Klausiat? Atsakom! Investavimas: nuo ko pradėti

2023-06-30

Projekte „Investavimo akademija“ apie investavimą kalbama visiems suprantamai, paprastai, o gyventojų praktiniai finansinio raštingumo įgūdžiai auginami pateikiant pavyzdžius ir dalijantis žiniomis. 

Svarbi laidos dalis – žiūrovų užduodami klausimai. Šį kartą į juos atsako ekonomistas, „Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis ir „Swedbank” Finansų rinkų tarnybos vadovas Marius Ignotas.

Nuo kokio amžiaus galima investuoti?

Kuo anksčiau, tuo geriau, tačiau omenyje reikia turėti keletą aspektų. Pirmiausia, nepilnamečiai gali investuoti su tam tikrais apribojimais. Labai rekomenduojama tėvams su savo vaikais kalbėtis apie tai, kas yra investavimas ir kokia yra taupymo svarba. Praktikoje geriausia pradėti investuoti tada, kai asmuo gauna pirmą atlyginimą. Tai yra įpročio ugdymas – sugebėti valdyti savo finansus tokiu būdu, kad dalį savo atlygio skirtum ne vartojimui, o kaupimui ir investavimui. Tai ateityje padės sukaupti didesnę sumą ir pasiekti geresnių rezultatų.
 

Marius Ignotas

„Swedbank” Finansų rinkų tarnybos vadovas Marius Ignotas


Ar brangiai kainuoja atsidaryti investavimo sąskaitą?

Tai priklauso nuo pasirinkto finansų tarpininko. Yra tarpininkų, kurie investavimo sąskaitą atidaro nemokamai, tačiau yra ir tokių, kurie šią paslaugą prideda prie kitų paslaugų, pavyzdžiui, prekybos akcijomis ar kitais vertybiniais popieriais. Šias sąlygas reikėtų išsiaiškinti prieš atsidarant vertybinių popierių sąskaitą. Svarbu suprasti, kad sąskaita gali nekainuoti nieko, bet už joje esančių finansinių priemonių saugojimą finansų tarpininkas gali imti mokestį. 

Ką svarbu žinoti apie indėlius? 

Indėlis – finansinis produktas, kuriame skolinant pinigus bankui gaunamos palūkanos. Svarbu atskirti terminuotus ir kapiamuosius indėlius. Pasirinkus terminuotą indėlį pinigų tam tikrą laikotarpį atsiimti negalima, o kaupiamojo indėlio lėšas bet kada galite atsiimti ar papildyti.

Kaip žinoti, į kur investuoti?

Pradėkite ten, kur įdomu, kur jau kažką žinote, ir turite bent minimalų ekspertiškumą. Pavyzdžiui, nusipirkite akcijų, kurios jums patinka – t.y. naudojatės X įmonės produkcija, nebūtina tam skirti dideles sumas. Supraskite, kad tam tikras laikas turi būti praleistas mokantis ir su patirtimi jūs patys sugebėsite atsakyti į šį klausimą. Kuo daugiau, kuo dažniau investuosite ir kuo daugiau produktų pasirinksite, tuo greičiau suprasite, kurie jums tinka, o kurie ne.

Kaip pradėti investuoti nedidelėmis sumomis ir geru uždarbiu?

Nedidelėmis sumomis šiandien investuoti tikrai nesudėtinga – galima pradėti ir nuo 1 euro. Pavyzdžiui, į įmonių akcijas ar tam tikrus fondus, tačiau uždarbis priklauso nuo investicijos rizikos, jis yra rizikos pasekmė. Reikėtų įvertinti, kokios rizikos norite ir nuo to pradėti.

Kaip galima įsigyti įmonių obligacijų?

Kaip ir bet kurią listinguojamą finansinę priemonę, obligacijas galima įsigyti per licencijuotą tarpininką. Prieš pradedant bendrauti su tarpininku verta paklausti, ar jis suteikia vertybinių popierių pirkimo/pardavimo galimybę.
 

Tautvydas Marčiulaitis

Ekonomistas, „Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis


Kur galėčiau investuoti po 50 eurų, kad augtų nemaži procentai, bet staiga prireikus galėčiau atsiimti sukauptą sumą?

Pirmiausia negalvokime apie grąžą, pradėkime galvoti apie riziką. Pinigų suma, kurią jūs sukaupsite iš investicijų, tiesiogiai susijusi su tuo, kiek jūs galite leisti rizikuoti savo pinigais. Ar tai būtų 50 eurų, ar 100 eurų, ar tūkstančiai eurų – jokio skirtumo, klausimas yra – kiek jūs galite toleruoti savo riziką. Jeigu šis klausimas yra apie tai, kokiu periodiškumo reikia investuoti ar į kur nukreipti periodines investicijas, tai yra susiję su investavimo strategija, kurios nustatymas prasideda nuo rizikos pamatavimo. Dažniausiai tokioms investicijoms tinkamiausi yra kokie nors investiciniai fondai.

Kiekvieną mėnesį nuo atlyginimo galiu atsidėti maždaug 300 eurų. Ar juos taupyti ir investuoti tada, kai turėsiu didesnę sumą, ar tai daryti jau dabar?

Laukti nereikia. Įdarbinti pinigai iš karto pradeda generuoti finansinę grąžą. Rekomenduojama pasirinkti finansines priemones ir pradėti investuoti.

Noriu pradėti investuoti, kad sulaukęs 25 metų mano vaikas galėtų nusipirkti butą. Planuoju skirti 100 eurų per mėnesį.

Pirmiausia realistiškai įvertinkite lūkesčius. Pavyzdžiui, 18 metų kaupiant po 100 eurų su 8 proc. investicine grąža būsto Vilniuje įsigyti tikriausiai nepavyks, bet pavyks sukaupti pradiniam įnašui. Reikėtų nusistatyti, kiek norite sukaupti per atitinkamą laikotarpį ir paskaičiuoti, kiek turėtumėte investuoti per mėnesį su realistiška 7–8 proc. grąža. 

Taupau, turiu saugaus vaiko fondą, periodiškai investuoju į fondus. Kur toliau?

Pirmiausia reikėtų paskaičiuoti, ko mes siekiame su tomis investicijomis ir nustatyti galutinį rezultatą – per kiek laiko norime pasiekti konkretų finansinį tikslą. Nuo to atsispiriant svarbu suprasti, ar investuojame pakankamai, ar ne. Jei atsakymas yra, kad investuojame pakankamai savo tikslams pasiekti, tuomet viskas gerai, galime investuoti tiesiog dėl ramybės, papildomo saugumo. Bet tai jau nėra būtina ir galime tiesiog leisti pinigus ir džiaugtis gyvenimu.

Visą „Investavimo akademijos“ laidą žiūrėkite čia:

 


Pradėti savo investavimo kelionę galite paspaudę čia.

Tekste ir laidoje pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.