Interviu su Tautvydu Marčiulaičiu | Kaip investuoti?

2022-05-25

Investuoti galima nedideles sumas pasirinkus finansines priemones, kurios nereikalauja ekspertinės analizės. Svarbu turėti bazinių žinių apie investavimą ir suvokti esminius šios veiklos dėsnius. Kviečiame perskaityti „Swedbank“ Finansų instituto vadovėJūratės Cvilikienės interviu su finansų ekonomistu Tautvydu Marčiulaičiu.

Pokalbyje sužinosi, kodėl nedrįstantiems investuoti T. Marčiulaitis pataria sudeginti 50 eurų šašlykinėje. Rasi jo atsakymą į klausimą, kada verta pradėti investuoti, ir sužinosi, kokiu būdu Tautvydas išmėgino investavimą dar mokykloje.

Tautvydai, kaip paprastai paaiškintumėte, kas yra investavimas?

Investavimą sunku apibrėžti, nes jis turi labai daug formų. Plačiausia prasme tai yra išteklių skyrimas tam, kas ateityje gali duoti naudos. Pavyzdžiui, laiko skyrimas mokslams, kad turėtume daugiau žinių, galėtų būti vienas iš investavimo būdų. Tobulinimasis irgi yra investavimas: skirdami laiko ir jėgų ugdymuisi ilgainiui galime džiaugtis saldžiais saviugdos vaisiais.

Finansinis investavimas – išteklių skyrimas tam, kas ateityje leistų turėti dar daugiau turto, pinigų. Tai galime pasiekti įvairiais investavimo būdais – nuo verslo kūrimo iki akcijų ar kriptovaliutų pirkimo.

Finansinio investavimo principas paprastas: skiriame pinigų tiems, kas siekia uždirbti, ir, jei viskas gerai, gauname jų pelno dalį. Pavyzdžiui, šiandien kiekvienas galime investuoti į „Apple“ bendrovę – tereikia įsigyti jos akcijų. Bendrovei mūsų pinigų reikia verslui plėsti. Jeigu plėsdama verslą ji pagamins pakankamai daug naujų telefonų ir vartotojai juos nupirks, „Apple“ gaus daugiau pelno ir dalis jo teks investuotojams.

Kokie yra investavimo būdai?

Turbūt pats įprasčiausias investavimo būdas yra nuosavas verslas. Tai gali būti ir verslashobis, pavyzdžiui, fotografavimas, greta mokslų ar pagrindinio darbo. Šiuo atveju laiką, pinigus, žinias ir patirtį skirtume tam, kad daugiau uždirbtume. Tokį verslą tikrai galima laikyti investavimu.

Žmogui, neturinčiam noro kurti ir plėtoti verslo, palankiausia investuoti į finansų rinkas. Dažniausiai pasirenkamos akcijos ir obligacijos.

Galima investuoti ir į nekilnojamąjį turtą, perkant butą ar namą. Net jei šiandien gyvename tame būste ir nesiekiame iš jo uždirbti, tai vis tiek yra investicija, nes turto kaina ilgainiui gali augti ir jį parduoti galime brangiau, nei nusipirkome.

Ar verslą, kaip investicijos priemonę, ne be reikalo paminėjote pirmą?

Norėčiau, kad visi daugiausia dėmesio skirtų būtent verslui, o jauni žmonės kuo anksčiau pabandytų verslauti. Tikrai nereikia būtinai kurti labai didelių įmonių, skolintis daug pinigų ir siekti įkurti tūkstančio darbuotojų korporaciją. Naudinga išbandyti patį principą, pavyzdžiui, kažką nupirkti ir parduoti ar pasiūlyti savo paslaugas. Verslas tikrai ne kiekvienam ir daugelis tuo gyvenime neužsiims, bet tokia patirtis labai pravers.

Kuris investavimo būdas jaunuoliams yra geriausias?

Rekomenduočiau išbandyti kuo daugiau prieinamų būdų ir suprasti, kuris arčiausiai asmeninių savybių. Ilgai dirbau valdydamas kitų žmonių pinigus ir galiu pasakyti, kad kiekvienam asmeniui tinka skirtingos turto klasės ir skirtingos investicijos. Kai kurie gali toleruoti vienokią riziką, kiti išvis negali jos pakelti. Jaunam žmogui pirmiausia reikėtų suprasti, kurioje rizikos spektro vietoje jis yra ir kur jaučiasi geriausiai. Tad siūlyčiau išbandyti kuo daugiau finansinio investavimo priemonių ir pažinti save.

Kokios nuostatos reikalingos prieš pradedant investuoti?

Pirma, nereikia turėti lūkesčių, kad jei kažko labai siekiate ir norite, būtinai taip ir nutiks. Akcijų ar nekilnojamojo turto rinkoje gali būti visko ir mūsų norai čia niekam neįdomūs. Antra, būtina mesti iš galvos mintį „ką kiti pagalvos, jei man nepavyks“. Nieko tokio, jei visi juoksis jums praradus investuotus kelis šimtus eurų.

Moksleiviui net ir tūkstantis eurų atrodo neįtikėtinai didelė suma, bet, nesėkmingai investavus šiuos pinigus, po ilgesnio laiko toks praradimas bus visiškai nejuntamas. Be to, suteikti motyvacijos turėtų turbūt daugeliui mokinių pažįstama matematinės vilties samprata. Jeigu prisiimame riziką prarasti kelis tūkstančius eurų ir 100 vakarų per metus dėl galimybės, nors ir mažos, uždirbti kelis milijonus, kurie leis gyventi svajonių gyvenimą, tai yra geras rizikos ir grąžos santykis, o matematinė viltis yra teigiama.

Tiesiog reikia nebijoti prarasti nedidelių sumų pinigų, ypač jaunystėje, nes spėsite vėl tiek uždirbti. Po 5–10 metų tie keli tūkstančiai atrodys juokingi pinigai.

Kokios grąžos reikėtų tikėtis, pradedant investavimo kelionę?

Kuo mažesnis grąžos lūkestis, tuo lengviau gyventi. Jeigu kalbame apie verslą, grąža gali būti didelė, bet reikia suprasti, kad iki to laukia ilgas ir ne visada sėkmingas kelias.

Kalbant apie investicijas į finansų rinkas, grąžos lūkesčiai taip pat neturi būti dideli. Finansų rinkos nėra skirtos staigiai ir magiškai praturtėti. Jose pinigai uždirbami per ilgą laiką. Didžiausia tikimybė uždirbti yra stabiliai investuojant, tarkime, 20 metų. Dabar nuosekliai investuoti pradėję moksleiviai gali tikėtis sulaukę 40–45 metų tapti milijonieriais. Tai visiškai realus scenarijus ir tokių istorijų pasaulyje yra ne viena. Tiesiog reikia nusiteikti ilgesnei kelionei, kurioje sėkmę lems sudėtinės palūkanos.

Trumpai tariant, po pirmųjų investavimo metų palūkanos apskaičiuojamos paprastųjų palūkanų būdu, o vėliau vertinama ir pradinė investuota suma, ir per kiekvienus metus susikaupusios palūkanos. Kadangi sudėtinės palūkanos auga mokykloje tikrai girdėtos geometrinės progresijos principu, itin svarbus ilgasis laikotarpis. Greito praturtėjimo tikėtis neverta, bet per daug metų nuoseklaus darbo sukaupti dideles sumas visiškai realu.

Kas yra tas nuoseklumas?

Pabrėždamas nuoseklumą, turiu galvoje investuotų pinigų neišgryninimą. Nesakau, kad būtina investuoti kiekvieną mėnesį. Rekomenduojama investicinį krepšelį pildyti kuo įmanoma daugiau ir dažniau, kol tai daryti malonu ir dėl to nereikia vargti. Investicija yra tarsi užmokestis sau. Taigi mokėti sau atlygio reikia tiek, kiek išeina, neiškeliant kartelės pernelyg aukštai. Tiesiog svarbu kaupti pinigus ilgą laiką, nes sudėtinės palūkanos veikia dėl nuoseklumo: kuo daugiau laiko investuoji, tuo ilgiau leidi investuotoms lėšoms uždirbinėti papildomus pinigus.

Iš ko galima spręsti, kad atėjo metas pinigus investuoti, o ne taupyti?

Pradėti reikia kuo anksčiau. Jeigu galite skirti 20 eurų, vadinasi, metas investuoti jau atėjo. Daug žmonių skaito knygas, žiūri „YouTube“ vaizdo įrašus, domisi investavimu ir niekaip nepradeda to daryti, nes bijo rizikos. O su baime susigyventi gali tik tada, kai imi veikti. Todėl kiekvienas žmogus pirmiausia turėtų pabandyti investuoti 20, 50 ar 100 eurų ir tik tada aktyviai domėtis.

Investavimas yra toks pats įgūdis kaip ir bet kuris kitas, pavyzdžiui, grojimas pianinu. Galime labai daug perskaityti apie grojimą, puikiai suprasti pianino sandarą, žinoti, ką reikia paspausti gražiam garsui išgauti, bet muzikos nebus tol, kol nepabandysime groti ir nesusiformuos raumenų atmintis. Lygiai taip pat su investavimu: daugiausia pasiekia ne tie žmonės, kurie labai daug skaito ir mokosi, o tie, kurie bando ir tada skaito apie tai, kas vyksta.

Kur jaunas žmogus gali rasti daugiau teorinės medžiagos apie investavimą?

Patarti labai sunku, nes investavimo pasaulis ir teorija nuolat keičiasi. Bet visiems rekomenduočiau perskaityti naujausią bet kurio finansų vadovėlio leidimą. Tai labai padėtų, nors daug kam pasirodys nuobodu ir jie tikrai neskaitys. Apie investavimą „žmonių kalba“ pasakoju savo tinklaraštyje „Lėtas pelnas“. Nemažai ir bazinės, ir sudėtingesnės informacijos galima rasti didžiausių finansų valdymo įmonių leidiniuose.

O šiaip viskas yra internete, bet būtina tikrinti šaltinių patikimumą. Jeigu kas nors parašė knygą apie investavimą ir norite ją paskaityti, pasidomėkite, ką jos autorius nuveikė pasaulyje – ar pats investavo, ar tik leidžia knygas. Jeigu jis nėra valdęs jokių fondų ar žmonių investicijų, nedirbo šioje industrijoje, geriau to leidinio nepirkti.

Ar yra žmonių, kuriuos rekomenduotumėte sekti besidomintiems investavimu?

Susiraskite didžiausių pasaulio fondų valdytojus ir finansų įstaigas, jas reprezentuojančius asmenis. Man patinka Billas Ackmanas, Billas Grossas, Ray’us Dalio’as. Mėgstu sekti kelių Šveicarijos privačių bankų įžvalgas. Patariu susirasti didelę, milijardus valdančią bendrovę, skaityti jos atstovų įrašus, nes jei gerai uždirba ir investuotojai jais pasitiki, vadinasi, ta bendrovė kažką daro tinkamai. Taip pat verta sekti Europos ir JAV centrinių bankų vadovus – Christine’ą Lagarde ir Jerome’ą Powellį.

Ar, kad sėkmingai investuotum, reikia nuodugniai domėtis veikimo mechanizmais?

Reikia suprasti esmę. Pavyzdžiui, kad akcija – įmonės dalis. Yra geras pasakymas: jeigu perki vieną akciją, pagalvok, ar norėtum nusipirkti visą įmonę. Jeigu atsakymas neigiamas, nepirk ir vienos akcijos.

Nereikia nuodugnios analizės, nes ji privers labai keistai galvoti apie paprastus dalykus. Reikia suprasti taip, kad galėtum penkiamečiui paprastais žodžiais paaiškinti, ką ir kodėl darai.

Tautvydas Marčiulaitis

Finansų rinkos nėra mistiškos, tai yra labai paprasti dalykai, tik dažnai jie mistifikuojami industrijos, ypač įvairių mokytojų. Jeigu kas nors pradėtų pardavinėti mokymus, kuriuose aiškintų, kad akcija yra įmonės dalis ir viskas, – tai būtų prasti mokymai. Iš to kyla platūs aiškinimai, kad investavimas yra itin sudėtingas, kad reikia labai daug suprasti, kad tai skirta tik išskirtinai protingiems žmonėms. Tai netiesa. Nusipirkti akcijų ar obligacijų visiškai nesudėtinga.

Ką manote apie jaunimo investavimą į netradicines priemones?

Sakyčiau, kad reikia eiti visur, nes kuo daugiau nudegsi – tuo greičiau išmoksi. Jeigu žmogus nėra praradęs pinigų, bandydamas investuoti, tai yra labai blogai. Tik susidūręs su rizika iki galo supranti, kas tai yra ir kaip su ja susigyventi. Psichologiškai susitaikyti su praradimais yra labai sunku. Nors iš tiesų, jeigu būdamas dvidešimties prarandi tūkstantį eurų, tai nieko nereiškia, po 5 metų to net neprisiminsi.

Netradicinės priemonės gali padėti pažinti save. Galbūt keisdamiesi „Pokemonų“ kortomis pastebėsite, kad labai gerai suprantate žaidimų rinką, esate jos ekspertas ir iš to galite užsidirbti dešimtis ar šimtus tūkstančių eurų. Tikrai nereikia atmesti galimybių, verta bandyti, stengtis įveikti praradimo baimę ir mokytis susigyventi su nesėkme.

Kaip išmokti susitaikyti su finansiniais praradimais?

Pirmiausia reikėtų investuoti nedidelę sumą – tokią, kurios negaila prarasti. Bet galima elgtis ir drastiškiau – įmesti 50 eurų į šašlykinę, sukūrenti ir pažiūrėti, koks jausmas, kai supranti, kad iš tiesų... nieko neatsitiko. Turi 50 eurų mažiau, vėl uždirbsi, ne pasaulio pabaiga. Vadinasi, tą sumą gali ir investuoti.

Turime suprasti, kad nieko baisaus prarasti nedideles sumas pinigų. Jei visos santaupos dingsta, kai tau daugiau nei 60 metų, tada jau problema. Bet jeigu esi jaunas ir prarandi kelis šimtus, tai nėra jokia tragedija.

Žinoma, prieš imdamiesi kokių nors neįprastų veiksmų su pinigais, pasikalbėkite apie tai su tėvais, kad jie žinotų, kaip, kam ir kodėl naudojate savo santaupas.

Kokia jūsų atėjimo į finansų sritį istorija?

Aštuntoje ar devintoje klasėje Aušra Maldeikienė mus mokė ekonomikos ir pakvietė kelis tuometės „Finastos“ darbuotojus papasakoti apie investicijas. Su bendraklasiais pradėjome žaisti investavimo žaidimą su virtualiaisiais pinigais, investuoti, keli mūsų labai stipriai „užsikabino“. Aplinka mūsų mokykloje buvo labai konkurencinga, tad finansų rinkos tapo puikia vieta varžytis su draugais bandant išsiaiškinti, kuris gudresnis. Tai įtraukė, pradėjau labiau domėtis finansų rinkomis, pabandžiau investuoti, prekiauti.

Kokios savybės būtinos norint sieti karjerą su finansų rinkomis?

Reikia kantrybės, nes finansų rinka yra stipriai reguliuojama sritis: ji susideda iš labai daug įstatymų ir gausybės smulkmenų. Didelę darbo laiko dalį reikia skirti teisiniam reguliavimui, o tai daugiau dokumentinis darbas. Netgi jei pareigos susijusios su klientais ar pardavimu, dokumentinio darbo išvengti nepavyks. Artimiausiu metu tai turbūt nesikeis.

Kita svarbi savybė – gebėjimas valdyti emocijas. Finansų rinkose juda dideli pinigai – milijonai ar milijardai. Per dieną tavo valdomas portfelis gali keistis šimtais tūkstančių ar net milijonais. Reikia su tuo susigyventi, nepradėti panikuoti ir suprasti, kad visko būna, pasaulio pabaiga kol kas neatėjo, tikėtina, ir šį kartą neateis.

Toks suvokimas ir šalti nervai yra labai didelis pranašumas. Pastebiu, kad kuo geriau žmonės geba išlikti ramūs, tuo geriau jiems sekasi finansų rinkose ilguoju laikotarpiu.

Kaip investuojate pats?

Turiu nuosavą verslą, nekilnojamojo turto, investicinį pensijų portfelį, į kurį investuoju kas mėnesį. Taip pat turiu aktyviai valdomą investicinį portfelį ir prekiauju išvestinėmis finansinėmis priemonėmis. Pagrindiniai principai, pagal kuriuos dėliojuosi investicijų krepšelį, yra lengvai paaiškinami ir suprantami. Bet jų praktinis taikymas reikalauja specifinių žinių ir patirties.

Nerekomenduočiau kiekvienam daryti taip, kaip darau aš. Verčiau patarčiau turėti ilgalaikį investicinį krepšelį ir tada skirti papildomų pinigų visokiems įdomiems dalykams: verslui, hobiui, kuris gali būti monetizuojamas, galbūt paspekuliuoti akcijomis. Būtina turėti ilgalaikį investavimo tikslą ir investuoti periodiškai kiekvieną mėnesį, kad užsitikrintumėte saugią ateitį. O kai ši dalis sutvarkyta, kitą dalį pinigų ir laiko galima skirti širdžiai mieloms veikloms.

„Didžiausias mitas, kad egzistuoja žmonės, kurie kiekvieną mėnesį uždirba po 50–100 proc., o per metus – 1000 proc., pelno ir dar gali paaiškinti, kaip tai padaryti.“

Koks didžiausias investicinis mitas, kurį norėtumėte paneigti?

Didžiausias mitas, kad egzistuoja žmonės, kurie kiekvieną mėnesį uždirba po 50–100 proc., o per metus – 1 tūkst. proc. pelno ir dar gali paaiškinti, kaip tai padaryti. Jei tokių iš tiesų atsiranda, jie pradeda valdyti kitų asmenų pinigus ir apie juos anksčiau ar vėliau išgirstame. Tikrai žinoma asmenų, kurie gana ilgai uždirbdavo 40–50 proc. investicinę grąžą per metus. Jų rezultatai fiksuoti knygoje „Market Wizards“. Tačiau žmogus, „YouTube“ tikinantis, kad uždirba 50 proc. pelno, bet neturintis jokių argumentų tam įrodyti, turėtų kelti nepasitikėjimą. Jeigu gauni tokias grąžas, gali tapti vienu geriausių fondų valdytojų visame pasaulyje, lengvai valdyti 10 mlrd. eurų ir nuo jų gauti 1 proc., tai yra 10 mln., pelno. Kodėl tada to nedarai?

Šitas mitas atrodo labai pelningas, nes visi nori tikėti, kad yra metodas staigiai uždirbti. Bet iš tiesų jo nėra. Yra žmonių, galinčių uždirbti labai daug, bet juos samdo aukščiausio lygio finansų industrijos įmonės. Nereikia tikėti, kad „YouTube“ filmukuose ar per internetinius mokymus kas nors gali to išmokyti.

Ką pasakytumėte žmonėms, kurie su investicijomis sieja neįtikėtiną prabangą?

Jei nuosekliai investuoji, 20–30 metų kiekvieną mėnesį tam skiri po 20 proc. pajamų, labai didelė tikimybė, kad būdamas 45–50 metų galėsi nusipirkti „Lamborghini“. Tai realistiškas lūkestis. Tikėtis įsigyti automobilį ar namą iš investicijų yra normalu. Bet tai įmanoma ne po poros, o tik po 20 ar 30 metų.

Kaip jaunuoliams patartumėte žiūrėti į kriptovaliutas?

Pabandyti tikrai verta. Viename iš mano ateities scenarijų kriptovaliutos – labai svarbi turto klasė. Tad investicijų į jas neatmetu kaip nesąmonės. Bet patarčiau į tai žiūrėti labai atsargiai. Pirmiausia todėl, kad dėl veikimo principo kriptovaliutos nėra investicijos į vertės kūrimą, kitaip nei, pavyzdžiui, investicijos į akcijas. Jos vertingos tiek, kiek jomis tiki kiti žmonės ir kiek daug jų yra pasiruošę įsigyti. Žinoma, iš kriptovaliutų galima gerai pasipelnyti – pažįstu žmonių, kurie, būdami itin jauni, iš jų uždirbo labai didelius pinigus. Bet jeigu gali gauti 1 tūkst. proc. per metus, vadinasi, gali prarasti viską per vieną dieną. Abu variantai yra labai realūs. Jau matėme, kaip nuo 12 tūkst. JAV dolerių bitkoino vertė sumažėjo perpus.

Ekspertai įspėja! Bitkoinui išgauti reikia ypač daug elektros energijos, tad šis procesas laikomas nepalankiu aplinkai. Spėjama, kad ilgainiui bus ieškoma tvaresnių būdų „kasti“ kriptovaliutas.

Reikia suvokti, kad grąža neatsiranda stebuklingai, kad ji tiesiogiai susijusi su rizika: grąžą gauni, nes prisiimi riziką. Kuo didesnė ir greičiau gaunama grąža, tuo didesnė ir rizika.

Ką svarbiausio norėtumėte pasakyti pradedantiesiems investuotojams?

Pradėkite kuo anksčiau! Jeigu investuoti pradedama keturiolikos, po dešimtmečio jau galima būti sukaupus nemažą kapitalą. O po dar 10 metų sąskaitoje įmanoma turėti net kelis šimtus tūkstančių eurų. Tai tikrai nėra nepasiekiamas tikslas, tereikia po truputį pradėti ir ateinančius 20 metų tai daryti nuosekliai.

Taip pat patarčiau nebijoti mažomis sumomis investuoti kuo rizikingiau ir įdomiau. Taip iš tiesų didėja pinigų praradimo rizika, bet kuo rizikingiau dirbama, tuo greičiau ir daugiau išmokstama. Didžiausia problema yra baimė prarasti – dėl jos nustojama investuoti arba investicijos išgryninamos. Žmonės, kurie nekreipia dėmesio į rinkos svyravimus, daug uždirba, o tokios ramybės galima įgauti tik patyrus nuostolių, kurių skatinu nebijoti.

Ko galima pasisemti iš Tautvydo istorijos?

T. Marčiulaitis pamėgino investuoti dar aštuntoje ar devintoje klasėje, ir domėjimasis finansais vėliau virto į sėkmingą karjerą. Anksti pradėjus domėtis šia sritimi, galima susikrauti nemažą žinių bagažą ir vėliau jį panaudoti sėkmingai investavimo praktikai.

Pašnekovo pavyzdys rodo, kad norint pradėti investuoti nereikia būti finansiškai prakutusiu finansų rinkų žinovu. Pakanka būti smalsiu jaunuoliu, pasiryžusiu tam reguliariai skirti bent po kelias dešimtis eurų gaunamų pajamų.

Remiantis T. Marčiulaičio pasakojimu, esminės investavimo taisyklės yra šios: pradėti kuo anksčiau, investuoti periodiškai, mokytis iš klaidų ir nusiteikti, kad per visą investavimo laikotarpį pasitaikys praradimų, tačiau investavimo ilgalaikiškumas padės viską subalansuoti.

Dar daugiau žinių pasisemk šios knygos puslapiuose >>> „Pradėk dabar: finansinis gidas paaugliams“.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.