Skolinimasis

 

Paskola – tai svetimi pinigai, kuriais mes turime teisę naudotis, bet privalome juos grąžinti sutartomis sąlygomis. Pasiskolinti mes galime iš juridinių asmenų – bankų bei kitų finansinių institucijų. Skolinantis iš finansinių institucijų dažniausiai yra sudaroma paskolos sutartis, kurioje nurodomos visos paskolos grąžinimo sąlygos. Skolinantis iš fizinių asmenų, pavyzdžiui, tėvų, senelių ar draugų, sutartis paprastai nėra sudaroma. Tačiau nepamiršk, tai nėra dovana, tai yra tokia pat paskola, kaip ir banko, ją privalu grąžinti.

Išteklių pamokoje aptarėme, kad mūsų poreikiai ir norai dažniausiai yra neriboti, o finansinės ir kitos galimybės juos patenkinti dažniausiai – ribotos. Tad ką daryti, jei pinigų yra šiek tiek mažiau, nei jų reikia ar norisi? Skolintis atrodytų pats paprasčiausias būdas. Tačiau prieš skolinantis reikėtų įvertinti, ar skolinimasis yra ir geriausias būdas, o gal geriau susitaupyti? Taip pat svarbu įvertinti ir galimybes paskolą grąžinti.

Skolintis rekomenduojama tik tuomet, kai siekiama sukurti vertę. Pavyzdžiui, jei tau teks mokėti už studijas, tačiau pirmosioms įmokoms neturi sukaupęs pinigų. Tačiau šios lėšos tau kurs vertę ateityje – tu jas investuosi į savo žinias bei gebėjimus, kuriuos panaudosi ieškodamas darbo, gaudamas geresnį atlyginimą ir taip susikurdamas geresnę savo ateitį. Tuo metu skolintis asmeninėms šventėms ar kelionėms nėra tokia gera mintis, nes jos prabėga labai greitai, o įmokas tenka mokėti dar ilgai.

Kokios bus paskolos sąlygos, priklauso ir nuo paskolos rūšies. Galima išskirti keturias pagrindines paskolų rūšis: vartojimui, būstui įsigyti, studijoms apmokėti bei verslui kurti.

Tau ir tavo draugams šiuo metu tikriausiai aktuali yra paskola studijoms, kuri yra remiama valstybės. Vos iš universiteto gavęs tavo kreipimąsi, bankas pradės tikrinti tavo kredito istoriją. Jei ji yra gera, tau pavyks pakliūti į antrą etapą ir gauti lengvatinę paskolą studijoms. Todėl labai svarbu turėti gerą kredito istoriją.

Kredito istorija – tarsi dokumentas, kuris parodo, kaip žmogus tvarkos savo finansinius reikalus. Jei kredito istorija yra bloga – vėluojama mokėti komunalinius mokesčius, telefono, interneto sąskaitas, prisiimama daug greitųjų kreditų, tuomet gauti paskolą bus daug sudėtingiau. Ji bus išduota trumpesniam laikui bei su didesnėmis palūkanomis.

Informaciją apie Lietuvos piliečių kredito istoriją renka ir sistemina kreditų biuras „Creditinfo Lietuva“. Ši informacija laikoma iki 10 metų, todėl būk atsargus ir nesusigadink kredito istorijos, nes pagerinti ją užtruks laiko.

Dabar panagrinėkime, kas sudaro paskolos kainą. Visų pirma, tai yra pasiskolinta suma – pinigai, kurių tau reikia kam nors įsigyti. Turėk mintyje, kad pasiskolinęs iš banko turėsi mokėti mėnesines įmokas. Kuo mažesnė mėnesinė įmoka, tuo ilgesnis bendradarbiavimas su banku ir, tikėtina, didesnė paskolos suma. Taip pat turėsi mokėti ir palūkanas. Palūkanos – tai suma, už kurią tau skolinami pinigai. Tiesa, kartais gali išgirsti labai viliojančių pasiūlymų pasiskolinti su labai mažomis palūkanomis arba net be jų. Bet būk budrus ir neapsigauk. Gali būti, kad tokiu atveju tau teks mokėti didesnį paskolos mokestį. Paskolos mokestis – tai mokestis už paskolos administravimą. Jis gali būti vienkartinis arba mokamas per visą paskolos laikotarpį. Todėl prieš skolindamasis labai gerai įvertink, kokia yra paskolos kaina, kurią sudaro mėnesinė įmoka, palūkanos bei visi paskolos administravimo mokesčiai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.