Klausiat? Atsakom! | Periodinis investavimas – kokie pliusai ir kada jį rinktis?

Projekte „Investavimo akademija“ apie investavimą kalbama visiems suprantamai, paprastai, o gyventojų praktiniai finansinio raštingumo įgūdžiai auginami pateikiant pavyzdžius ir dalijantis žiniomis. 

Svarbi laidos dalis – žiūrovų užduodami klausimai. Šį kartą į juos atsako ekonomistas, „Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis ir „Swedbank” Finansų rinkų tarnybos vadovas Marius Ignotas.

Kokie yra periodinio investavimo pliusai ir minusai?

Didžiausias periodinio investavimo privalumas – disciplina. Periodiškai investuojantis žmogus privalo susidėlioti savo finansinį planą arba šeimos biudžetą. Taip yra todėl, kad planuodamas savo išlaidas, investuotojas įsipareigoja dalį savo pinigų skirti ne vartojimui, o perkelti vartojimą į ateitį, kai galės išsiimti savo investicijas iš pasirinkto periodinio instrumento.
 

Marius Ignotas

„Swedbank” Finansų rinkų tarnybos vadovas Marius Ignotas


Kaip geriau investuoti: kasdien, kas savaitę ar kas mėnesį?

Vidutinis žmogus dažniausiai investuoja kas mėnesį. Jei yra galimybė, investuoti galima ir kas savaitę ar kasdien, bet reikia atkreipti dėmesį į komisinius mokesčius, kurie gali suvalgyti didelę dalį potencialaus pelno. Racionaliausia yra investuoti kartą per mėnesį – pasirinkti norimą dieną ir tada nusipirkti investicinių priemonių.

Kaip skaičiuoti periodinių investicijų grąžą?

Yra įvairių būdų, bet paprasčiausia yra pažiūrėti, kiek įdėjau pinigų, kiek dabar turiu ir kiek pinigų uždirbau. Nereikia persistengti ir bandyti skaičiuoti labai tiksliai. Galima skaičiuoti IRR (angl. Internal Rate of Return, liet. vidinė grąžos norma), ši grąža yra labai techninė, bet vidutiniam žmogui užtenka paskaičiuoti, kiek uždirbo iš įdėtų pinigų.

Ar vien tik periodinis investavimas yra gera strategija?

Periodinis investavimas nėra investavimo strategija. Periodinis investavimas yra būdas įgyvendinti investavimo strategiją. Ji dažniausiai nustatoma atsižvelgiant į keletą faktorių: tikslas, investavimo laikotarpis, rizikos tolerancija, investuojama suma ir pan. Kai investavimo strategija yra apibrėžta, būdas ją įgyvendinti gali būti pasirinktas periodinis investavimas.

Kaip protingai investuoti 100 eurų kas mėnesį?

Protingai investuoti pirmiausiai reiškia valdyti savo biudžetą. Jeigu 100 eurų yra ta suma, kurią investuotojas gali skirti periodiškam kaupimui pasirinktoje finansinėje priemonėje, tai yra protingas sprendimas. Jeigu klausimas yra apie tai, kaip pasirinkti tinkamą investavimo strategiją, reikėtų pasvarstyti apie tai, ko investuotojas siekia, kiek laiko žada šiuos pinigus kaupti ir priklausomai nuo to rinktis finansines priemones.

Turiu 1000 eurų. Kaip investuoti ir šią sumą padvigubinti?

Labai paprasta. Reikia investuoti, palaukti 10 metų ir ji turėtų padvigubėti vidutiniu atveju. Kartais gali užtrukti šiek tiek ilgiau – tarp 10 ir 15 metų. Jeigu tikslas yra padvigubinti greitai, tai bus jau ne investavimas, o spekuliavimas. Profesionalus spekuliantas turbūt galėtų padvigubinti tokią sumą pakankamai greitai. Tačiau jeigu kalbame apie mažmeninį investuotoją, bandymas sparčiai padvigubinti tokią sumą bus arčiau kazino, o ne investavimo ar spekuliavimo finansų rinkose.
 

Tautvydas Marčiulaitis

Ekonomistas, „Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis


Pradinė įmoka – 1000 eurų, vėliau kas mėnesį – dar po 500 eurų. Kaip investuoti, kad nesuvalgytų infliacija? Terminas – vieneri metai.

Finansų rinkose laikotarpiai, kurie yra trumpesni negu 3 metai, laikomi labai trumpais. Nuo 3 iki 5 ir 7 metų jau yra vidutinis laikotarpis, o dar daugiau metų jau laikomi ilgais laikotarpiais. Tokiam trumpam laikotarpiui rekomenduojama nerizikuoti savo pinigais, pasinaudoti labai saugiomis finansinėmis priemonėmis – indėliais, vyriausybių obligacijomis, pinigų rinkos fondais, tačiau tokios priemonės nepadeda pasiekti didelės grąžos. 

Dažniausiai tikslas tokiam laikotarpiui yra išsaugoti savo investuotą kapitalą juo nerizikuojant. Deja, infliacijos rizika vienerių metų laikotarpyje nevaldoma. Ją galima suvaldyti per ilgą laikotarpį, dažniausiai per visą verslo ciklą. Atsakymas yra teisingai pasirinkta investavimo strategija.

Ar 7 proc. grąža, investuojant periodiškai, yra realistiška?

Realistiška, bet reikia suvaldyti investuotojo lūkestį. Dažniausiai kalbame apie ilgalaikį investavimą, tai reiškia, kad nuo to momento, kai žmogus pradėjo investuoti, iki to laiko, kai pinigus jau išsiims iš investicijų, vidutiniškai per metus yra įmanoma pasiekti 7 proc. grąžą. Tikriausiai toks portfelis bus sudarytas iš daugiau akcijų, o ne saugesnių instrumentų, tokių kaip obligacijos, bet iš esmės per ilgą laikotarpį gali generuoti tokią grąžą?

Kokia jums asmeniškai yra svarbiausia investavimo taisyklė?

Svarbiausia taisyklė yra neįsimylėti pozicijų, esančių investavimo portfelyje. Manau, kad investavimo strategija yra susieta su ilgalaikiais tikslais. Ji dažniausiai įgyvendinama ne pasirenkant mylimas įmones ir jų akcijas, o pasirenkant tinkamą portfelio alokaciją ir ją išlaikant per visą investavimo laikotarpį.

Visą „Investavimo akademijos“ laidą žiūrėkite čia:
 

 

Pradėti savo investavimo kelionę galite paspaudę čia


Tekste ir laidoje pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.