2022 gegužė finansų rinkose: stabilumo vis dar nematyti

2022-06-07

Gegužę daugumoje rinkų vyravo nepastovumas. Ir pasaulio akcijų, ir obligacijų eurais rinkose toliau buvo matomos ankstesnės kainų mažėjimo tendencijos, tačiau obligacijų JAV doleriais rinka rodė stabilizavimosi požymių pajamingumui pasiekus aukščiausią lygį per pastaruosius 4 metus. Obligacijų eurais rinkos pajamingumai ir ECB pinigų politikos sprendimai smarkiai atsilieka nuo analogiškų pokyčių JAV. Per praėjusius laikotarpius gerus rezultatus demonstravęs auksas gegužę atpigo 5 proc. (eurais), o naftos kainos toliau kilo ir gegužės mėn. pabrango dar 10 proc. (eurais).

Akcijų rinkose vėl geriausiai sekėsi žaliavomis turtingai Lotynų Amerikos rinkai, taip pat šį kartą geri rezultatai buvo fiksuojami ir Europoje. JAV akcijų rinka, kurioje dominuoja technologijų bendrovės, bei Rytų Europa išsiskyrė neigiamais rezultatais. Vertinant pagal sektorius, energetikos sektorius per gegužės mėn. kilo 13 proc. (MSCI World Energy indeksas), tačiau prasčiau sekėsi ne pirmo būtinumo prekėms, paslaugoms (-4 proc.) ir, netikėtai, kasdienio vartojimo prekėms ir paslaugoms (-4 proc.). Nors logiška, kad infliacijos sąlygomis gyventojai turės mažiau pinigų brangiems pirkiniams (ne pirmo būtinumo išlaidoms), kasdienio vartojimo prekių ir paslaugų sektorius daugiausia perspektyvų turėtų stagfliacijos sąlygomis (infliacija + ekonominis sąstingis), nes gyventojai daugiausia lėšų skirs pirmojo būtinumo prekėms ir paslaugoms. Su karu susiję žemės ūkio, energetikos ir medžiagų (metalų) sektoriai gegužę vėl pasiekė geresnių rezultatų, nes karinis konfliktas Ukrainoje dar neartėja prie pabaigos.

Viena iš pagrindinių mėnesio naujienų buvo tai, kad JAV centrinis bankas padidino palūkanų normą 50 bazinių punktų. Paprastai FED palūkanų normas didina po 25 bazinius punktus, o paskutinį kartą 50 bazinių punktų palūkanų norma buvo padidinta prieš 22 metus. Buvo pažadėta, kad per ateinančius kelis mėnesius tokių padidinimų bus daugiau. Tai rodo, kad FED ir Europos centrinis bankas susiduria su sudėtinga situacija – jie abu gerokai atsilieka nuo siektinų infliacijos rodiklių, todėl kyla didelis klausimas, ar tai reiškia, kad infliacija mus lydės dar ilgai? Nors ką tik baigėsi pasaulinis „neigiamų palūkanų normų etapas“, panašu, kad prasidėjo kitas – per žemų palūkanų normų, palyginti su esamais infliacijos rodikliais, etapas. Pavyzdžiui, paskutinį kartą, kai Vokietijos infliacijos rodikliai buvo panašūs į dabartinius, Vokietijos Bundesbank bazinė palūkanų norma buvo beveik 8 proc. Paskutinį kartą JAV, kai infliacija buvo tokia pat didelė kaip dabar, bazinės palūkanų normos buvo didesnės nei 10 proc. Europos Centrinis Bankas tik pradėjo kalbėti, kad pirmą kartą palūkanų normos bus padidintos šią vasarą.

Obligacijų eurais rinkos smukimo tendencija išliko nepakitusi, tačiau obligacijos JAV doleriais pagaliau atsigavo. Tai lėmė faktas, kad 10 metų JAV iždo obligacijų pajamingumas jau pasiekė 3 proc. lygį, t. y., „pasipriešinimo“ lygį ir aukščiausią pajamingumo lygį per 40 metų trukusį USD palūkanų normų mažėjimo laikotarpį. Obligacijų eurais kainos sumažėjo, o didelio pajamingumo obligacijų eurais rinkos rezultatai vėl buvo šiek tiek geresni dėl jų trumpesnės trukmės.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose gegužės mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.