Investavimo naujienos | 2023 birželio pirmoji pusė

Investavimo naujienos | 2023 birželio pirmoji pusė
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2023-06-20


Aktualiausi skaičiai

Rinkos toliau džiugina investuotojus. Nuo metų pradžios didžiausių pasaulio įmonių akcijų kainas sekantis indeksas augo 13 proc. Labiausiai auga didžiausių pasaulio įmonių, tokių kaip „Apple“, „Microsoft“, „Google“ akcijos – šios per pusmetį sugeneravo 30 proc. ir daugiau grąžos.

Svarbiausios gyventojams ir verslams šešių mėnesių Euribor palūkanos birželio viduryje laikėsi ties 3,79 proc.
Remiantis Lietuvos banko duomenimis, vietiniai bankai už 12 mėnesių trukmės terminuotą indėlį siūlo iki 4,10 proc. palūkanas.

Svarbiausi įvykiai

Pasibaigus JAV skolos lubų dramai, dėmesys vėl nukrypo į makroekonominius procesus. Būtent jie lemia centrinių bankų sprendimus, kurie šiemet ypatingai aktualūs finansų rinkoms ir investuotojams.

Birželio 14 dieną, po valdybos posėdžio, JAV centrinio banko vadovas pranešė, jog priimtas sprendimas šį kartą bazinių palūkanų nekeisti – pirmas toks sprendimas per ilgą laiką, mat net 10 posėdžių iš eilės palūkanos buvo didinamos. Šiemet už Atlanto planuojami dar du nedideli palūkanų kilstelėjimai.

Birželio 15 dieną Europos centrinis bankas, kaip ir prognozavo rinka, bazines palūkanas padidino 0,25 proc. Europoje šiemet galime tikėtis dar bent vieno palūkanų didinimo, po kurio turėtų sekti atokvėpis.

Birželio pradžioje Saudo Arabija paskelbė apie naftos pasiūlos mažinimą, motyvuodama per smarkiai nukritusia žaliavos kaina rinkoje. Bet naftos kainoms teigiamos įtakos tai nepadarė. WTI nafta mėnesio viduryje testavo šių metų žemumas ties 67–68 USD/bbl. Dujų kaina Europoje ir toliau mažėjo – rusų okupantai energetinį karą tikrai pralaimėjo.

Patikslinus pirmojo metų ketvirčio bendrojo vidaus produkto duomenis, šiemet Euro zonoje fiksuota techninė recesija. Kol kas ekonomika traukiasi labai nežymiai. Bet investuotojai užduoda esminį klausimą – ar tuo šis susitraukimas ir pasibaigs, ar tai tik proceso pradžia? Gilesnė recesija šiuo metu yra viena didžiausių investuotojų baimių.

Galiausiai, JAV vertybinių popierių komisija pradėjo atvirą karą prieš kripto pasaulį. Birželio pradžioje kaltinimai dėl įstatymų ir reikalavimų nesilaikymo pateikti dviem didžiausioms kripto keitykloms: „Binance“ bei „Coinbase“. Nors teisiniai procesai greičiausiai truks daugybę metų, tokia JAV reguliatoriaus pozicija, bent trumpuoju laikotarpiu, apsunkina kripto adaptaciją.

Artimiausiu metu

Po itin svarbių makroekonominių duomenų ir centrinių bankų susitikimų, antra birželio pusė įvykių ir naujienų prasme bus ramesnė. Ypatingos reikšmės įvykių per ateinančias dvi savaites nenusimato, tačiau tai nereiškia, jog vyraus ramybė. Visuomet baisiausios tos blogos naujienos, kurių nesitikėjai gauti.

Kviečiame žiūrėti naujausią INVESTAVIMO AKADEMIJOS laidą, kurioje daugiausiai kalbama apie investavimą į fondus. Čia laukia ir investavimo eksperimentas su „Swedbank” Finansų instituto eksperte Justina Bagdanavičiūte.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.