2022 liepa finansų rinkose: pasaulio akcijos brango net 11 proc.

2022-08-10

Praėjęs liepos mėnuo buvo labai sėkmingas didelės rizikos investicijoms – pasaulinių akcijų indekso „MSCI World Index“ grąža eurais siekė +11 procentų. Geriausius rezultatus fiksavo technologijų sektorius, o toliau stiprėjantis JAV doleris padidino investicijų JAV doleriais grąžą tiems, kurie investuoja eurais. Vis dėlto, kalbėti apie akcijų rinkų nuosmukio tendencijos pabaigą dar ankstoka. Kol kas „S&P 500“ indeksui priklausančių bendrovių, išskyrus energetikos ir bankininkystės sektorius, pelnas augo tik maždaug 1 procentu. Tuo tarpu bankų pelnams teigiamą įtaką darė sumažinti atidėjimai kreditavimo nuostoliams padengti. Galiausiai, nors akcijų rinka sustiprėjo, varis, atvirkščiai, pigo.

Dar vienas reikšmingas pokytis liepą – tiek JAV FED banko, tiek ECB padidintos palūkanų normos. JAV jos kilo 75 baziniais punktais iki 2,5 proc., Europoje – 50 bazinių punktų iki 0. Abu bankai žada, kad tolimesni sprendimai dėl palūkanų didinimo bus priimti atsižvelgus į makroekonomikos rodiklius. Prognozuojama, kad centriniai bankai toliau kels palūkanas, nes infliacija išlieka didesnė negu tikėtasi, kainos nemažėja.

Investicijų į obligacijas grąža jau daugelį mėnesių buvo teigiama, nes investuotojai vertino lėtėjantį ekonomikos augimą ir mažesnius infliacijos lūkesčius. Vokietijos vyriausybės dvejų metų obligacijų pajamingumas sumažėjo 37 baziniais punktais iki 0,28 proc., o ilgesnio laikotarpio – dar labiau. Ilgesnės trukmės obligacijų JAV doleriais pajamingumas taip pat smuktelėjo, tačiau trumpojo laikotarpio obligacijų pajamingumas išlaikė stabilias pozicijas. Besitraukiančios kredito maržos lėmė teigiamą bendrovių bei didelio pajamingumo obligacijų grąžą – liepą didelio pajamingumo obligacijų eurais grąža siekė daugiau nei 6 procentus. Tiesa, daugelio skolos vertybinių popierių rūšių metiniai rezultatai tebėra neigiami.

Žvelgiant bendrai, ekonominė aplinka išlieka sudėtinga dėl didelės infliacijos. Nedarbo lygis žemas, o energijos kainų kryptį sunku nuspėti dėl karo Ukrainoje, nes Rusija dujų tiekimą naudoja kaip priemonę paveikti Europos rinkėjų nuotaikas. Nemažėja ir rizika, susijusi su Kinijos ekonomikos augimu. Kadangi šios šalies vyriausybė laikosi griežtos COVID politikos, tai kenkia gamybai ir vartotojų nuotaikoms. Tačiau gera žinia ta, kad Kinija ir toliau vykdo skatinamąją politiką.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose liepos mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.