Lėtėjanti JAV ekonomika tampa gera žinia technologijų sektoriui

Lėtėjanti JAV ekonomika tampa gera žinia technologijų sektoriui
Matas Laukevičius, „Swedbank“ Finansinių produktų pardavimų specialistas
2024-07-09

Vis daugiau duomenų patvirtina JAV ekonomikos lėtėjimą ir grąžina viltį investuotojams dėl bazinių palūkanų sumažinimo dar šįmet. Toks scenarijus palankus technologijų įmonėms, todėl jų akcijų kainos yra linkusios augti toliau į naujas aukštumas pakeldamos ir pagrindinius JAV akcijų indeksus. Be to, dabartinė padėtis yra palanki JAV doleriui kitų valiutų atžvilgiu, todėl šįmet jis ir toliau gali išlaikyti stiprėjimo tendenciją.

JAV traukiasi gamybos ir paslaugų sektoriai

Federalinio rezervų banko (FED) stebimas metinis asmeninių vartojimo išlaidų (PCE) rodiklis gegužę sumažėjo iki 2,6 proc. lygio, kaip ir tikėtasi, bei atgaivino rinkos dalyvių viltis dėl palūkanų mažinimo dar šįmet. Mėnesinis jo augimas sudarė 0,1 proc. ir buvo mažiausias per pastaruosius 6 mėn.

Gamybos ISM PMI indeksas gegužės-birželio mėnesiais keitėsi nuo 48,7 iki 48,5 bei indikavo tolesnį gamybos susitraukimą. Nors bendras gamybos rodiklis vis dar mažėja, vienas teigiamas ženklas gamintojams buvo naujojo ISM užsakymų skaičiaus padidėjimas. JAV gamybos sektorius toliau veikiamas aukštų skolinimosi sąnaudų, apribotų įmonių investicijų į įrangą ir netolygių vartojimo išlaidų.

Paslaugų sektoriaus PMI indeksas siekė 48,8 punkto ir pastebimai prasilenkė su lūkesčiais. Taip pat fiksuoti mažesni nei tikėtasi užimtumo rodikliai. Visa tai indikuoja, kad JAV ekonomika vėsta, o ekonominė veikla traukiasi ir, „Swedbank“ analitikų vertinimu, suteikia daugiau pagrindo tikėtis pinigų politikos pokyčio.

Teigiamas poveikis technologijų įmonėms

Penktadienio, liepos 5 d. prekybos sesiją pagrindinis JAV akcijų indeksas „S&P 500“ ir technologijų sektorių atspindintis „Nasdaq Composite“ baigė pakilę į naujas rekordines aukštumas. Per dviejų savaičių laikotarpį „Dow Jones“ sumažėjo 0,1 proc., „S&P 500“ išaugo 2,19 proc. bei pasiekė naują visų laikų aukščiausią lygį, o technologijų indeksas „Nasdaq Composite“ pakilo net 4,89 proc.

Investuotojų nuotaikas pakurstė naujausia darbo rinkos ataskaita, parodžiusi didesnį nei tikėtasi nedarbo lygį, kuris FED gali paskatinti imtis pinigų politikos pokyčių.

FED pradėjus mažinti palūkanas, to įtaką pajustų technologijų įmonės, kurios savo plėtrai naudoja skolintą kapitalą ir taip gali mažinti veiklos sąnaudas. Penkios didžiosios technologijų įmonės „Microsoft“, „Apple“, „Alphabet“, „Amazon“ ir „Meta“, kurių kiekvienos rinkos kapitalizacija viršija 1 trln. JAV dol., praėjusios savaitės pabaigoje buvo pakilusios į naujas aukštumas.
Investuotojų dėmesio sulaukė ir mažesnieji technologijų sektoriaus atstovai, tokie, kaip debesų kompiuterijos milžinė „Oracle“ ar lustų gamintoja „Arm Holdings“, kurių akcijų vertė taip pat pasiekė naujas rekordines aukštumas.

Automobilių gamintojai apjungia jėgas

JAV ir Europos rinkas sudrebino didžiausio Europoje automobilių gamintojo „Volkswagen“ ir amerikiečių elektromobilių startuolio „Rivian“ sandoris – „Volkswagen“ grupė paskelbė ketinanti investuoti iki 5 mlrd. JAV dol. į partnerystę su „Rivian“.
Iš šios sumos 2 mlrd. JAV dolerių turėtų būti skirta bendrai įmonei įsteigti, kuri užsiims tolesniu inovacijų elektromobiliams plėtojimu. Tuo metu 3 mlrd. JAV dol. bus skirti pačios „Rivian“ plėtrai.

Šis susitarimas turėtų padėti „Rivian“ išplėtoti elektromobilių gamybą ir rinkai pasiūlyti daugiau modelių, tuo metu „Volkswagen“ gauna priėjimą prie programinės įrangos ir kitų inovacijų, kuriuos galės pritaikyti jai priklausančiose „Audi“ ar „Porsche“ markių modeliuose.

Ši naujiena buvo pašokdinusi „Rivian“, kuri iki šiol nėra uždirbusi pelno, akcijų kainą 37 proc. ir prie jos rinkos vertės pridėjo apie 3 mlrd. JAV dol. Tuo metu „Volkswagen“ akcijų kaina smuktelėjo 2 proc. investuotojams baiminantis didesnės finansinės naštos grupei ir neaiškios galutinės naudos.

Trys priežastys stipriam JAV doleriui

Išlaikęs stiprėjimo tendenciją per pirmą metų pusmetį, JAV doleris, „Swedbank“ analitikų vertinimu, gali pratęsti savo ralį. Trys pagrindiniai veiksniai, kurie turi teigiamą poveikį valiutos vertei yra palūkanų skirtumai, nevienoda ekonominė plėtra, skatinanti kapitalo srautus, ir politinė rizika.

Palūkanų skirtumai veikia JAV dolerio naudai, nes FED žinutės kol kas signalizuoja apie aukštesnes palūkanas, kurios turėtų būti išlaikomos ilgesnį laiką. JAV doleris taip pat sulaukia daugiau paramos iš realių palūkanų normų (pakoreguotų pagal infliaciją). JAV realiosios palūkanos, išskyrus Jungtinę Karalystę, išlieka aukštesniame lygyje nei kitose šalyse. Nors infliacija juda tinkama kryptimi, jos lygį FED vis tiek vertina kaip per aukštą.

Nepaisant lėtėjančio JAV ekonomikos augimo, jis išlieka pakankamai tvirtas. Nors vartotojų santaupų lygis ir sumažėjo, mažmeninė prekyba toliau išlaiko 2-3 proc. metinį augimą. Jos augimas ES ar Jungtinėje Karalystėje yra pastebimai lėtesnis.

Prognozuojama, kad JAV ekonomika šįmet išaugs apie 2,4 proc., kai tuo metu euro zonoje augimas sudarys 0,8 proc., o daugelyje kitų išsivysčiusių šalių jis sieks apie 1 proc.

JAV ekonomikai išlaikant spartesnį augimo tempą, ji pritraukė ir daugiau kapitalo.  „Bloomberg“ ataskaitoje pastebima, kad nuo pandemijos pradžios JAV gavo beveik trečdalį visų pasaulinių tarpvalstybinių investicijų srautų, kaip prieš pandemiją jie sudarė vidutiniškai 18 proc.

Trečias svarbus veiksnys yra politinis neapibrėžtumas. Tebesitęsiantys neramumai Artimuosiuose Rytuose, taip pat rinkiminės turbulencijos Indijoje, Meksikoje, Pietų Afrikoje ir Prancūzijoje jau paskatino kai kuriuos investuotojus ieškoti saugesnio prieglobsčio ir rinktis JAV dolerį. Bet koks tolesnis neapibrėžtumas pasaulyje tik sustiprins šią tendenciją.

Euro kursas per paskutines savaites pakilo 1 proc. ir nusistovėjo ties 1,084 JAV dol. riba. Tuo metu svaro sterlingo kursas fiksavo 1 proc. augimą prieš dolerį ir penktadienį buvo prekiaujamas 1,28 JAV dol. už svarą santykiu. Japonijos jenos vertė nukrito 0,7 proc., jos kursas siekė160 jenų už dolerį.

Stipri darbo rinka palaiko ECB atsargumą

Infliacija euro zonoje birželį sulėtėjo, kas rodo, kad kainų spaudimas palaipsniui juda link Europos centrinio banko (ECB) 2 proc. tikslo. Infliacija euro zonoje praėjusį mėnesį sulėtėjo 0,1 proc. punkto iki 2,5 proc. per metus ir atitiko „Bloomberg“ ekonomistų apklausos vidurkį.

Infliacija, neįtraukianti maisto ir energijos produktų, išliko nepakitusi ir sudarė 2,9 proc. Tvirta regiono darbo rinka skatina ECB atidžiai vertinti tolesnes ekonomikos perspektyvas ir infliacijos tendencijas. 

Remiantis atskira Eurostato ataskaita, gegužę nedarbas buvo rekordiškai žemas ir sudarė 6,4 proc. Stipri darbo rinkos situacija prisideda prie tolesnio darbo užmokesčio didėjimo, kuris gali kurstyti didesnę infliaciją ir taip kelti susirūpinimą ECB, ypač kalbant apie paslaugų sektorių, kur darbo sąnaudos turi santykinai didesnę įtaką kainoms nei gamybos sektoriuje.

ECB prognozuoja, kad likusią 2024 m. dalį infliacija iš esmės nepasikeis, nes išnyks aukštos bazės efektas, o 2 proc. infliacijos tikslą centrinis bankas numato pasiekti 2025 m. pabaigoje. 

Stebimas JK ekonomikos atsigavimas

Jungtinėje Karalystėje peržiūrėtas pirmojo ketvirčio BVP patvirtino, kad ekonomika pakilo iš nuosmukio. Šalies ekonomikos augimas buvo stipriausias per daugiau nei dvejus metus ir spartesnis, nei buvo prognozuota anksčiau. Jį lėmė paslaugų sektorius ir vartotojų išlaidos.

Per pirmą metų ketvirtį šios šalies BVP padidėjo 0,7 proc., penktadienį pranešė Nacionalinis statistikos biuras. Tuo metu dauguma ekonomistų nesitikėjo jokio pokyčio. Anglijos bankas tikisi stabilaus augimo likusią metų dalį, nes vartotojai gauna naudos iš didėjančių atlyginimų ir sumažėjusių pragyvenimo išlaidų.

Europos „STOXX 600“ akcijų indeksas penktadienio, liepos 5 d. prekybą dviejų savaičių perspektyvoje baigė 0,44 proc. žemiau, Vokietijos DAX indeksas laikotarpį baigė 0,8 proc. aukščiau, Jungtinės Karalystės „FTSE 100“ indeksas sumažėjo 0,9 proc., o Baltijos „OMX Baltic Benchmark“ dviejų savaičių prekybą baigė pakilęs 0,19 proc.

Infliacinės tendencijos Japonijoje

Azijos rinkose investuotojai dėmesį buvo sutelkę į Tokijo regiono vartotojų kainų indekso rodiklį birželio mėnesį, kuris parodė, kad infliacija per metus išaugo 2,1 proc. Tai daugiau nei buvo tikėtasi, be to, infliacija paspartėjo nuo gegužės mėnesį fiksuoto 1,9 proc. rodiklio.

Padidėjimą pirmiausia lėmė paslaugų infliacija ir audringos spekuliacijos dėl Japonijos centrinio banko politikos normalizavimo, kuris nori pasiekti tvarų 2 proc. infliacijos tikslą. Verta prisiminti, kad Japonijoje vyrauja priešinga tendencija nei kitose išsivysčiusiose šalyse, t. y. čia jau ne vienus metus laukiama aukštesnės infliacijos.

Japonijos „Nikkei“ dviejų savaičių laikotarpiu paaugo 5,4 proc., Kinijos „blue chips“ CSI 300 sumažėjo 1,3 proc., Honkongo „Hang Seng“ palyginamuoju laikotarpiu susitraukė 1,3 proc.

Nebeauganti naftos gavyba JAV

Remiantis Energetikos informacijos administracijos duomenimis, po stipraus atsigavimo per pastaruosius kelerius metus, JAV naftos gavyba pastaraisiais mėnesiais stabilizavosi ties maždaug 13,2 mln. barelių per dieną.

Aktyvumas naftinguose plotuose nukrito iki žemiausio lygio per daugiau nei dvejus metus net ir pakilus naftos kainoms. Nei gamybos sulėtėjimas, nei trumpalaikis pramonės nenoras vystyti tolesnius gręžinius kol kas neįvertintas rinkoje, pastebi „Standard Chartered“ analitikai.

Saudo Arabija ir jos partneriai ketvirtąjį ketvirtį planuoja pradėti kai kurių sustabdytų naftos tiekimų atkūrimą, o didžiausio konkurento augimo silpnėjimas leistų jiems tęsti veiklą be rizikos, kad pasaulinės rinkos vėl taps perteklinėmis.

„Brent“ naftos sandoriai dviejų savaičių perspektyvoje buvo prekiaujami 1,6 proc. aukštesniame lygyje ir siekė 86 JAV dol. už barelį. JAV WTI naftos kaina pabrango 1,9 proc. iki 83 JAV dol. penktadienio sesijos metu. Aukso kaina paaugo 2,4 proc. iki 2 392 JAV dol. už unciją.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.