje prekiaujami fondai?

Biržoje prekiaujami fondai (ETF) taip pat kaip ir įprasti investiciniai fondai investuoja į įvairų turtą: akcijas, obligacijas, užsienio valiutų priemones, žaliavas ir kt. Įsigydami ETF vienetų galite investuoti į pasirinktą sektorių, regioną, ar indeksus. Tai leidžia diversifikuoti investicijas ir sumažinti riziką.

Esminis ETF skirtumas nuo tradicinių investicinių fondų – tai, kad jų vienetai, taip pat kaip įmonių akcijos, yra kotiruojami ir prekyba jais vyksta biržoje. Jos darbo metu galite sekti ETF vienetų kainų pokyčius, reaguoti į rinkos sąlygas ir iškart realiu laiku sudaryti sandorius dėl vienetų įsigijimo ar pardavimo už jums priimtiną kainą. Dėl to ETF yra geresnis pasirinkimas tiems, kas domisi rinkos naujienomis, nori išbandyti aktyvią prekybą vertybiniais popieriais biržos sąlygomis.

Tuo tarpu tradicinių investicinių fondų vienetus galite pirkti ir parduoti už dienos pabaigoje apskaičiuotą ir užfiksuotą kainą. Dauguma šių fondų valdomi aktyviai, o sprendimus dėl to, kur ir kokią dalį fondo lėšų investuoti priima profesionalūs fondų valdytojai. Vis tik pastaruoju metu populiarėja ir pasyviai valdomi su indeksais susieti tradiciniai investiciniai fondai.

ETF dažniausiai valdomi pasyviai ir yra susieti su vertybinių popierių biržų, žaliavų ar sektorių indeksais. Tais atvejais, kai ETF yra valdomi aktyviai, jie nėra susieti su vienu indeksu ar sektoriumi, o fondo valdytojai siekia suformuoti tokį investicijų paketą, kuris garantuotų didesnį uždarbį nei vidutinis atitinkamų indeksų augimas. 


Daugiau informacijos apie periodinio investavimo galimybes „Swedbank“ rasite čia.

Ši informacija negali būti interpretuojama kaip asmeninė rekomendacija, nurodymas ar kvietimas pirkti ar parduoti konkrečias finansines priemones. Prieš priimdami sprendimą investuoti į konkrečias finansines priemones, turite patys ar padedami konsultantų įvertinti, kad investavimo rizika yra jums priimtina. Rekomenduojame prieš pasirašant bet kokią finansinių paslaugų sutartį atidžiai išnagrinėti paslaugų teikimo sąlygas ir, jei reikia, pasikonsultuoti su banko darbuotojais.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.