Investavimo naujienos | 2023 liepos antroji pusė

Investavimo naujienos | 2023 liepos antroji pusė
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2023-08-02


Akcijų rinkos antrą šių metų pusmetį pradėjo puikiai: didieji indeksai  „žaliuoja“, o liepos mėnesį akcijų kainų augimas pasiekė 2–3 procentus. Nors analitikai sutaria, kad tam tikri pokyčiai yra reikalingi, investuotojai išlieka itin optimistiški.

Svarbiausios gyventojams ir verslams šešių mėnesių EURIBOR palūkanos laikosi ties beveik keturių procentų riba (ekrane 3.95 proc.). Liepos mėnesį brango nafta: WėTėAI tipo žaliavos kaina augo nuo 68 iki 80 JAV dol. už barelį. Dujų megavatvalandės kaina Europoje išliko stabili ir svyravo tarp 25 ir 30 eurų. Elektros kaina „NordPool“ biržoje mūsų regione išlieka stabili ir kainuoja apie 100 eurų.

Prasidėjo įmonių veiklos rezultatų už antrą ketvirtį skelbimo sezonas. Kol kas aiškių makro tendencijų nesimato, rezultatai labiau priklauso nuo sektoriaus, kuriame veikia įmonė.

Bankų sektorius aukštų palūkanų kontekste fiksuoja pelnų augimą. Telekomunikacijų ir technologijų įmonėms praėjusį ketvirtį sekėsi įvairiai. Pavyzdžiui, „Google“ ir „Meta“ rezultatai nustebino teigiamai, o „Microsoft“, priešingai – investuotojus nuvylė. Verta pastebėti, kad energetikos įmonių pelnai, kritus žaliavų kainoms, stipriai sumažėjo.

Įmonės namų rinkose taip pat skelbia rezultatus. Kaip ir užsienyje, bankų finansiniai rezultatai yra ypač geri. Atsigavo ir aviacijos sektorius. Pavyzdžiui, Latvijos „AirBaltic“ skraidina tiek pat keleivių, kiek ir prieš pandemiją. Bendrai su vartotojais dirbančių įmonių finansiniai rodikliai rodo, kad Baltijos šalių gyventojai nesiruošia nei recesijai, nei juo labiau krizei.

Visgi, „FactSet“ duomenimis, šis rezultatų sezonas, bent jau kol kas, nėra džiuginantis. Krentant vartojimo infliacijai, o atlyginimams toliau augant, mažėja įmonių pelno maržos. Štai penkių šimtų didžiausių JAV įmonių akcijų kainų ir pelno santykiniai rodikliai jau viršija penkių metų vidurkius. Tai yra signalas, kad akcijos yra gana brangios.

Liepos 26 dieną JAV centrinio banko valdyba nusprendė palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais. Tokį patį sprendimą liepos 27 dieną padarė ir Europos centrinis bankas. Jis palūkanas taip pat padidino 25 baziniais punktais. Abiem atvejais tokių sprendimų tikėjosi tiek investuotojai, tiek analitikai, todėl šios naujienos reikšmingos įtakos finansų rinkoms neturėjo. 

Žymiai įdomesni bus kiti centrinių bankų susitikimai ir sprendimai. Šiuo metu investuotojai viliasi, kad palūkanos nebus didinamos. Tačiau centrinių bankų komunikacija išlieka agresyvi. Jei deklaruojamas agresyvumas nebus blefas, investuotojai liks labai nemaloniai nustebinti.

Rugpjūčio pradžioje tęsis įmonių rezultatų skelbimo sezonas, tad jau netrukus galėsime pamatyti ir kitų sektorių įmonių rodiklius. Šios naujienos ir išliks pagrindine finansų rinkų tema.

Kviečiame žiūrėti naujausią INVESTAVIMO AKADEMIJOS laidą, kurioje kalbama apie investavimą į akcijas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.