8 pinigų taupymo patarimai, kuriuos siūlo „Swedbank“ fanai

Artėjant Pasaulinei taupymo dienai (spalio 31 d.), socialiniame tinkle „Facebook“ teiravomės, kokiais būdais „Swedbank“ fanai taupo pinigus. Siūlome susipažinti su keletu originaliausių idėjų.

  • 52 savaičių iššūkis. Šis būdas padeda taupymo įprotį lavinti žingsnis po žingsnio, todėl nesukelia šoko įpročiams ir biudžetui. Taupymui atidedama suma auga palaipsniui: pirmąją taupymo savaitę atidedamas 1 euras, antrąją – 2 eurai, trečiąją – 3 eurai ir t. t. O taupymo maratonas užbaigiamas paskutinę – 52-ąją – metų savaitę atidėjus 52 eurus. Taigi metų pabaigoje susidaro solidi suma – 1378 eurai. Savo paprastumu ir azartiška prigimtimi šis iššūkis jau sužavėjo tūkstančius žmonių visame pasaulyje, kurie savo patirtimi aktyviai dalijasi socialiniuose tinkluose ir specialiai taupymui skirtose mobiliosiose programėlėse (pavyzdžiui, „Unsplurge“). Tiesa, kad pastangos taupyti nenueitų veltui, nesustokite ties 52-ąja savaite ir toliau pasirinktą sumą reguliariai skirkite santaupų rezervui.
  • Monetų medžioklė. Jei jūsų taupymo ambicijos kiek mažesnės nei „52 savaičių iššūkio“ dalyvių, o atsiskaitymams naudojate grynuosius eurus, galite dalyvauti užsienio šalių monetų „medžioklėje“. Taisyklės paprastos: gavę grąžą euro monetomis, atrinkite tas, ant kurių pavaizduotas ne lietuviškasis Vytis, o kitų ES šalių simboliai, ir atidėkite jas taupymui. Šis taupymo būdas per įvairius simbolius leidžia pažinti kitų šalių istoriją, todėl ypač turėtų patikti vaikams.
  • Gerų darbų taupyklė. Dar vienas „Swedbank“ fanų pasiūlytas puikus būdas taupyti – „mokestis“ sau už kiekvieną atliktą gerą darbą. Tai gali būti sporto treniruotė, artimiesiems pagaminta vakarienė, kraujo aukojimas sergantiesiems ar pagalba šalia gyvenančiam garbaus amžiaus kaimynui. Taip taupant, ne tik bus nuolat papildomos piniginės atsargos, bet ir save paskatinsite atrasti vis naujų būdų, kaip suteikti džiaugsmo ar padėti aplinkiniams.
  • Nemokamos pramogos. Jei norite kiek atsipalaiduoti ir gerai praleisti laiką, visai nebūtina tam plačiai atverti piniginę. Galite mesti sau iššūkį ir pradėti aktyviau naudotis nemokamų pramogų pasiūlymais: lankytis menininkų parodose ir muziejuose „atvirų durų“ dienomis, nepraleisti miesto švenčių, mugių ir jaunųjų muzikantų koncertų. O atėjus šiltesniems orams, galite draugams organizuoti pikniką ir, pavyzdžiui, badmintono turnyrą. Geras laikas – garantuotas, o ir piniginė nenukentės. Po kiekvienos nemokamos pramogos taip pat nepamirškite atidėti bent dalį pinigų, kuriuos tokiu būdu pavyko sutaupyti.
  • Rankų darbo dovanos. Norint pasveikinti artimuosius didžiųjų metų švenčių proga, lengviausias kelias – dovanų ieškoti parduotuvėse. Tačiau iš anksto planuojant ir skiriant tam pakankamai dėmesio, brangiai kainuojančias dovanas nesunku pakeisti originaliais jūsų kūrybos sveikinimais: šventiniais skanėstais, atvirutėmis, megzta kepure ar kita miela smulkmena. Jūsų pačių rankomis pagamintos dovanos bus nuoširdesnės, o kartu padės išvengti nutrūktgalviško lakstymo po prekybos centrus bei didelių išlaidų. Sutaupytą kalėdinio biudžeto dalį drąsiai atsidėkite sau į taupyklę.
  • „Išmanusis“ biudžetas. Norintiesiems sutaupyti Finansų ekspertai pataria nuolat vesti biudžetą, kuriame būtų fiksuojamos visos pajamos ir išlaidos. Pasak jų, tai padeda įsivertinti, kokios pinigų sumos kas mėnesį reikia būtiniesiems poreikiams bei kiek lėšų skiriame mažoms „nuodėmėms“ (pavyzdžiui, kavai išsinešimui, pramogoms, pietums kavinėse), kurias būtų prasmingiau atidėti taupymui. Skamba nuobodžiai, tačiau šios finansų valdymo priemonės šalinininkai (tarp kurių yra ir „Swedbank“ fanai) pripažįsta jos efektyvumą. Tiesa, šiandien nebesiūloma biudžeto skaičiuoti popieriaus lape, nes greičiau ir efektyviau pajamas bei išlaidas galima registruoti specialiose mobiliosiose programėlėse („Tosh“, „Monefy“, kt.). Jos leidžia lengvai grupuoti išlaidas į kategorijas, vienu paspaudimu peržiūrėti išlaidų statistiką, palyginti duomenis bei įsivertinti, kur buvo išleidžiama daugiausiai.
  • 10 proc. pajamų – sau. Jei sunku atsisakyti įpročių, kurie trukdo nuolat atsidėti pinigų santaupoms, galite išbandyti veiksmingą metodą – dalį gautų pajamų (bent 10 proc.) kas mėnesį atidėti vos jas gavus, o ne taupyti tai, kas liko mėnesio pabaigoje. Toks taupymo būdas, kai pirmiausia „sumokame“ sau, o tik paskui galvojame apie poreikių patenkinimą, padės išmokti išgyventi su mažesne pinigų suma, o kartu kaupsis ir santaupos.
  • Atsargų kaupimas. Dar vienas „Swedbank“ fanų pasiūlytas praktiškas būdas taupyti – įprasti parduotuvėse įsigyti kasdienius maisto produktus ir kitus reikmenis (ploviklius, higienos priemones, kt.) dideliais kiekiais. Kadangi į produkto kainą įskaičiuotos ir pakuotės, transportavimo išlaidos bei įvairūs mokesčiai, kuriuos patiria gamintojai, pirkti produktus didelėmis pakuotėmis yra gerokai efektyviau nei mažomis. Taip sutaupysite bent po porą dešimčių euro centų kiekvieno apsipirkimo metu. Be to, turint nuolat naudojamų produktų atsargų namie, yra mažesnė tikimybė, kad netikėtai jų pritrūksite pačiu netinkamiausiu metu.

„Swedbank“ fanų pasiūlyti taupymo būdai yra labai įvairūs, todėl kiekvienam nesunku pasirinkti įdomiausią ar geriausiai taupymo poreikius atitinkančią idėją bei ją išbandyti. O mes primename, kad namie laikyti dideles grynųjų pinigų sumas – nesaugu, o ir nuo išlaidavimo ir pagundų sunkiau atsilaikyti. Todėl santaupas verčiau laikyti specialiai joms skirtoje banko sąskaitoje arba sudaryti taupomojo indėlio sutartį.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.