Kaip savo vaiką paversti milijonieriumi?

Kaip savo vaiką paversti milijonieriumi?
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2021-10-05

Lietuvoje gimdyti ir auginti vaikus apsimoka. Turime labai stiprias socialines apsaugas bei paskatas, apie kurias daugelio valstybių gyventojai gali nebent pasvajoti. Valstybė siūlo ne tik apmokamus bei nuo profesinio darbo laisvus vaiko priežiūros metus, kiekvienam vaikui nuo pat gimimo ji taip pat kiekvieną mėnesį moka kišenpinigius.

Tie kišenpinigiai nėra ypatingai dideli – 70 eurų per mėnesį. Mažiau uždirbančioms šeimoms šie pinigai leidžia gerinti vaiko gyvenimo kokybę per papildomą vartojimą. Daugiau uždirbantys gali rinktis, ar pinigus tiesiog išleisti nebūtiniems dalykams įsigyti, ar juos panaudoti tikslingiau.

Įvairūs gražūs menkniekiai ar žaislai – reikalingi. Tačiau jei nėra būtinybės ir vaiko gaunami 70 eurų nėra skiriami būtiniausioms prekėms, verta pagalvoti apie malonumų atidėjimą. Nes, atrodytų, nedidelės sumos, gaunamos kiekvieną mėnesį, gali iš esmės pagerinti vaiko gyvenimo kokybę, kuomet šis turės išeiti iš tėvų lizdelio bei pradėti sukti savąjį.

Jei tik leidžia galimybės, vaiko pinigus tikslingiausia investuoti. Kadangi tik gimusiam asmeniui prieš akis maždaug 100 gyvenimo metų, investuoti galima ir labai rizikingai. Tarkime, nuo pat pirmo mėnesio pinigus investuojate į akcijų fondą, kuris generuoja 9 proc. grąžos – tai yra maždaug tiek grąžos, kiek istoriškai generuoja įvairūs akcijų indeksai.

Pirmiausia, jei kiekvieną mėnesį skirsite po 70 eurų, per 18 vaiko gyvenimo metų viso investuosite 15 120 eurų. Vien ši suma būtų nebloga pradžia naujam gyvenimui kurti. Daugelis mūsų startuoti turėjo su mažesne. Kaip bebūtų, dėl investicijų generuojamos grąžos (šio pavyzdžio atveju – 9 proc.), per 18 metų kiekvieną mėnesį investuojami 70 eurų pavirs 36 tūkstančiais. Jei šie pinigai generuos bent 3 proc. metinių dividendų, sulaukus 18 metų per mėnesį į sąskaitą kapsės 90 eurų pajamų. Kas jau bus daugiau, nei kiekvieną mėnesį iki tol investuoti 70 eurų.

Bet įsivaizduokime, jog vaikas tų 36 tūkstančių neliečia. Kadangi gyvenate neblogai, galite padėti atžalai, iki ši susiras darbą ir atsistos ant nuosavų kojų. Tad sukauptus 36 tūkstančius paliekate už 9 proc. per metus marinuotis toliau jau be papildomų įmokų. Kas iš to išeina?

Trisdešimto gimtadienio proga jūsų vaikas gali džiaugtis, kad finansinis turtas pasiekė 100 tūkstančių eurų. Dar ne glamūras ir ne nesibaigiančios atostogos, bet savo šeimą kuriančiam jaunimui ramybės ir galimybių toks finansinis kapitalas suteikti gali nemažai. Juo labiau, kad visas tas kapitalas sukauptas iš valstybės kadaise mokėtų išmokų vien už tai, kad gimei.

Neliečiant santaupų ilgiau, viskas tik gražėja. Sudėtinės palūkanos geriausiai veikia per ilgą laiką, tad nejudinamos investicijos per labai daug metų tampa vis reikšmingesniu finansiniu turtu. Keturiasdešimtmečio proga kadaise investuoti 70 eurų per mėnesį jau tampa 240 tūkstančių, sulaukus penkiasdešimties sąskaitoje guli daugiau nei pusė milijono, o ties 57 gimtadieniu jūsų vaikas tampa milijonieriumi.

Vaiko pinigai 1


Smagiausia, kad procesą galima net pagreitinti. Jei patys pradėsite investuoti vaiko pinigus, patirtį ir žinias vaikui galėsite perduoti jau nuo jaunų dienų. Todėl labai tikėtina, kad atsiradus pastovioms pajamoms, jūsų atžala pradės investuoti ir pati. Finansinio raštingumo ir higienos suvokimas iš niekur neatsiranda, juos reikia ugdyti. O ugdyti galima tik tada, kai supranti, ką ugdai. Vaiko pinigų investavimas nėra tik apie finansinio turto kaupimą: procesas taip pat leis išugdyti būtiniausius finansinius vaiko įgūdžius.

Panagrinėkime kelis scenarijus, kurių metu jūs investuojate po 70 eurų nuo gimimo iki 18 metų, tuomet iki 25 metų kapitalas yra neliečiamas ir auga po 9 proc. per metus, o nuo 25 metų vaikas pats pradeda investuoti savo pinigus. Kitaip sakant, pirmus 18 metų dedame valstybės mokamus pinigus, universiteto metu pailsime, o pradėjus dirbti ir uždirbti kaupiame toliau.
Jei sulaukęs 25 metų amžiaus vaikas pradeda investuoti po 200 eurų per mėnesį, pusė milijono pasiekiama ties 45 metų amžiumi, visas milijonas – sulaukus 53. Švenčiant 57 gimtadienį finansinis turtas jau siekia 1,5 milijono eurų. Kas, kaip bežiūrėsi, atrodo gana solidžiai.

Padidinus investuojamą sumą iki 500 eurų per mėnesį, milijono galima tikėtis dar iki penkiasdešimtojo gimtadienio – septyniais metais anksčiau, nei nieko neveikiant. Atrodo nereikšminga? Kaip čia pasakius. Jei nuo 25 metų investuojama po 500 eurų, 57 metai yra amžius, kurio sulaukus milijonieriumi tampama nieko papildomai neinvestuojant: sąskaitoje jau gulės daugiau nei 2 milijonai. Tad skirtumas – „tik“ vienas milijonas eurų.

vaiko pinigai 2


Daugelis perskaitę scenarijus, sakys, kad tai nėra realu, veikia tik ant popieriaus ir taip toliau. Tačiau per pastaruosius 100 metų šie scenarijai iš esmės pasitvirtino visuomet. Taip, buvo 20 metų periodų, per kuriuos vidutinė metinė grąža būdavo mažesnė ir sukdavosi arčiau 7 proc. ribos. Tačiau buvo ir periodų, per kuriuos vidutinė metinė akcijų rinkų grąža siekė daugiau nei 10 proc.. Tad tikėtis 7–10 proc. grąžos yra visiškai realus lūkestis.

Pasirinkimas jūsų. Kiekvienas galite savo esamus ar būsimus vaikus paversti milijonieriais. Jei nepavyks, blogiausiu atveju bent išmoksite patys ir savo vaikus išmokysite investuoti, atsakingai valdyti savo finansus. Na, ir sukaupsite keliasdešimt tūkstančių vaiko gyvenimo pradžiai. Kas nėra taip jau blogai.

Žinoma, investicijos visuomet yra susijusios su rizika. Egzistuoja tikimybė, jog mūsų socialinė ir/ar ekonominė sistema per ateinančius metus ar dešimtmečius iš esmės keisis, dėl ko aprašytų tikslų nepavyks pasiekti. Dar gali nutikti taip, kad finansų rinkų produktų grąža (dėl bet kokių priežasčių) pradės skirtis nuo istorinės grąžos ir taip sumažins periodo pabaigoje sukauptą kapitalą. Taip pat gali nutikti taip, kad visas ar dalis jūsų kapitalo nukeliaus į sukčių rankas ir bus prarasti. Toks scenarijus taip pat sumažintų tikėtinus uždarbius.

Nors paskutinio scenarijaus išvengti lengviausia – prieš atliekant bet kokias investicijas ar finansines operacijas, svarbu pasitikrinti partnerių reputaciją bei nepamiršti, jog Lietuvoje valstybinė kalba yra lietuvių kalba, todėl joks realus finansų tarpininkas ar ekspertas jums neskambins ir pasiūlymų kitomis kalbomis, o ypač rytų, nedalins.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.