„Pinigai ir kiti Gilučių šeimos reikalai“ – finansinės edukacijos užduočių knyga 5–7 m. vaikams

2024-05-21

Kas yra pinigai? Kaip jie uždirbami? Kuo skiriasi poreikiai ir norai? Kaip protingai leisti pinigus ir kodėl reikia taupyti? Tai – tik dalis klausimų, kuriuos svarbu aptarti su 5–7 m. amžiaus vaikais, siekiant ugdyti jų finansinio raštingumo įgūdžius, formuoti pageidautiną finansinę elgseną ir padėti pagrindą gerai jų finansinei sveikatai.

Norėdamas padėti tėvams bei priešmokyklinio ugdymo ir pradinių klasių mokytojams,  „Swedbank“ Finansų institutas sukūrė užduočių knygą „Pinigai ir kiti Gilučių šeimos reikalai“. Naujoji užduočių knyga papildo anksčiau išleistą istorijų knygą tuo pačiu pavadinimu ir suteikia dar daugiau galimybių bei įrankių ugdyti vaikų finansinį raštingumą.

Kodėl to reikia?

„Swedbank“ atliktas tyrimas rodo, kad lietuvių finansinė sveikata vertintina 56 balais iš 100,  ir nemažos įtakos tam turi palyginti žemas finansinis raštingumas. Į šią problemą dėmesį atkreipia ir Europos sąjungos institucijos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), pabrėždamos, kad finansinis raštingumas turėtų būti vertinamas kaip vienas svarbiausių prioritetų švietimo srityje. Pasaulio ekonomikos forumas finansinį raštingumą netgi prilygina tokiems baziniams raštingumo gebėjimams kaip skaitymas ar rašymas.

Kaip pabrėžia minėtos organizacijos, siekiant didinti gyventojų finansinį raštingumą, tai rekomenduojama daryti nuo vaikystės ir nuo kuo ankstesnio vaiko amžiaus.

Kaip knyga gali padėti?

Tėvams ši knyga padės užmegzti pokalbį su vaikais apie pinigus, o pedagogams pagelbės siekiant numatytų ugdymo tikslų. Joje vaikai susipažindinami su banknotų ir monetų vertėmis, skirtingais atsiskaitymo būdais. Taip pat drauge su suaugusiais (tėvais ar mokytojais) užduotyse jie gali aptarti skirtingas profesijas ir būdus uždirbti pinigų. Knygelėje taip pat daug dėmesio skiriama taupymui, gebėjimo siekti tikslo ir sumaniai leisti pinigus temoms.

Užduočių knygoje „Pinigai ir kiti Gilučių šeimos reikalai“ aptariama ir vis didesnį aktualumą įgyjanti tvarumo tema. Vaikai supažindinami su tuo, kaip greitai genda dažniausiai vartojami maisto produktai, taip padedant suprasti maisto švaistymo problemą, kuri yra glaudžiai susijusi ir su finansiniu dėmeniu. Pasitelkiant užduotis, vaikai taip pat supažindinami su atliekų rūšiavimo tema.

Tikime, kad ši užduočių knyga, drauge su tėvų ar mokytojų pasakojimais apie finansus, gali tapti puikiu įrankiu žaismingai ir įtraukiančiai ugdyti 5–7 metų vaikų finansinio raštingumo žinias bei įgūdžius.

Užduočių knygelę persisiųsti galite paspaudę parsisiuntimo mygtuką knygos vartymo įskiepio apačioje arba spausdami čia.

Na, o vaikų žaidimams ir susipažinimui su pinigais kviečiame atsisiųsti žaismingą monetų bei banknotų maketą, kurį rasite paspaudę čia.

Parsisiųskite, tyrinėkite ir stiprinkite finansinę sveikatą drauge su vaikais!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.