Obligacija

Obligacijos – įmonių arba vyriausybių skolos vertybiniai popieriai. Įsigydami obligacijų, investuotojai skolina pinigų ir už juos gauna fiksuotą grąžą. Šiai turto klasei būdinga mažesnė rizika nei akcijos, tačiau tai nereiškia, kad rizikos visai nėra. Svarstydami įsigyti įmonių obligacijų, investuotojai paprastai vertina, ar per skolinimo laikotarpį įmonė nepatirs bankroto. Tas pats pasakytina ir apie vyriausybių obligacijas. Nors pastarosios laikomos mažiau rizikingomis, čia taip pat galima patirti nuostolių.

Įsigydami obligacijų, investuotojai iš anksto žino, kokios grąžos jie gali tikėtis. Pavyzdžiui, trumpalaikės naujoje rinkoje veikiančios įmonės obligacijos palūkanos bus aukštesnės nei patikimą reputaciją turinčios valstybės skolos obligacijos, kurių palūkanos netgi gali būti neigiamos. Tokiu atveju investuotojai susimoka už galimybę įsigyti aukštą kredito reitingą turinčių obligacijų. Jos yra patrauklios mažos rizikos (pavyzdžiui, pensijų) fondams ar nuo ekonominės krizės audrų užuovėjos ieškantiems investuotojams.

Nors protingai rizikas valdančių investuotojų portfeliuose visada bus obligacijų, jų dalį bendrame krepšelyje patariama didinti tada, kai reikia mažinti riziką ir išsaugoti sukauptą turtą. Pavyzdžiui, artėjant pensijai. 
 

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.