5 svarbiausi finansų valdymo principai, kuriuos turi žinoti kiekvienas paauglys

2021-06-28

Nors, atrodo, žinome, kaip naudotis pinigais, kartais pamirštame paprastus, tačiau veiksmingus jų valdymo principus, padedančius jaustis užtikrinčiau dėl savo finansų. Pateikiame 5 svarbiausius pinigų valdymo principus, kurie ne tik padės valdyti savo turimus pinigus, bet ir bus itin naudingi pradėjus savarankišką gyvenimą.


Atskirti poreikius nuo norų

Norėdami atsakingai valdyti savo biudžetą ir nepritrūkti pinigų reikalingiausiems bei svarbiausiems pirkiniams, turime aiškiai atskirti poreikius nuo norų. Finansiniai poreikiai yra išlaidos, būtinos šeimos ar asmens pragyvenimui. Pavyzdžiui, būsto nuomos ar paskolos įmokos, išlaidos maistui, transportui, mokesčiai už vandenį, dujas, elektrą ir kitas svarbias kasdieniam gyvenimui paslaugas ar prekes.

Visa, kas nėra būtina pragyvenimui, yra mūsų norai. Tai – pramogos, kelionės, įvairūs įrenginiai, skanėstai, aksesuarai. Na, pavyzdžiui, mums tikrai reikia vienos sportinių batelių poros (ar įvairių sezoninių batų), tačiau papildoma kito prekės ženklo ar spalvos sportinių batelių pora jau yra mūsų noras, o ne poreikis.

Žinoma, turime sau leisti patenkinti ir savo norus, tačiau tokios išlaidos turi būti pasvertos, mūsų norai neturtų būti tenkinami mūsų būtinųjų poreikių sąskaita.

Išleisti mažiau nei gauni

Vienas esminių pinigų valdymo principų, užtikrinančių finansinę ir emocinę ramybę – išleisti mažiau nei uždirbama (ar kitaip gaunama pinigų). Skirtumas turėtų būti atidedamas taupymui. Taupymui rekomenduojama atidėti 10–20 proc. gaunamų pajamų. 

Atsidėjus taupymui, tų pinigų svarbu neleisti ir apgalvoti savo pirkinius taip, kad netektų skolintis iš savo santaupų. Šios santaupos bus puikus finansinis rezervas finansiniams netikėtumams ar galimybė įsigyti norimą didesnį pirkinį.

Tiesa, yra aplinkybių, kada santaupas panaudoti verta. Tai – investavimas arba, kitaip tariant, galimybė įdarbinti savo pinigus. Investavimas ne tik apsaugos turimas santaupas nuo nuvertėjimo, bet ir padės pasiekti ilgalaikių finansinių tikslų. Apie tai, kodėl verta pradėti investuoti kuo anksčiau, gali paskaityti čia.

Sekti išlaidas

Svarbu ne tik išleisti mažiau, nei gauname, bet ir stebėti savo išlaidas. Aiškus žinojimas, kiek ir kam išleidžiame, yra vienas iš teisingos ir tvarios finansinės elgsenos elementų. Jis ypač padės tuomet, jei susiduri su keblumais norėdamas sutaupyti. Net ir smulkios nebūtinos kasdienės išlaidos mėnesio gale virsta reikšmingomis sumomis, tad įvertinęs, kam ir kiek išleidi, galėsi atrasti erdvės taupymui.

Kad pinigus sekti būtų paprasčiau, stenkis visad atsiskaityti kortele. Tuomet galėsi ne tik sekti savo pinigų likutį, bet ir žinosi tiksliai, kur iškeliauja tavo pinigai. Jei naudojiesi „Swedbank“ programėle, tuomet savo išlaidų kategorijas galėsi patikrinti įrankyje „Mano biudžetas“.

Saugiai apsipirkti internetu

Jei apsipirkinėji internetu, būtinai užregistruok savo kortelę saugaus pirkimo internetu programoje, kurią rasi interneto banke. Atsimink, kad internete kartais šmėžuoja ir sukčiai, viliodami itin patraukliomis apgaulingomis akcijomis ir išskirtiniais pasiūlymais. Yra keletas požymių, pagal kuriuos galima atpažinti fiktyvias elektronines parduotuves:

  • Melagingos reklamos socialiniuose tinkluose vilioja nerealistiškomis 80–90 proc. nuolaidomis arba net iki 10 kartų mažesnėmis kainomis.
  • Daugumos apgaulingų svetainių adresai neprasideda https://, o interneto naršyklėje prie adreso laukelio nėra spynelės ženklo.
  • Dažniausiai fiktyviose interneto parduotuvėse kainos pateikiamos eurais arba JAV doleriais. Pateikus kortelės duomenis ir tvirtinant užsakymą, sukčiai spėja pasinaudoti ką tik gautais kortelės duomenimis savo neteisėtam užsakymui, todėl operacijos aprašyme neatitinka prekybininko pavadinimas, nurodoma kita atsiskaitymo valiuta, o operacijos suma gali būti irgi skirtinga.

Pamatęs neaiškumų banko išrašuose, niekada nebijok pasitarti su tėvais ar paskambinti į banką. 

Kliautis šaltu protu, o ne emocijomis

Šis finansų valdymo principas apibendrina nemažai aptartų anksčiau. Kliaujantis šaltu protu, o ne emocijomis, pavyks išvengti bent kelių finansinių klaidų. Racionaliai įvertinus situaciją galima išvengti sukčių kabliuko, tai padės ir bandant atskirti poreikius nuo norų.

Taigi, šaltu protu svarbu vadovautis tiek einant pirkti kasdienių pirkinių į parduotuvę, tiek susidūrus su kainų nuolaidomis, tiek pamačius ir staiga užsimanius kokio nors didesnio pirkinio. 

Visuomet įvertink, kaip vienos ar kitos išlaidos paveiks tavo biudžetą, kokių rizikų kyla spontaniškai panorus išleisti didesnę sumą. Galbūt šiandieną impulsyviai išleisti keli eurai nutolins nuo ilgalaikio taupymo tikslo ir svajonės įsigyti norimą didesnį pirkinį.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.