Gruodis finansų rinkose: brangę vertybiniai popieriai ir lūkesčiai dėl palūkanų mažėjimo

Investuotojams 2023 metai buvo labai geri, kompensuodami sunkius 2022-uosius. 2023 m. pasaulio akcijos eurais uždirbo 18,3 proc., ypač išsiskyrė JAV ir Europos akcijų rinkos (išskyrus Jungtinę Karalystę), o obligacijų eurais rinkos augo 7,2 proc. Nors pasaulio ekonomika lėtėja, padėtis yra geresnė nei buvo baimintasi: įmonių pelnai yra solidūs, ypač dėl dirbtinio intelekto poveikio. Technologinis proveržis didžiausią naudą atnešė didelėms bendrovėms, nes ekonomikos transformacija joms daro palankią įtaką.

Gruodį ir akcijos, ir obligacijos brango tikintis, kad pavasarį centriniai bankai pradės mažinti palūkanų normas. Pasaulio akcijų vertė padidėjo 3,2 proc., o palūkanų normoms jautriose srityse pagaliau pasiekta geresnių rezultatų. Žalioji energija, kuri 2023 m. dėl didelių finansavimo sąnaudų ir gausių atsargų susidūrė su sunkumais, gruodį pabrango daugiau nei 10 proc. 
Gruodį obligacijų rinkos toliau brango mažėjant pajamingumams. Vokietijos 10 m. obligacijų pajamingumas nuo 2,8 proc. dar spalio mėnesį nukrito iki 2 proc., o 6 mėn. EURIBOR – iki 3,86 proc., t. y. grįžo į buvusį lygį žemiau 4 proc., kurį viršijo didžiąją rudens dalį. Geriausiai sekėsi 2023 m. didelio pajamingumo obligacijoms (didelio pajamingumo obligacijos eurais +11).

Nors 2024 m. labiau tikėtinas palūkanų normos mažėjimo scenarijus, daugiau neaiškumų kyla dėl to, ar jas lydės recesija (kaip jau seniai indikuoja pajamingumo kreivės inversija). Obligacijų rinkoms abu scenarijai yra palankūs, o akcijoms palankesnis būtų „švelnaus nusileidimo“ scenarijus, kad ir šiais metais jos galėtų pasiūlyti solidų pelną. 

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose gruodžio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.