Kovas finansų rinkose: bankai toliau didina palūkanas

2023-04-06


Kovo mėnesio pagrindinės naujienos buvo susijusios su bankų sektoriaus problemomis, pradedant JAV ir baigiant Šveicarija bei Europa. Centriniai bankai ir vyriausybės suskubo gelbėti padėtį. Nepaisant naujų sunkumų, Europos ir JAV centriniai bankai toliau didino palūkanų normas. Todėl geriausius rezultatus pademonstravusios turto klasės buvo auksas (+5,4 proc EUR) ir vyriausybių obligacijos (euro zonos +2,4 proc.), o pasaulio akcijų rezultatai buvo prastesni (+0,6 proc. EUR). Iš pasaulio akcijų blogiausiai pasirodė finansų (-10 proc. EUR) ir energetikos (-4 proc. EUR) sektoriai, o geriausiai – technologijų sektoriaus akcijos (+7 proc. EUR). Euras sustiprėjo JAV dol. atžvilgiu.

Kaip rodo istorija, jei centriniai bankai labiau padidina palūkanų normas, atsiranda sąlygos atsirasti rimtesnių problemų. Šiame cikle pirmoji problema 2022 m. rugsėjį buvo Jungtinės Karalystės pensijų sistema, o dabar – vidutinio dydžio JAV bankai ir „Credit Suisse“. Per pirmąsias tris kovo savaites JAV indėlininkai iš JAV bankų iš viso atsiėmė 364 mlrd. JAV dol. Kitoje Atlanto pusėje ilgą istoriją turintis Šveicarijos bankas „Credit Suisse“ dėl įtampos rinkoje taip pat prarado investuotojų pasitikėjimą ir jį teko gelbėti – vadovaujant vyriausybei, banką įsigijo jo konkurentas UBS. Poveikis kitiems Europos bankams buvo nedidelis.

Nepaisant įtampos bankų sektoriuje, centriniai bankai ir toliau didino palūkanų normas, kaip buvo žadėję. Kovą ECB padidino palūkanų normas 50 bazinių punktų iki 3,5 proc., o FED – 25 baziniais punktais iki 4,75–5 proc. Tačiau tuo pat metu JAV ir Šveicarijos centriniai bankai suteikė didelę likvidumo paramą bankų sektoriui. Dėl to JAV centrinio banko kovo mėnesio balansas padidėjo 324 mlrd. JAV dol., sutrikdydamas planus mažinti perteklinį likvidumą, kuris sukėlė infliaciją. Įvykiai bankų sektoriuje taip pat pakeitė palūkanų normų prognozes. Rinkos dalyviai nebesitiki 6 proc. FED palūkanų normos ir 4 proc. ECB palūkanų normos, todėl manoma, kad centriniai bankai pradės mažinti palūkanų normas: FED tai padarys rudenį, o ECB – metų pabaigoje.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose kovo mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.