„Airbnb“ IPO viršija bendrovės ir investuotojų lūkesčius

„Airbnb“ IPO viršija bendrovės ir investuotojų lūkesčius
Greta Šiaučiulytė, „Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos maklerė
2020-12-10
  • „Airbnb“ šiandien startuoja „Nasdaq“ biržoje 
  • Bendrovė pakėlė prognozuojamą akcijų kainą, tikisi pritraukti apie 3,5 mlrd. JAV dolerių
  • Rinką nustebino netikėtai pelningas bendrovės trečiasis ketvirtis
  • Šių metų gruodis išsiskiria didelių IPO gausa

Apgyvendinimo paslaugų platforma „Airbnb“, nepaisydama visų šiemet patirtų sunkumų, pagaliau startuoja Niujorko „Nasdaq“ akcijų biržoje. Šiandien popietę Lietuvos laiku prasidėsiantis bendrovės akcijų su simboliu ABNB prekybos startas yra vienas laukiamiausių šių metų viešų pirminių akcijų siūlymų (angl. IPO).

Likus kelioms dienoms iki IPO, bendrovė padidino prognozuojamą akcijų kainą. Mėnesio pradžioje tikslinę akcijų kainą prognozavusi ties 44-50 JAV dolerių už akciją, pirmadienį „Airbnb“ pateikė 56-60 JAV dolerių kainą, tačiau IPO metu akcijos, negalutiniais duomenimis, buvo išplatintos už dar didesnę – 68 JAV dolerių – kainą. Analitikų skaičiavimu, tokiu būdu IPO metu „Airbnb“ pritrauks 3,5 mlrd. JAV dolerių ir pasieks 47 mlrd. JAV dolerių vertę.

Sėkmingas IPO bendrovei leis ramiau pasitikti 2021 m., kuomet analitikai prognozuoja rinkos atsigavimą ir galimus iššūkius. 

Sudėtingi metai

San Franciske įsikūrusiai bendrovei šie metai buvo kaip niekad sudėtingi. Metų pradžioje bendrovė jau ieškojo privačių investuotojų. Tuomet bendrovė buvo įvertinta tik 18 mlrd. JAV dolerių, daugiau nei 2 kartus mažiau nei dabartinė prognozuojama vertė.

Pandemijai sukrėtus rinką, „Airbnb“ turėjo atleisti apie 1900 darbuotojų bei nutraukti dalį veiklų. Įmonės pajamos per devynis šių metų mėnesius krito 32 proc. iki 2,5 mlrd. JAV dolerių, o nuostoliai šoktelėjo iki 489 mln. JAV dolerių. Rugsėjį rezervacijų buvo 23 proc. mažiau nei tą patį mėnesį per-nai. Tačiau palyginti su balandžiu, kai keliautojus ištiko šokas dėl viruso, fiksuotas augimas – rezervacijų buvo 72 proc. daugiau.

Anot analitikų, turizmo rinka po truputį atsigręžė į nuomojamą būstą – daugelis keliautojų vengė viešbučių. „Airbnb“ nustebino investuotojus paskelbusi apie pelningą trečiąjį ketvirtį. Be to, išaugo vietinis turizmas – platforma fiksavo 14 proc. išaugusį vidaus kelionių skaičių.

Ekspertai pastebi, kad nepaisant sunkumų, dabartinis bendrovės vertinimas lenkia ir jos vertinimą prieš pandemiją. Paskutinį kartą „Airbnb“ lėšų siekė pritraukti 2017 metais, ir tuomet ji buvo įvertinta „tik“ 31 mlrd. JAV dolerių.

Sėkmingai pavykus startui, „Airbnb“, panašiai kaip seniau pasielgė „Uber“, ketina daliai darbuotojų už darbą kompensuoti akcijomis – taip kai kurie ilgalaikiai darbuotojai „ant popieriaus“ taptų milijonieriais. Rinkoje kalbama, kad įmonės darbuotojai buvo vieni iš pagrindinių IPO skatintojų, įmonės įkūrėjams dvejojant dėl listingavimo biržoje.

Iššūkiai nesibaigia

Vakcina nuo Covid-19 ir atsigaunanti turizmo rinka „Airbnb“ turėtų prognozuoti lengvesnius kitus metus. Tačiau ekspertai vertina, kad iššūkiai bendrovei nesibaigia. Baiminamasi, ar keliautojų įpročiai po pandemijos nebus pasikeitę, be to, svarstoma, kiek laiko turėtų užtrukti grįžimas į įpras-tas vėžes.

Analitikai pastebi, kad „Airbnb“ būstų valdytojai, dažnai siūlantys pigesnį apgyvendinimą nei viešbučiuose, vis dažniau atsiduria ir valdžios bei reguliuotojų akiratyje, šiems stengiantis apsaugoti viešbučių rinką.

IPO derlius

Gruodis, paprastai ramus IPO atžvilgiu, šiemet yra išskirtinis. Rinkai sulaukus teigiamų naujienų apie proveržius kuriant vakciną nuo viruso, šią savaitę rinką drebino didelių bendrovių IPO banga.

Diena anksčiau nei „Airbnb“, trečiadienį, rinkoje startavo maisto pristatymo bendrovė „DoorDash“, kuri prieš startą taip pat padidino tikslinę kainą. Tačiau analitikų nuomone, ilgalaikiu laikotarpiu „Airbnb“ turėtų būti laikoma saugesne investicijų užuovėja. Manoma, kad „DoorDash“ dėl pandemijos pasiekė piką, o „Airbnb“ turi prielaidas pamažu atsitiesti.

Iki metų pabaigos dar tikimasi sulaukti žaidimų kūrėjos „Roblox Corp.“ ir prekybos grupės „Wish“ valdytojos „ContextLogic Inc.“ startų biržose. 

Investuotojai skaičiuoja, kad šiemet bendrovės JAV biržose jau pritraukė daugiau nei 140 mlrd. JAV dolerių – rekordinį kiekį lėšų, lyginant net su 1999-ųjų „dot-com“ bumo metais. Nepaisant to, kad viskas vyksta masinės pandemijos fone, akivaizdu, kad investuotojai nusiteikę nubraukti nerimą dėl viruso ir tiki bendrovių galimybėmis atsitiesti po sunkumų. 

Panašu, kad rinka ketina stipriai žengti į 2021-iuosius.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.