Kaip pasirengti šeimos pagausėjimui: 5 svarbūs žingsniai

2021-04-06

Vaiko gimimas neabejotinai yra viena džiugiausių šeimos gyvenimo akimirkų. Tiesa, laukiant vaiko (o ypač pirmagimio) kyla ir nemažai klausimų, nerimo, o tuo pačiu ir finansinių iššūkių. Tačiau skyrus laiko planavimui ir įvertinus kelis svarbius finansinius žingsnius, neabejotinai liks daugiau erdvės geriausioms emocijoms.

Peržiūrėkite savo biudžetą ir numatykite išlaidas vaikui

Gimus vaikui, ne tik padaugės išlaidų, tačiau ir sumažės pajamos, tad biudžetą teks planuoti atidžiau. Pasinaudodami „Sodros“ vaiko priežiūros išmokos skaičiuokle galite preliminariai įvertini, kokie pajamų pokyčiai jūsų laukia. Praverstų suskaičiuoti ir tai, kuriam iš tėvų finansiškai naudingiau išeiti tėvystės atostogų ar bent jau pasidalyti vaiko priežiūra, siekiant išlaikyti vienodas galimybes darbo rinkoje.

Taigi, jūsų šeimos biudžete atsiras naujų eilučių, neišvengiamai teks pakoreguoti jau esamas. Suplanuokite ir į biudžetą įtraukite tokias išlaidas, kaip sauskelnės, mišinukai, vaiko priežiūros priemonės, vėlesniame laikotarpyje – tyrelės, ekologiškos daržovės ir vaisiai, mėsa. 

Įsivertinkite, kad gali tekti skirti lėšų sveikatos priežiūrai, įvairioms mankštoms, masažams – mažyliams kartais prisireikia tokių paslaugų, kurios ir valstybinėse poliklinikose ne visuomet yra nemokamos. Taip pat nusimatykite ir didesnes komunalinių išlaidų eilutes. 

Visi šie pokyčiai pareikalaus peržvelgti jau esamas išlaidas bei atrasti tas, kurias galima sumažinti ar visai atsisakyti. Susiplanuoti pakitusias išlaidas dar svarbiau, jei iki šiol biudžeto nevedėte, nes išlaidų pokyčiai gali išmušti iš vėžių, jei jie nebus numatyti ir apgalvoti iš anksto. 

Suplanuokite išlaidas iki vaiko gimimo

Rengiantis vaiko gimimui, teks įsigyti vežimėlį, lovelę, drabužėlių, čiulptukų, buteliukų ir kitų priemonių. Jei planuojate vaiko lyties atskleidimo/sutiktuvių vakarėlį, tikėtina, kad dalį smulkesnių daiktų gausite dovanų, tačiau likusiomis teks pasirūpinti patiems.

Tad smulkesnius pirkinius galite atidėti laikui po numatytos šeimos ir artimųjų šventės, o planuodami brangesnių daiktų įsigijimą, išdėliokite juos laike. Taip nereikės per vieną mėnesį patirti visų didžiausių išlaidų ir bus lengviau subalansuoti biudžetą.

Beje, nepamirškite pasiteirauti pažįstamų dėl jų turimų išaugtų vaikų drabužėlių ar kitų daiktų. Draugai neabejotinai sutiks jums juos perleisti. Taip gerokai sutaupysite, mat mažieji auga itin greitai, tad vis naujų rūbelių prisireikia daug ir nuolat.

Nuspręskite, kaip panaudosite vaiko pinigus

Šiemet vadinamieji vaiko pinigai sudaro 70 eurų. Šios sumos, tikėtina, visoms vaiko išlaikymo išlaidoms per mėnesį gali nepakakti, tačiau svarbu pagalvoti, kaip šią papildomą paramą panaudoti efektyviausiai. 

Pirmiausia, reikėtų įvertinti šeimos pajamas. Jei lėšų vaiko išlaikymui kas mėnesį stinga, tuomet išmoka padės įsigyti tai, ko gali prireikti vaikams. Tačiau jei vaiko poreikius patenkinti pavyksta iš gaunamų šeimos pajamų, prasminga pagalvoti apie kitokius išmokos panaudojimo būdus, pavyzdžiui, kaupimą ar investavimą į vaiko ateitį. Svarbiausia, kad lėšos vienaip ar kitaip būtų skirtos vaiko, o ne tėvų poreikiams.

Kuo anksčiau įregistruosite savo vaiko gimimą, tuo greičiau pradėsite gauti vaiko pinigus. Beje, kai kurios darbovietės skiria vienkartines išmokas sulaukus vaiko. Pasidomėkite, ar to nėra numačiusi organizacija, kurioje dirbate. 

Pagalvokite apie savo ir vaiko draudimą

Trumpuoju laikotarpiu teks planuoti kasdienius finansus, pagalvoti apie didesnes išlaidas rengiant vaiką į mokyklą, būrelius. Ilguoju laikotarpiu svarbūs bent keli finansiniai klausimai – būsimos vaiko studijos bei gyvenamoji vieta, jei jis išvyks studijuoti į kitą miestą ar netgi kitą šalį.

„Swedbank“ apklausos rodo, kad dažniausiai tėvai taupo vaikų mokslams bei būsto pradiniam įnašui. Apie šiuos klausimus verta pagalvoti nuo pat gimimo ir, pavyzdžiui, tam pasitelkti investicinį gyvybės draudimą

Taip ne tik galėsite kaupti lėšas vaiko studijoms arba savarankiško gyvenimo pradžiai, bet ir sukursite jam finansinę apsaugą. Pasirinkus tokį būdą kaupti lėšas, apdraudžiama motinos/tėčio gyvybė, todėl nelaimės atveju sukauptos lėšos gali tapti vaiko finansiniu pagrindu.

Nepamirškite finansinio rezervo

3–5 mėnesių šeimos išlaidų finansinė pagalvė – tiesiog būtina kiekvienam. Nė vienas nesame apsaugoti nei nuo staigaus pajamų sumažėjimo (netekus darbo ar dėl ligos), nei nuo staigaus išlaidų padidėjimo (sugedus automobiliui, namų prietaisui ar prireikus didesnės sumos medicininėms išlaidoms). 

Šeimai pasipildžius nauju nariu, išlaidos neabejotinai išaugs, todėl ir svarbu atitinkamai papildyti ir finansinę pagalvę. Daugybei žmonių finansinis neužtikrintumas yra vienas didžiausių stresą lemiančių veiksnių, tad tvirtas finansinis rezervas tikrai padės jaustis gerokai saugiau.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.