Sujungiant jėgas: investavimas į aukštąsias technologijas kartu su dirbtiniu intelektu ir „ChatGPT“

Sujungiant jėgas: investavimas į aukštąsias technologijas kartu su dirbtiniu intelektu ir „ChatGPT“
Edgaras Mickus, „Swedbank” Finansinio turto valdymo srities vadovas
2024-01-29

Jeigu jau investuojate į akcijas, tikėtina, jūsų krepšelyje yra aukštųjų technologijų srityje veikiančių įmonių aktyvų. Tai yra gana dažnas šiuolaikinio investuotojo pasirinkimas, nes aukštųjų technologijų įmonės išsiskiria ne tik garsiais vardais, bet ir savo dydžiu, sudaro didžiausią kapitalizacijos dalį rinkose.

Investavimas į aukštąsias technologijas kartais pateikiamas kaip panacėja, neva garantuojanti dideles grąžas ir sėkmę. Tačiau patartina prisiminti, kad tai, kaip ir bet koks kitas investavimas, yra susiję su rizika, kurią kiekvienam investuotojui reikia įvertinti.

Kaip nuspėti ateitį?

Skaitant įvairias sėkmės istorijas dažniausiai rasime pasakojimus apie tai, kaip investuotojai  nusipirko kažkada mažai kam žinomos įmonės akcijų, o po kurio laiko jas sėkmingai pardavė ir padidino savo finansinį turtą. Tai gali pasirodyti kaip trokštamas kelias investavimo sėkmės link. Vis dėlto, kaip nuspėti ateitį, ir ar tai apskritai yra įmanoma?

Būčiau linkęs manyti, kad galima planuoti ir numatyti tam tikras tendencijas, ypač jei turima specifinės srities žinių, pastebima, kurios įmonės yra nepakankamai įvertintos rinkose. Vis dėlto, nuspėti ateitį – vargu, ar įmanoma. Panašios sėkmės istorijos labiau yra atsitiktinumas. Todėl investuojant verčiau reikėtų ne tikėtis laimėti loterijoje, o remtis tradiciniais investavimo patarimais ir subalansuoti savo portfelį, tinkamai diversifikuojant rizikas. 

Kaip ir bet kurios kitos, aukštųjų technologijų įmonės reaguoja į situaciją ir nuotaikas rinkose. Jei sklando krizės nuojautos, investuotojai ir skolintojai paprastai tampa atsargūs. Tai vienaip ar kitaip atsiliepia visoms įmonėms. Taigi, kaip užsitikrinti, kad ilgainiui tokios nestabilios situacijos investicijoms neturėtų itin reikšmingos įtakos? Pasitarnaus pamatinės investavimo taisyklės: daryti tai periodiškai, diversifikuoti portfelį, rinktis plataus spektro akcijų indeksus ar fondus.

Noriu investuoti į dirbtinį intelektą: ką daryti? 

Aukštųjų technologijų sektorius yra itin besikeičiantis, konkurencingas ir nuolat tobulėjantis. Vienas naujausių pavyzdžių – dirbtinis intelektas ir jo perspektyvos. Vis dėlto, norint investicijas susieti su šia technologija, tai padaryti nėra taip paprasta. Kol kas šioje konkrečioje srityje dirbančių įmonių yra labai mažai, arba tokių įmonių akcijos dar nėra platinamos viešai. Ką tuomet daryti paprastam investuotojui, kuris tiki dirbtiniu intelektu ir jo galima investicine grąžą ateityje? Tokiu atveju galima rinktis tas įmones, kurios nors pačios tiesiogiai ir nekuria su dirbtiniu intelektu susijusių produktų, tačiau investuoja į šią technologiją. Kitaip tariant, investuotumėte į kitų dirbtinio intelekto investicijas. 

Turbūt nesuklysiu sakydamas, kad šiuo metu kone kas antra įmonė, skelbdama savo rezultatus, pranešimuose pamini ir dirbtinį intelektą – pradedant nuo vaistų pramonės, baigiant gaiviųjų gėrimų gamintojais ar picų restoranais. Šiuo metu didžioji dalis įmonių į savo veiklos procesus siekia integruoti dirbtinį intelektą ir skirtingai šią technologiją pritaiko, todėl tai tikrai nėra mados vaikymasis. Pavyzdžiui, picų restoranui tai gali leisti greičiau pristatyti prekes klientams, vaistų gamintojams – greičiau ir efektyviau testuoti naujus vaistus, logistikos kompanijoms galbūt leis optimizuoti kasdienes operacijas. Vienas pagrindinių klausimų, kuris turėtų lemti investuotojo apsisprendimą: kuri įmonė iš to daugiau uždirbs? 

Ar galime patikėti patarėjo funkciją „ChatGPT“? 

Kitas su dirbtiniu intelektu ir investavimu susijęs klausimas – ar dirbtinis intelektas gali būti tinkamu patarėju priimant sprendimus? Šiuo metu yra net atskirų fondų, susikūrusių ir veikiančių dirbtinio intelekto pagrindu, todėl tai tikrai nėra naujiena.

Tokie įrankiai kaip „ChatGPT“ dirbtinį intelektą dar labiau priartino prie kiekvieno investuotojo. Pradedantiesiems šis įrankis iš tikrųjų gali būti naudingas susipažįstant su investavimo terminologija, kaupiant bazines žinias, suprantant skaičiavimo metodikas ir panašiai. 

Mokant programuoti, dirbtinio intelekto panaudojimo galimybės tampa dar platesnės, todėl ir atsiranda vis daugiau įmonių, kurios „ChatGPT“ pritaiko investavimui. Šis instrumentas gali apdoroti itin didelį duomenų kiekį, todėl gali būti naudingas apžvelgiant ir analizuojant daugybę įmonių bei jų rezultatų. Manau, kad didįjį proveržį ir platesnes to naudas matysime ateityje.  
Norisi pabrėžti itin svarbų momentą – dirbtinis intelektas daro klaidų, arba klaidas daro tas, kuris jam pateikia užduotis, ir tai gali turėti reikšmingos įtakos galutiniam rezultatui. Faktų tikrinimas, priimant investicinius sprendimus, yra itin svarbus – tai niekur nedingsta, jei investuojama pasitelkus dirbtinį intelektą.

Ekspertai pabrėžia ir kitą problemą: „ChatGPT“ daro matematinių klaidų ir nėra visiškai tikslus. Todėl pateikiant užduotis, reikėtų jas itin gerai apgalvoti ir suteikti pakankamai konteksto. 

Taip pat patartina atkreipti dėmesį ir į gan įdomią tendenciją, kad investuotojai kartais yra linkę ieškoti jiems palankios informacijos, kuri patvirtintų jų jau priimtus sprendimus – tai gali trukdyti pamatyti rizikas ir realią situaciją rinkoje. Tikiuosi, kad dirbtinis intelektas mus visus dar geriau išmokys tikrinti faktus ir kvestionuoti patarimus ar investavimo rekomendacijas. 
Įdomu tai, kad būtent „ChatGPT“ sugalvojo pavadinimą šiam mano komentarui, ir jeigu jį išsirinkote iš didžiulio informacijos srauto bei perskaitėte iki galo, tai tapo dar vienu dirbtinio intelekto laimėjimu, plečiant visų mūsų žinias apie investavimą.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.