Gegužė finansų rinkose: dėmesio centre pozicijas laikė JAV skolos limitas

2023-06-07


Gegužę akcijų kainos kilo dėl tebesitęsiančio technologijų sektoriaus akcijų ralio, obligacijų rinkos išliko tam pačiam lygyje, o aukso kaina eurais padidėjo 1,7 proc. Rezultatus skatino pinganti euro valiuta, todėl jie buvo nepalankūs investavusiems JAV doleriais. 

Dėl technologijų sektoriaus augimo ir atpigusio euro tarp regionų išsiskyrė JAV ir Japonijos akcijų rezultatai. Tuo metu Europoje, po puikių rezultatų per praėjusius mėnesius, rezultatai buvo blogiausi. Geriausiai tarp sektorių sekėsi technologijų sektoriaus akcijoms, o prasčiausiai – energetikos ir gynybinio sektoriaus akcijoms.

Visą mėnesį investicijų naujienų sraute dominavo diskusijos dėl JAV viršutinės skolos ribos. Kaip įprasta, susitarimas buvo pasiektas ir įsipareigojimų nevykdymo išvengta, o reitingų agentūra „Fitch“ suteikė JAV AAA kredito reitingą su neigiama perspektyva. 

Vokietijoje oficialiai paskelbta recesija, kai, patikslinus duomenis, pirmojo ketvirčio BVP sumažėjo -0,3 proc., palyginti su praėjusiu ketvirčiu. Tai jau antras neigiamas ketvirtis iš eilės, tačiau Europos ir JAV verslo aktyvumo bei darbo rinkos duomenys dar nerodo tikros recesijos. Bedarbių paraiškų skaičius JAV ir toliau po truputį auga, pasaulio gamybos sektoriaus duomenys yra labai silpni, tačiau padėtį kol kas gelbsti stiprus paslaugų sektorius. Apskritai atrodo, kad esame įstrigę stagfliacijoje, o ne recesijoje. 

Gegužę, kaip tikėtasi, ECB ir FED padidino palūkanų normas 25 baziniais punktais. Palūkanų normų rinka ir ekonomistai tikisi, kad birželį JAV palūkanų normos nebekils, o šią vasarą jos gali padidėti tik vieną kartą.  Tačiau Europos ekonomikai, kaip įprasta, atsiliekant nuo JAV verslo ciklo, tikimasi, kad ECB vis tiek kels palūkanas, kurios spalį pasieks aukščiausią lygį. Tai turėtų būti gera žinia investuotojams į skolos vertybinius popierius ir nekilnojamąjį turtą. 

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose balandžio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.