Biudžeto planavimas

 

Biudžeto valdymas – du žodžiai, kuriuose slepiasi labai daug atsakymų, kodėl šiandien tėvai tau negali nupirkti norimo daikto. Pakalbėkime apie tai, iš kur šiandien gauni savo pinigus. Gali būti, kad kažkiek jų gavai per gimtadienį, dovanojo seneliai arba pats užsidirbai vasarą padėdamas kaimynams. Gera žinia yra ta, kad visus uždirbtus pinigus gali išsyk dėti į taupyklę ir kaupti savo svajonių pirkiniui. Tavo tėvai irgi turi daug svajonių, tačiau prieš tai, kol galės pradėti kaupti jūsų šeimos kelionei, jie turi pasirūpinti maistu, mokesčiais, pagalvoti apie finansinio saugumo pagalvę bei dalį lėšų atidėti nenumatytiems atvejams. Reikia pasirūpinti ir savo ateitimi – senatve, pensija bei kaupti vaikų ateičiai.

Turbūt tau įdomu, kodėl gavę atlyginimą tavo tėvai turi dalį jo skirti mokesčiams ir sumokėti valstybei? Todėl, kad tik visiems piliečiams mokant mokesčius, valstybė gali juos investuoti į mūsų šalies apsaugą, mokyklas, sveikatos apsaugos sistemą. Dėl to tu gali lankyti mokyklą, kreiptis į gydytojus, o sulaukęs senatvės – gauti pensiją.

Kai sumoka mokesčius, suaugusiesiems tenka pradėti galvoti apie taupymą. Kiekvienas gali pradėti taupyti bei daryti tai nors ir labai mažomis sumomis. Nesvarbu, atidėsime mažesnes ar didesnes sumas, svarbu išsiugdyti įgūdį. Tada bet koks pirkinys ar svajonė taps lengvai pasiekiami. Sveikintina, jei bent dalimi lėšų galime pasidalyti su tais, kurie jų stokoja. Ir tik pasirūpinus visais šiais dalykais tavo tėvai gali pradėti planuoti didesnius pirkinius bei svajoti apie šeimos atostogas.

Galbūt kilo klausimas, kaip išmokti valdyti biudžetą? Atsakymas yra gana paprastas – reikia gerai suprasti, kokios yra mūsų pajamos ir išlaidos. Na, o pats geriau suprasti tai galėtum tiesiog klausdamas savo tėvų, kaip jie valdo savo finansus, ir domėdamasis, kiek kainuoja tokie, rodos, savaime suprantami dalykai kaip maistas, šiluma ar mėgstamiausias tavo desertas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.