Justina investuoja: kaip atostogų režimas padėjo išvengti panikos ir klaidų

Justina investuoja: kaip atostogų režimas padėjo išvengti panikos ir klaidų
Justina Bagdanavičiūtė, „Swedbank“ finansinio raštingumo srities vadovė
2024-08-30

Liepos mėnesio įraše minėjau, kad vasarą savo investicijų portfeliui taip pat „įjungiau“ atostogų režimą, t. y. neplanavau imtis jokių aktyvių veiksmų, tačiau, kaip ir kiekvieną mėnesį, po 50 eurų buvo automatiškai pervesti į du mano periodinio investavimo pradžioje pasirinktus fondus. Rugpjūčio pabaigoje paaiškėjo, kad tokia nuostata buvo teisinga ir galimai padėjo išvengti elementarios investavimo klaidos. Bet apie viską nuo pradžių.

Vasariškas rinkų supurtymas

Rugpjūčio pradžioje įvykusį rinkų supurtimą galima palyginti su smarkia, tačiau trumpalaike, vasaros liūtimi, kurios pėdsakai greitai išnyksta. Jei, pavyzdžiui, būtumėte išėję atostogų liepos 31 d. ir grįžę į darbą po Žolinių šventės rugpjūčio 16 d., tai savo portfelyje jokio reikšmingo pokyčio net nebūtumėte pastebėję.

Vis dėlto, Japonijos, JAV ir kitų šalių rinkos pradėjo kristi rugpjūčio 1 d. ir po kelių dienų pasiekė žemiausią savo tašką. Pagrindinis JAV akcijų indeksas „S&P 500“ smuko daugiau kaip 6 proc., o nuo liepos viduryje pasiekto istoriškai aukščiausio savo taško – beveik 9 proc. Technologijų indeksas „NASDAQ Composite“ susitraukė dar labiau – daugiau kaip 13 proc.

Toks technologijų įmonių akcijų nuosmukis atsispindėjo ir mano turimo fondo „Swedbank Robur Technology“ vienetų kainoje, kuri buvo gerokai sumažėjusi. Jei būčiau atidžiai stebėjusi savo portfelį rugpjūčio pradžioje, vos per kelias dienas nubrauktas beveik visas šių metų fondo prieaugis galėjo paskatinti svarstyti apie jo vienetų pardavimą.

Bet tai būtų buvusi emocijų padiktuota klaida. Vertės nuosmukis per rugpjūtį nemaža dalimi atsistatė, rugpjūčio pabaigoje šio fondo vertės pokytis nuo metu pradžios sudarė daugiau kaip 20 proc., kas yra pakankamai solidi grąža. Todėl šiuo atveju tai, kad nesiėmiau aktyvių veiksmų, išėjo į naudą ir prisidėjo prie to, kad išvengčiau neapgalvotų žingsnių.

Apie šio trumpalaikio rinkų supurtymo priežastis išsamų komentarą surašė mano kolega Vytenis Šimkus. Jo komentarą galite paskaityti čia.

Kaupiu pinigus didesnei investicijai

Nepaisant minėto vasariško rinkų sukrėtimo, toliau tęsiau periodinį investavimą į „Swedbank Robur“ fondus. Ilgalaikis laikotarpis ir periodinis investavimas yra viena geriausių investavimo strategijų tokiems investavimo mėgėjams kaip aš. Kaip jau minėjau, tai gali padėti apsisaugoti nuo nepagrįstų sprendimų parduoti investicijas reaguojant į trumpalaikį sukrėtimą rinkose. Periodiniai fondų vienetų pirkimai taip pat padeda papildyti investicijų krepšelį nelaukiant tinkamiausio momento rinkose. Kaip sako labiau patyrę investuotojai, tai tie, kas laukia palankaus momento įsigyti akcijų rinkoms krentant, dažniausiai jų neturi ir rinkoms kylant.


Dar viena naujiena – rugpjūčio pabaigoje sulaukiau pranešimo apie išpirktą vyriausybės taupymo lakštą, kurį už 100 eurų įsigijau prieš metus. Į mano sąskaitą iš viso įkrito 103,7 euro, tad ši trumpalaikė fiksuoto pajamingumo investicija sugeneravo metinę 3,7 proc. grąžą.

Pastaruosius kelerius metus buvome įpratę girdėti apie aukštą infliaciją, todėl iš pradžių pagalvojau, kad ši investicija vargiai padėjo kompensuoti jos poveikį investuotiems pinigams. Patikrinusi metinius infliacijos duomenis buvau maloniai nustebinta – išankstiniais vertinimais, metinė infliacija Lietuvoje rugpjūtį sudarė vos 0,7 proc. Vadinasi, realioji investicijos į vyriausybės taupymo lakštus grąža iš esmės siekė 3 proc. Tad jie ne tik kompensavo pastarųjų metų infliacijos įtaką, bet dar ir padėjo uždirbti!

Tokios santykinai saugios investavimo priemonės su fiksuota grąža gali būti tinkamas pasirinkimas trumpalaikiam pinigų įdarbinimui arba tais atvejais, kai rinkoje nėra kitų patrauklesnių investavimo galimybių, jų grąža įprastai aplenkia infliaciją ir dar padeda uždirbti.

Už taupymo lakštus gautus pinigus bei tą sumą, kurios nenukreipiau rugpjūčio mėnesį, ketinu skirti vienai didesnei investicijai rudenį. Apie ją papasakosiu vėlesniuose savo įrašuose.

Mano investavimo kelionę galite sekti čia: https://blog.swedbank.lt/investavimas/1000-euru-investavimo-eksperimentas-virtes-gyvenimo-budu

Tekste pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.